Η ρελάνς Μητσοτάκη με το γρήγορο άνοιγμα της Βουλής και τις αλλαγές στην ΕΥΠ

Η ρελάνς Μητσοτάκη με το γρήγορο άνοιγμα της Βουλής και τις αλλαγές στην ΕΥΠ

Η ρότα που χαράσσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην υπόθεση των παρακολουθήσεων, σηματοδοτεί την επιδίωξη να υποσκελίσει τον πρώτο, πολιτικό κάβο - που δεν έχει εξωγενή προέλευση- για την κυβέρνηση του,  χωρίς να τεθούν υπό αμφισβήτηση ούτε η ξεκάθαρη διακήρυξη για να «χυθεί άπλετο φως», ούτε πολύ περισσότερο για το ποιος διαδραματίζει το ρόλο του πρωταγωνιστή των πολιτικών εξελίξεων.

Συντεταγμένες αυτής της πορείας αποτελούν η δέσμη των πρωτοβουλιών που εξήγγειλε για τη θεσμική θωράκιση της ΕΥΠ, με επιπλέον φίλτρα ασφαλείας. Παρέμβαση με την οποία, όπως αναφέρουν συνομιλητές του, δίνει λύση στον διττό στόχο που θέτει η κυβερνητική διάγνωση για τη βελτίωση της επιχειρησιακή επάρκειας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Τόσο για τις αναγκαίες αλλαγές στην κοινοβουλευτική λογοδοσία αλλά και στον έλεγχο της εσωτερικής λειτουργίας της ΕΥΠ.

Οι παραιτήσεις, η αποδοχή του αιτήματος για τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, η συμφωνία για τη σύσταση Εξεταστικής των πραγμάτων Επιτροπής,   η άμεση πλήρωση της νευραλγικής θέσης του Διοικητή από έναν έμπειρο διπλωμάτη που καλείται να φέρει σε πέρας την αποστολή της αναμόρφωσης της ΕΥΠ, είναι οι ψηφίδες που μπαίνουν στο μωσαϊκό της κυβερνητικής αντίδρασης.

Η φράση «καμία σκιά» ταυτόχρονα με την προειδοποίηση ότι δεν μπορεί να μετατραπεί η διαδικασία της κοινοβουλευτικής διερεύνησης «σε κατασκοπευτικό σήριαλ προς κομματική κατανάλωση» αποτυπώθηκε και στη ρελάνς του Μεγάρου Μαξίμου έναντι της απόπειρας του ΣΥΡΙΖΑ να κλιμακώσει την πίεση με τον αιφνιδιασμό της επιστολής Τσίπρα στον Πρόεδρο της Βουλής. Η επίσπευση της επανεκκίνησης των εργασιών της Εθνικής Αντιπροσωπείας αποτελεί τεκμήριο σύμφωνα με της Ηρώδου Αττικού, της κυβερνητικής βούλησης να γίνει ότι απαιτείται σε θεσμικό και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο για τη διερεύνηση της υπόθεσης Ανδρουλάκη, καθώς η «κυβέρνηση δεν έχει κρύψει κάτι».

Σε αυτό το φόντο τις επόμενες ώρες όπως μεταδίδουν στο Liberal.gr αξιόπιστες πηγές ενημέρωσης θα ξεδιπλώνονται σταδιακά κι άλλες πτυχές του κυβερνητικού σχεδίου. Δεν αποκλείεται εντός της ημέρας να εκδοθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχόμενου, με την οποία θα επανέλθει στην εργαλειοθήκη για την λογοδοσία της ΕΥΠ, η πρόβλεψη που είχε καταργηθεί επί ΣΥΡΙΖΑ, τα αιτήματα για τις νόμιμες επισυνδέσεις σε ανάλογες περιπτώσεις εγκρίνονται και από εισαγγελέα εφετών, πέραν του εισαγγελέα της ΕΥΟ.  

Μέσα στις επόμενες ώρες δε, αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα και ο νέος διοικητής της ΕΥΠ, πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης. Η ολοκλήρωση των διαδικασιών ενημέρωσής του από τις εσωτερικές μονάδες της υπηρεσίας, θα θέσει σε τροχιά την επόμενη φάση των κυβερνητικών δεσμεύσεων που αφορά στην ακρόαση του από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και εν συνεχεία την παροχή εξηγήσεων προς τα μέλη της για την υπόθεση Ανδρουλάκη.