Πρόσωπο της νεωτερικότητας και της μεταρρύθμισης

Πρόσωπο της νεωτερικότητας και της μεταρρύθμισης

Το πορτραίτο του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας σκιαγραφεί με άρθρο στην ιστοσελίδα του το γαλλικό ραδιόφωνο «Franceinter», επισημαίνοντας ότι, με βάση τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, η Ελλάδα αναμένεται να αλλάξει κυβέρνηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναλαμβάνει τα ηνία της χώρας. Το ραδιοφωνικό μέσο ενημέρωσης χαρακτηρίζει τον πρόεδρο της ΝΔ «βασιλιά της μεσαίας τάξης» και περιγράφει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμά του που έχει ως «ραχοκοκκαλιά τη μεσαία τάξη».

«Ποιος είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, βασιλιάς της μεσαίας τάξης και φαβορί για να αντικαταστήσει τον Τσίπρα», είναι ο τίτλος του εν λόγου άρθρου του «Franceinter» για τον επικεφαλής του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, παρουσιάζοντας την πολιτική εξέλιξή του και τις καταβολές του, ως «γόνου μιας πολιτικής δυναστείας στην Ελλάδα».

Το γαλλικό ραδιόφωνο, σχολιάζει ότι προερχόμενος από πολιτική οικογένεια, ως υιός πρώην πρωθυπουργού, «ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει την πολιτική στο αίμα του» και επισημαίνει πως «εκμεταλλεύτηκε την προεκλογική εκστρατεία για να τελειοποιήσει την εικόνα του μεταρρυθμιστή» και να αναδείξει τη φιλοσοφία του στις μεταρρυθμίσεις.

«Θέλει να είναι το πρόσωπο της νεωτερικότητας και της μεταρρύθμισης στην Ελλάδα. Οι οπαδοί του αρέσκονται να τον συγκρίνουν με τον Εμμανουήλ Μακρόν. Οδήγησε μια εκστρατεία υπέρ της μεσαίας τάξης. Κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης στην πρωτεύουσα τρεις ημέρες πριν από τις εκλογές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε πλατφόρμα στους πρόποδες της Ακρόπολης, μιλούσε σε υπαλλήλους, αγρότες, συνταξιούχους, δημόσιους υπαλλήλους, ανέργους, σε νεαρές μητέρες, σε φοιτητές», αναφέρει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με το άρθρο, ο κ. Μητσοτάκης αναπτύσσει αυτό που ονομάζεται «ρεαλιστικό οικονομικό φιλελευθερισμό», διασφαλίζοντας ότι το οικονομικό σύστημα πρέπει να γνωρίζει πώς να μοιράζεται τον πλούτο και να διατηρεί την κοινωνική δικαιοσύνη. 

Προτίθεται να μειώσει τους εταιρικούς φόρους, αλλά και τους φόρους εισοδήματος και ιδιοκτησίας. Υπόσχεται επενδύσεις,  ιδιωτικοποιήσεις κρατικών επιχειρήσεων που ζημιώνουν το δημόσιο, σταθερές και καλά μισθωμένες θέσεις εργασίας και τη μείωση της ανεργίας που παραμένει πολύ υψηλή (40%) μεταξύ των νέων καθώς και τη βελτίωση των αποδοχών σε θέσεις εργασίας, που έχουν μισθούς 300 και 400 ευρώ. Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επίσης εκφράσει την πρόθεσή του να παρακαμφθεί το γραφειοκρατικό κεντροκέφαλο δημόσιο.

Παράλληλα, σημειώνει ότι ο επικεφαλής της ΝΔ έχει φέρει ρεύμα ανανέωσης στην παράταξή του, καθώς οι υποψήφιοι του είναι νέοι σε ποσοστό 80% ενώ ο ίδιος είναι αποφασισμένος να ανατρέψει το νεποτισμό, «αυτό το κακό που μαστίζει τόσο πολύ την ελληνική πολιτική ζωή».

Στο δημοσίευμα παρατίθενται και δηλώσεις απλών πολιτών για τους οποίους αναφέρει χαρακτηριστικά: 

«Ο Σωτήρης, ο οποίος ήρθε για να ψηφίσει από το εξωτερικό όπου τελειώνει τη διατριβή του για την οικονομία, αναδεικνύει τον «μελλοντικό Πρωθυπουργό της Ελλάδας». Μιλάει για την «ελπίδα μετά από 4 δύσκολα χρόνια» και είναι έτοιμος να επιστρέψει στη χώρα. Αξιολογεί αρνητικά το ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ στην κρίση που γονάτισε τη χώρα». 

«Ο Μητσοτάκης είναι φιλοευρωπαϊκός», προσθέτει η Λένα, αρχιτέκτονας. «Είναι σύγχρονος, καλλιεργημένος και καλύτερα μορφωμένος, και αντιπροσωπεύει την ανανέωση».

Το δημοσίευμα κάνει εκτενή αναφορά στα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών τονίζοντας ότι η ΝΔ κέρδισε 12 από τις 13 περιοχές και πολλές μεγάλες πόλεις, συμπεριλαμβανομένων των δύο μεγαλύτερων, της πρωτεύουσας και της Θεσσαλονίκης και κάνει λόγο για «αποτυχία» του Αλέξη Τσίπρα και νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Διαβάστε ακόμα: Le Point: Κυρ. Μητσοτάκης, ο «Έλληνας Μακρόν» που θέλει να ρίξει τον Τσίπρα