«Σφραγίδα» Μητσοτάκη στο κυνήγι των επενδυτών

«Σφραγίδα» Μητσοτάκη στο κυνήγι των επενδυτών

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πρώτη στιγμή της ανάληψης της πρωθυπουργίας δείχνει να ακολουθεί μία συγκεκριμένη τακτική, η οποία παρά το βεβαρημένο πρόγραμμά του δεν αλλάζει. Συναντά ο ίδιος στελέχη επιχειρήσεων αλλά και πρόσωπα με κομβικές θέσεις στην αγορά, τους οποίους θέλει να βάλει στο οικονομικό «παιχνίδι» της χώρας. 

Η παραπάνω τακτική μόνο τυχαία τελικά δεν είναι αφού και  ο ίδιος εκτιμά ότι έχει τη δυνατότητα ως στέλεχος που παλιότερα έχει περάσει από την αγορά να πείσει καλύτερα από τον καθέναν, τους συνήθως, δύσπιστους οικονομικούς παράγοντες. Στο πλαίσιο αυτό και η εβδομάδα που αρχίζει θα έχει έντονο «επενδυτικό» αποτύπωμα, το οποίο όμως θα έχει τη σφραγίδα Μητσοτάκη.

Όπως πληροφορείται το liberal.gr ο πρωθυπουργός μέχρι και την Πέμπτη, όταν και θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για την σύνοδο κορυφής της ΕΕ, θα μετάσχει σε αρκετές διαφορετικές συναντήσεις με εκπροσώπους μεγάλων εταιριών, οι οποίες ορισμένες από αυτές πιθανόν να μείνουν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Είναι γνωστή άλλωστε η θέση του κ.Μητσοτάκη ότι οι υποψήφιοι επενδυτές δεν ενδιαφέρονται για δημοσιότητα, παρά μόνο όταν η συμφωνία «κλείσει». 

Πρόκειται για την ίδια ακριβώς στάση που τηρήθηκε και στο ταξίδι του στις ΗΠΑ, όταν πολλοί ήταν εκείνοι που θέλησαν να μάθουν την λίστα των υποψήφιων επενδυτών με τους οποίους συναντήθηκε επί αμερικανικού εδάφους.

Δύο εβδομάδες μετά σημειώθηκαν τόσο η πετυχημένη έξοδος στις αγορές για το δεκαετές ομόλογο όσο και ο δανεισμός για τα γραμμάτια τρίμηνης διάρκειας με αρνητικό επιτόκιο, κινήσεις που συνδέθηκαν από ορισμένους με τις συναντήσεις που είχε ο κ.Μητσοτάκης στις ΗΠΑ. 

Στο πλαίσιο αυτό μεγάλη έμφαση δίνεται στο νομοθετικό πλαίσιο προκειμένου να διευκολυνθούν όλοι όσοι ενδιαφέρονται να φέρουν τα λεφτά τους στη χώρας. Με την συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία το Μέγαρο Μαξίμου θα επιδιώξει μεταξύ άλλων:

- Να άρει επενδυτικά εμπόδια έτσι ώστε η χώρα να μπει στην ψηφιακή εποχή, εφαρμόζοντας τις καλές ευρωπαϊκές και διεθνείς πρακτικές

- Να θεραπεύσει αδυναμίες του παρελθόντος που λειτουργούν αποτρεπτικά για την προσέλκυση επενδύσεων.

- Να αθροίσει πολλές μικρές μεταρρυθμίσεις που μεταβάλλουν το επιχειρηματικό περιβάλλον.

- Να στηρίξει επιχειρήσεις νεοφυείς ή με σοβαρά οικονομικά προβλήματα να σταθούν στα πόδια τους.

- Μεταξύ άλλων το αναπτυξιακό νομοσχέδιο: 

- Δίνει κίνητρα για την εγκατάσταση επιχειρήσεων σε επιχειρηματικά πάρκα. 

- Δημιουργεί Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη για να ξέρει ο καθένας τι μπορεί να κάνει σε κάθε χώρο. 

-  Αναθέτει σε ιδιώτες ορκωτούς ελεγκτές την αξιολόγηση και την παρακολούθηση της υλοποίησης επενδυτικών σχεδίων. 

- Επισπεύδει την αδειοδότηση για κεραίες τηλεπικοινωνιακών παρόχων. 

Με τη νέα νομοθεσία εισάγεται μια περισσότερο ευέλικτη διαδικασία για την πιστοποίηση της ολοκλήρωσης και της έναρξης λειτουργίας μίας επένδυσης από ορκωτούς-ελεγκτές λογιστές ή ελεγκτικές εταιρείες, από πολιτικούς μηχανικούς, μηχανολόγους μηχανικούς και άλλους που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια. Έτσι επιταχύνεται η διαδικασία πιστοποίησης, απελευθερώνοντας πόρους και επιτρέποντας την δημιουργία πολλών και κατά τεκμήριο καλών θέσεων εργασίας.