«Ξέμεινε» από αποκαλύψεις ο Α. Τσίπρας!

«Ξέμεινε» από αποκαλύψεις ο Α. Τσίπρας!

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Με τα χέρια… άδεια έμειναν όσοι περίμεναν από τον Αλέξη Τσίπρα αποκαλύψεις. Ο πρωθυπουργός το μόνο που εξήγγειλε ήταν η σύσταση (μιας ακόμα) εξεταστικής επιτροπής! Αυτήν την φορά, βέβαια, θα αφορά τις δανειακές συμβάσεις που σύναψαν τα κόμματα και τα ΜΜΕ με τις τράπεζες, αφού η κυβέρνηση έχει ήδη «ξεχάσει» αυτή για το πώς η χώρα εισήλθε στο Μνημόνιο. Την ίδια ώρα, οι υποτιθέμενες αποκαλύψεις του (τουλάχιστον στην πρωτολογία του) εξαντλήθηκαν σε 13 …τροπολογίες και νόμους, οι οποίοι για την ιστορία ψηφίστηκαν από την Ολομέλεια της Βουλής. Πέραν τούτου φυσικά η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εδώ και 15 μήνες που βρίσκεται στην εξουσία δεν έκανε τίποτα ώστε να τις αποσύρει, νομοθετώντας διαφορετικά. Και βέβαια προανήγγειλε ότι θα συστήσει επιτροπή για την επανεξέταση της σύμβασης με την Siemens, την οποία επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόζει εδώ και καιρό. «Άλλωστε οι γνωριμίες σας κύριε Μητσοτάκη με στελέχη και πρόσωπα μπορούν να φέρουν το καλύτερο αποτέλεσμα», σημείωσε.

Είναι ενδεικτικό ότι ως κορυφαίο του επιχείρημα χρησιμοποίησε μια …ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

Σύμφωνα με αυτήν o Χαράλαμπος Αθανασίου λίγες ημέρες πριν τις εκλογές άλλαξε το εκλογικό σύστημα για να ευνοήσει εκλεκτούς. «Η αιφνιδιαστική τροποποίηση τέτοιας διάταξης ελάχιστες ημέρες πριν τη διεξαγωγή εκλογών δημιουργεί ερωτηματικά και θα μπορούσε να διευκολύνει την εκλογή ενός υποψηφίου», αναφέρονταν. Ποια σκοπιμότητα εξυπηρετήθηκε; αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός.

Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα σκάνδαλα ο κ. Τσίπρας παρέθεσε τα εξής:

-Με το νόμο 4255/2014 έπαυσαν όλες οι ποινικές διώξεις που αφορούσαν την διάθεση πόρων του ΟΑΕΕ.

-Με το άρθρο 68 του νόμου 4139/2013 ορίζεται ότι δεν συνιστά δωροδοκία η απλή υλική παροχή προς έκφραση ευγνωμοσύνης! Η διάταξη καταργήθηκε λίγο αργότερα εξαιτίας της γενικευμένης κατακραυγής!

-Με το νόμο 4046/2012 απαλλάχθηκαν από κάθε ευθύνη τα μέλη ΔΣ των Τραπεζών και τα στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος για το διαβόητο PSI.

-Με το νόμο 4141/2013 ανεστάλλησαν οι ποιν. διώξεις στις διοικήσεις των εταιρειών του Δημοσίου που ιδιωτικοποιούνται βάσει μνημον. Δεσμεύσεων

-Με τον νόμο 4224/2013 απαλλάσσονται τα μέλη του ΔΣ της Λαρκο από κάθε ευθύνη για την πώληση περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας.

-Με το άρθρο 19 του ίδιου νόμου σταμάτησαν όλες οι ποινικές διώξεις για τα ΔΣ των αγροτικών συνεταιρισμών κάθε βαθμού

-Με πρωτοβουλία του τότε Υπουργού Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Σαμαρά κυρίου Αθανασίου αντικαταστάθηκε το άρθρο 263Α του Ποινικού Κώδικα. «Σε αυτό ιδιωτικοί υπάλληλοι σε περίπτωση σοβαρών αδικημάτων όπως δωροληψία η διασπάθιση δημόσιου χρήματα τιμωρούνται αυστηρότατες ποινές, κακουργηματικού χαρακτήρα. Με την κατηγορία αυτή ήταν υπόδικοι σειρά στελεχών ιδιωτικών επιχειρήσεων και ΜΚΟ που λάμβαναν αφειδώς χρήματα. Κατατέθηκε το 2014 τροπολογία που προέβλεπε ότι δεν θα τιμωρούνται όπως οι δημόσιοι  υπάλληλοι αλλά με μικρότερες ποινές. Και καταργήθηκε μετά διότι «ψηφίστηκε κατά λάθος» σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση», είπε ο Α. Τσίπρας.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο ζήτημα με τον Δ. Παπαγγελόπουλο και την εισαγγελέα Γεωργία Τσατάνη. «Γνωρίζετε ότι για την εν λόγω υπόθεση η οποία αφορά μεγάλα οικονομικά συμφέροντα διεξάγεται πειθαρχική  έρευνα που οδήγησαν με περίεργο τρόπο τρεις δικογραφίες στο αρχείο«, είπε αναφερόμενος προς την Ολομέλεια και συνέχισε ρωτώντας: «ποιος ζήτησε να διεξαχθεί η συνάντηση. Ο κ. Παπαγγελόπουλος ή η εισαγγελέας αλλά ακόμα πιο πριν ένα ερώτημα είναι το πως έφτασε η υπόθεση αυτή στην Τσατάνη;  Με ποια δικονομική πρόταση αφαιρέθηκε η αρμοδιότητα από την κυρία  Γκουτζαμάνη και έφτασε στην κυρία Τσατάνη;». «Μου είναι αδύνατον να κατανοήσω πως είναι δυνατό  ο εποπτεύον  αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου (Νίκος Παντελής) με έγγραφο του να γνωμοδοτεί ότι όλες οι υποθέσεις διαφθοράς αποτελούν αποκλειστική αρμοδιότητα του εισαγγελέας διαφθοράς και μετά από οκτώ μήνες ο ίδιος άνθρωπος να γνωμοδοτεί ότι οι δικογραφίες Βγενόπουλου νομίμως αφαιρέθηκαν από την αρμόδια εισαγγελέα. Και ρωτώ δεν υπάρχει μια προφανέστατη δικονομική αντίφαση. Τι άλλαξε σε τόσους λίγους μήνες», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, προανήγγειλε ότι η κυβέρνηση προτίθεται να αλλάξει τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, οι οποίοι θα αντιμετωπίζονται όπως και οι απλοί πολίτες. Στο στόχαστρο έβαλε εκ νέου της (γνωστές) υποθέσεις της Λίστας Λαγκάρν και της Μπόργιανς, οι οποίες επιδέχονται αρκετών ερμηνειών. «Oι βεβαιώσεις ποσών από τον έλεγχο της λίστας Λανγκαρντ το 2014 ήταν μόλις 26,6 εκ ευρώ ενώ το 2015 οι βεβαιώσεις έφτασαν τα 175,4 εκ ευρώ», τόνισε και προσέθεσε: Άλλη μια παράληψη συνειδητή ήταν η άρνησή σας να συνεργαστείτε για την λίστα Μπόργιανς. Μάλιστα, κάλεσε τον Κ. Μητσοτάκη να δώσει «εξηγήσεις για τις υπηρεσίες του Μουσσά για τις υπηρεσίες που έδιδε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Τέλος, για την υπόθεση του Σ. Παπαστάυρου ο πρωθυπουργός, βασιζόμενος σε δημοσιεύματα του Τύπου τόνισε ότι ο στενός συνεργάτης του Α. Σαμαράς δεν ήταν, απλώς, διαχειριστής λογαριασμού στις Παρθένες Νήσους, αλλά ιδιοκτήτης offshore εταιρίας. «Γιατί τον καλύπτετε σαν να ήταν δικός σας συνεργάτης ή δικός σας συνεταίρος;», κατέληξε.


Δευτερολογία Αλ. Τσίπρα προς Κυρ. Μητσοτάκη: Πετάξατε την μπάλα στην εξέδρα

Έπρεπε τελικά να του …θυμίσει η αντιπολίτευση ότι η κυβέρνηση μπορεί να άρει τα υποτιθέμενα 13 «σκάνδαλα» του Αλέξη Τσίπρα για να δεσμευτεί ότι θα τα άρει με νομοσχέδιο! «Αποδέχομαι τη πρόκληση αυτή να τις άρω με νομοσχέδιο που θα αφορά διαφθορά και δικαιοσύνη», είπε στην δευτερολογία του ο κ. Τσίπρας, δίχως βέβαια να θέσει σαφές πλαίσιο! Παράλληλα, εγκάλεσε τον κ. Μητσοτάκη διότι το μόνο που κατέθεσε στα πρακτικά ήταν το σκίτσο του Αρκά, ενώ βρήκε την τοποθέτηση του προέδρου της ΝΔ «εξαιρετικά αμήχανη».

«Η παρουσία σας ήταν εξαιρετικά αμήχανη. Κατέθεσα 13 παρεμβάσεις, σας θύμισα την υπόθεση Siemens. Αντί να απαντήσατε πετάξατε την μπάλα στην εξέδρα δεν είπατε τίποτα για διαπλοκή. Ούτε για Siemens, ούτε για εξεταστική επιτροπή είπατε κάτι», σημείωσε ο πρωθυπουργός. Παράλληλα, παρουσίασε διάφορα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων τα ΝΕΑ του Βήματος και του Πρώτου Θέματος, από τα οποία –σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα- ο κ. Μητσοτάκης έχει ενστερνιστεί τους πρωτοσέλιδους τίτλους. Φυσικά, επρόκειτο για «τσιτάτα» ευρέως διαδομένα, όπως για παράδειγμα: «η χώρα βουλιάζει στις λάσπες της Ειδομένης». «Κύριε Μητσοτάκη, αν έχετε για λογογράφο τον κ. Ψυχάρη, να τον αλλάξετε, είναι πολύ προβλέψιμος», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Και αφού δεν είχε τίποτα περισσότερο ο Αλέξης Τσίπρας να καταθέσει αναγκάστηκε να απαντήσει σχετικά με την οικονομική κατάσταση της χώρας. Ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε τις εκθέσεις του ΟΟΣΑ και καταλόγισε στην ΝΔ ότι «μέσα σε τρία χρόνια καταφέρατε να καταστρέψετε το 1/4 του εθνικού πλούτου».  Συνέχισε, δε, την επίθεση προς την ΝΔ (όχι βέβαια για το θέμα της προ ημερησίας) λέγοντας προς τον Κ. Μητσοτάκη: « Είστε λίγο αλλεργικός στην έννοια της κοινωνικής πλειοψηφίας, καθώς έχετε το θράσος να χαρακτηρίσετε την κοινωνική πλειοψηφία αδαή». Τέλος υπερασπίστηκε τον συνεργάτη του, Νίκο Καρανίκα υποστηρίζοντας: «Αν κάποιος είναι καφετζής μπάρμαν είναι έντιμη δουλειά, να βγάζει κανείς τα λεφτά του έξω είναι ανέντιμη πλευρά».

 

Διαβάστε ακόμα:

- Α. Τσίπρας: Παράκεντρα εξουσίας παρεμβαίνουν στη δικαιοσύνη