«Οδηγίες» Φλαμπουράρη για τις τράπεζες

«Οδηγίες» Φλαμπουράρη για τις τράπεζες

Σε νουθεσίες προς τις Τράπεζες προχώρησε σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, από τις οποίες ζήτησε ουσιαστικά να ανοίξουν τις κάνουλες των δανείων. Μάλιστα, τις κάλεσε να έχουν μεγαλύτερη κοινωνική ευαισθησία στη δανειοδότηση των επιχειρήσεων. «Ανάπτυξη είναι ο κύριος στόχος του τραπεζικού συστήματος, για να μπορέσει πραγματικά αυτή η χώρα να βγει από τα αδιέξοδα στα οποία βρέθηκε. Ταυτόχρονα, όμως, θα πρέπει να έχουν και κάποια στοιχεία κοινωνικής ευαισθησίας οι τράπεζες, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τέτοια θέματα», είπε απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιάννη Μανιάτη.

Την ίδια ώρα, πάντως, εξαπέλυσε τα πυρά του προς τις διοικήσεις των τραπεζών, λέγοντας ότι φέρουν σημαντικό μερίδιο ευθύνης όλα τα προηγούμενα χρόνια στην δυσθεώρητη εκτόξευση του δημόσιου χρέους. «Το τραπεζικό σύστημα γνωρίζουμε ότι δεκάδες χρόνια πριν είχε μια ουσιαστική συμβολή στο χρέος της χώρας, ένα χρέος το οποίο την οδήγησε σε καταστάσεις τις οποίες οι Έλληνες δεν είχαν ζήσει παρά μόνο σε καιρούς πολέμου», είπε αρχικά και άρχισε να καταλογίζει… ευθύνες. «Την ευθύνη την έχουν σαφέστατα οι διοικήσεις των τραπεζών και συνολικά το πολιτικό σύστημα και η ηγεσία κάθε φορά της χώρας, η οποία ήταν πολύ χαλαρή τουλάχιστον, να το πω έτσι με ήπια λόγια, απέναντι στο σύστημα», είπε αλλά εκτίμησε ότι τώρα είναι τελείως διαφορετικά πράγματα, δίχως φυσικά να δώσει περισσότερες εξηγήσεις.

Υπό αυτό το πλαίσιο αναρωτήθηκε γιατί πλέον δεν δίνουν τα δάνεια.  «Μπορεί να πούμε ότι έβαλαν μυαλό λόγω της παλιότερης συμπεριφοράς; Να πω ότι φοβούνται μη τους συμβεί τίποτα κακό τώρα, γιατί εμείς προσέχουμε και ελέγχουμε και προσπαθούμε να λειτουργήσει το τραπεζικό σύστημα με όρους, όπως είπαμε, και διαφάνειας και ανταγωνισμού και κυρίως να λειτουργήσει και με κοινωνικά κριτήρια;», διερωτήθηκε ενώ κλείνοντας προσέθεσε ότι η Τράπεζες μπορούν πραγματικά να αντιμετωπίσουν διαφορετικά το θέμα…