Ήρθε η ώρα των ανακοινώσεων για τους υποψήφιους γαλάζιους περιφερειάρχες

Ήρθε η ώρα των ανακοινώσεων για τους υποψήφιους γαλάζιους περιφερειάρχες

Tου Γιάννη Κ. Τρουπή

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για τη ανακοίνωση των ονομάτων των υποψήφιων περιφερειαρχών της ΝΔ. Όπως πληροφορείται το liberal.gr, η σχετική λίστα θα δοθεί, όπως όλα δείχνουν, εντός της εβδομάδας, με ορισμένες πηγές να την τοποθετούν μάλιστα προς το τέλος της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα 13 ονόματα στα οποία το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα προσφέρει την στήριξη του θα ανακοινωθούν είτε όλα μαζί, σηματοδοτώντας ουσιαστικά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου για τις περιφερειακές εκλογές είτε σε δύο δόσεις.

Στην Πειραιώς, όπως πρώτο είχε επισημάνει το liberal.gr, έκαναν από την πρώτη στιγμή σαφές ότι οι 13 περιφέρειες της χώρας έχουν τη δική τους δυναμική και τη δική τους πολιτική αναφορά. Γιαυτό το λόγο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκαθάρισε από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ότι η αναμέτρηση στις περιφέρειες έχει σαφή πολιτικά χαρακτηριστικά και πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα δώσει την μάχη «συγκροτημένα».

Σύμφωνα λοιπόν με καλά ενημερωμένες πηγές η λίστα θα έχει συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά, στα οποία η ΝΔ αποδίδει ιδιαίτερη σημασία:

- Θα αποτελεί κράμα πολιτικών και αυτοδιοικητικών στελεχών. Με άλλα λόγια στα ονόματα που θα δημοσιοποιηθούν θα υπάρχουν στελέχη με πορεία στην κεντρική πολιτική σκηνή, αλλά και πρόσωπα που έχουν δραστηριοποιηθεί με έντονο τρόπο στην τοπική αυτοδιοίκηση.

- Τους εν ενεργεία περιφερειάρχες, τους οποίους η ΝΔ είχε στηρίξει στις προηγούμενες εκλογές και κατά τη διάρκεια της θητείας τους δεν προέκυψε κάτι το μεμπτό, η εμπιστοσύνη του γαλάζιου στρατοπέδου θα ανανεώσει, κάτι που θα αποτυπωθεί και από την σχετική λίστα.

- Στους υποψήφιους «γαλάζιους» περιφερειάρχες θα υπάρχει έντονο το άρωμα «γυναίκας».

Σε ότι έχει να κάνει με τα πρόσωπα, το liberal.gr είναι σε θέση να γνωρίζει ότι τα περισσότερα από όσα έχουν ήδη διαρρεύσει να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, υπάρχουν όμως δύο περιπτώσεις υποψηφιοτήτων σε περιφέρειες με ιδιαίτερους συμβολισμούς, οι οποίες θα «κλειδώσουν» εντός των επόμενων ωρών.

Βασική επιδίωξη του Κυριάκου Μητσοτάκη θα είναι να καταδείξει μέσα από την λίστα των υποψήφιων περιφερειαρχών πως η ΝΔ αποτελεί ένα ανοιχτό κόμμα στην κοινωνία.

Αμέσως μετά τις ανακοινώσεις για τις περιφερειακές εκλογές, θα συμβεί το ίδιο και για το πρώτο κύμα υποψηφίων που θα αφορά στους δήμους της χώρας. Εδώ όμως υπάρχει μία διαφορετική οπτική από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη οι δημοτικές κάλπες έχουν πρωτίστως τοπικά χαρακτηριστικά. Πρόκειται για μία πάγια και διαχρονική άποψη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την οποία διατύπωσε άλλωστε με σαφή τρόπο σε πρόσφατη συνέντευξή του στα ΝΕΑ, όταν και ρωτήθηκε για ενδεχόμενη υποψηφιότητα του Κώστα Μπακογιάννη στο δήμο Αθηναίων.

«Το πρώτο μου μέλημα είναι σήμερα οι εθνικές εκλογές. Εξάλλου, έχω πει πολλές φορές ότι οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να αποφασίζουν οι ίδιες για την τύχη τους και όχι να επιβάλλουν τα κόμματα τους εκλεκτούς τους» ήταν η απάντηση του κ. Μητσοτάκη στα ΝΕΑ.

Οι όποιες λοιπόν υποψηφιότητες στους δήμους της χώρας θα έχουν σαφή τοπικά χαρακτηριστικά με βαθιές ρίζες στις τοπικές κοινωνίες, μια και μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορούν να λειτουργήσουν προς όφελος των δημοτών.

Στο παραπάνω πλαίσιο λειτούργησε λοιπόν η αρμόδια επιτροπή της ΝΔ υπό τον αντιπρόεδρο της Βουλής και πρώην δήμαρχο Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη, η οποία επεξεργάστηκε πολλά σενάρια και υποψηφιότητες. Η επιτροπή κατέληξε σε μία σειρά υποψήφιων δημάρχων, τα οποία και θα μάθουμε τις επόμενες εβδομάδες.

Φωτογραφία intime news