Η κίνηση-έκπληξη των Βρυξελλών και η «δύσκολη» συνάντηση στη Θεσσαλονίκη

Η κίνηση-έκπληξη των Βρυξελλών και η «δύσκολη» συνάντηση στη Θεσσαλονίκη

Σε μια κίνηση με ιδιαίτερο συμβολισμό προχωρά η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμώντας να στηρίξει την Ελλάδα απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις. Παρά το γεγονός ότι δεν συνηθίζεται (χωρίς όμως να αποτελεί επιλογή εκτός πρωτοκόλλου) ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανακοίνωσε στην ελληνική κυβέρνηση ότι θα παραστεί στη Σύνοδο Κορυφής της λεγόμενης Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας στη Θεσσαλονίκη. 

Με την απόφαση του αυτή ο Σαρλ Μισέλ εκτός από τη δεδομένη στήριξη της ΕΕ στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, αναμφίβολα εκφράζει και την αλληλεγγύη του στη χώρα μας σε μία κρίσιμη χρονική συγκυρία. Δεν αποτελεί είδηση άλλωστε η εξαιρετική σχέση Μισέλ - Μητσοτάκη, τα αποτελέσματα της οποίας έχουν φανεί σε διαφορετικές αφορμές μέχρι σήμερα προς όφελος των ελληνικών συμφερόντων. 

Το διήμερο αυτό (9-10 Ιουνίου) στη Θεσσαλονίκη που θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος έχει ενδιαφέρον και για έναν ακόμα λόγο. Στο περιφερειακό αυτό σχήμα μετέχει και η Τουρκία, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει προχωρήσει σε ακύρωση της συμμετοχής της. Μένει να δούμε  εάν τελικά η γειτονική χώρα παραστεί και ποιός θα την εκπροσωπήσει. 

Στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της συνάντησης θα βρεθεί ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς που θα δειπνήσει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ η παρουσία Μισέλ θα ενισχύσει την πίεση προς τον Τούρκο πρόεδρο. 

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μία ακόμα ευκαιρία που θα έχει η Ελλάδα για να επικοινωνήσει τις θέσεις της και να διεθνοποιήσει το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων.

Όπως ήδη έχει ανακοινωθεί ο αναθεωρητισμός τω γειτόνων θα βρεθεί στην ατζέντα των 27 Ευρωπαίων ηγετών στο προσεχές τακτικό ευρωπαϊκό συμβούλιο στις 23-24 Ιουνίου. Εκεί όπου ο Κυρ. Μητσοτάκης  θα ζητήσει από την ΕΕ να συμπεριλάβει αναφορά καταδίκης της Τουρκίας στο κείμενο των συμπερασμάτων.

Η κίνηση αυτή θα λειτουργήσει ως κλιμάκωση της ελληνικής αντίδρασης στο πλαίσιο της τακτικής που ακολουθεί το Μέγαρο Μαξίμου με επίκεντρο  την αντιμετώπιση του Ταγίπ Ερντογάν με όρους ουσίας και όχι επικοινωνίας. Στην ίδια λογική ο Έλληνας πρωθυπουργός θα κινηθεί και στο μεγάλο «ραντεβού» του ΝΑΤΟ στα τέλη Ιουνίου, όταν στη Μαδρίτη θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος κορυφής της συμμαχίας με παρόντα όλα τα σημαντικά μέλη όπως τον Αμερικανό, τον Γάλλο και τον Τούρκο πρόεδρο καθώς και τον Γερμανό Καγκελάριο. 

Η Αθήνα εκτιμά ότι η Τουρκία δε θα επιχειρήσει να «στήσει» ένα ακόμα θερμό καλοκαίρι αντίστοιχο του 2020 αλλά θα επενδύσει στην τακτική της επιθετικής ρητορικής, κάτι ασφαλώς το οποίο μένει να αποδειχθεί στην πράξη.