Η νέα Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη

Η νέα Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Αποτελεί ίσως τον πιο σκληρό άγραφο κανόνα στην πολιτική σκακιέρα της χώρας. Όταν ένα κόμμα κερδίζει την εξουσία και αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση της χώρας, ο κομματικός μηχανισμός παύει να υφίσταται ή στην καλύτερη για αυτόν περίπτωση αποτελεί παρακολούθημα της κυβέρνησης. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις άλλωστε που στο παρελθόν μετά από εκλογικές νίκες τα κομματικά γραφεία των νικητών άδειασαν καθώς όλα τα στελέχη πήγαν είτε στο Μέγαρο Μαξίμου είτε σε κυβερνητικές θέσεις.

Από αυτή την πραγματικότητα δεν ξέφυγε κανένας πολιτικός σχηματισμός με πιο πρόσφατο παράδειγμα εκείνο του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ακόμα και σήμερα σχεδόν δύο μήνες μετά την ήττα του στις εθνικές εκλογές ψάχνει να βρει το βηματισμό του.

Την αρνητική αυτή λοιπόν παράδοση γνωρίζει καλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ήδη έχει θέσει σε εφαρμογή το σχέδιό του προκειμένου να επιχειρήσει να την αντιστρέψει.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές ο πρωθυπουργός έχει δώσει ήδη συγκεκριμένες οδηγίες και κατευθύνσεις προς την νέα ηγετική κομματική ομάδα της ΝΔ με έναν βασικό άξονα: Το κόμμα να μην περάσει στην αφάνεια, αλλά αντιθέτως να θέτει θέματα στην ατζέντα και σε καμία περίπτωση να μην καταλήξει συμπλήρωμα της κυβερνητικής δραστηριότητας.

Παρά τις όποιες καλές προθέσεις , το εγχείρημα μόνο εύκολο δεν είναι καθώς οι κίνδυνοι και οι πειρασμοί της εξουσίας είναι πολλοί. Παρόλα αυτά σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο κ.Μητσοτάκης θα επιμείνει σε μία σειρά παρεμβάσεων, μέσα από τις οποίες εκτιμά ότι θα μπορέσει να κρατήσει «ζωντανό» τον κομματικό μηχανισμό.

- Για το τέλος του χρόνου (Νοέμβριος-Δεκέμβριος) προγραμματίζεται το συνέδριο αρχών και θέσεων της ΝΔ, πρόεδρος του οποίου θα είναι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Αναμφίβολα πρόκειται για την κορυφαία καταστατική διαδικασία που εφόσον διεξαχθεί με πληρότητα μπορεί να κρατήσει ζωντανό τον εσωκομματικό διάλογο σε μια περίοδο, όπου όλα τα φώτα θα είναι στραμμένα στην δράση της κυβέρνησης. Μένει να αποσαφηνιστεί εάν θα υπάρξουν ,όπως και στο παρελθόν, προσυνέδρια.

- Μέσα στον Σεπτέμβριο φαίνεται πως θα πραγματοποιηθεί ο αναγκαίος κομματικός ανασχηματισμός με την τοποθέτηση των επικεφαλής στις γραμματείες του κόμματος. Πληροφορίες μάλιστα θέλουν τις θέσεις να καταλαμβάνουν πολλά νέα πρόσωπα.

- Ενίσχυση θα υπάρξει στις σχέσεις της κεντρικής διοίκησης με τις τοπικές οργανώσεις μέσα από την υλοποίηση συγκεκριμένων προγραμμάτων και δράσεων.

- Μεγάλη προσοχή θα δοθεί στις οργανώσεις του εξωτερικού ειδικά σε μία περίοδο κατά την οποία η ψήφος των ομογενών θα βρεθεί στο κέντρο του πολιτικού διαλόγου.

Μία παράμετρος που αποτελεί βασική επιδίωξη του κ.Μητσοτάκη είναι η παραγωγή πολιτικής από την πλευρά του κόμματος, ώστε ο ρόλος της ΝΔ να είναι ξεκάθαρα διακριτός από εκείνος της κυβέρνησης. Σε κάθε περίπτωση το έργο του Κυριάκου Μητσοτάκη και σε αυτόν τον τομέα μόνο εύκολο δεν είναι γιαυτό και οι επόμενοι μήνες θα είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντες για το μέλλον του κόμματος.