Η φράση Τσίπρα που εξόργισε τον Μητσοτάκη - Πρόβα εξεταστικής, η προ ημερησίας στη Βουλή

Η φράση Τσίπρα που εξόργισε τον Μητσοτάκη - Πρόβα εξεταστικής, η προ ημερησίας στη Βουλή

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Μία φράση του Αλέξη Τσίπρα ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας ήταν αυτή που προκάλεσε την οργή του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Πήραμε κρίσιμες αποφάσεις και εσείς ήσασταν αταλάντευτα προσηλωμένος στην άποψη ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο στενό πυρήνα της Ευρωζώνης και κάποια στιγμή θα έρθει η ώρα της ανταμοιβής. Ομολογώ ότι είχατε δίκιο», είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός στον Προκόπη Παυλόπουλο, αφήνοντας εμμέσως να εννοηθεί ότι ο ίδιος μπορεί και να είχε διαφορετική άποψη αναφορικά με την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη, την περίοδο του δημοψηφίσματος.

Η φράση αυτή φαίνεται πως ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και επιβεβαίωσε την ήδη διαμορφωμένη άποψη που υπάρχει στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι για το πρώτο εξάμηνο διακυβέρνησης από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες. Μία περίοδο που κόστισε στη χώρα περίπου 100 δις ευρώ, όπως επαναλαμβάνει διαρκώς ο κ. Μητσοτάκης. Είναι προφανές όμως ότι η έμμεση παραδοχή εκ μέρους του πρωθυπουργού περί σκέψεων για έξοδο της χώρας από το ευρώ, καθιστά ακόμα πιο σημαντική την τότε επιλογή της ΝΔ να βάλει πλάτη για την παραμονή της Ελλάδας στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ, μια και σε διαφορετική περίπτωση, όπως αποδεικνύεται, η χώρα θα είχε σοβαρότατα προβλήματα.

Οπως πληροφορείται το liberal.gr, η παρουσία και κυρίως το περιεχόμενου του διαλόγου του κ. Τσίπρα με τον κ. Παυλόπουλο ήταν η αφορμή, εκτός φυσικά από το περιεχόμενο της απόφασης του γιούρογκρουπ, για να καταθέσει η ΝΔ πρόταση προημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία.

«Τη Δευτέρα, η ΝΔ καταθέτει στη Βουλή πρόταση για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την Οικονομία. Εκεί, ο κ. Τσίπρας θα απολογηθεί για όσα δεινά έφερε στους πολίτες, αλλά και για τα δεσμά στα οποία συμφώνησε για την επόμενη μέρα της χώρας. Δεν θα αφήσουμε να περάσει ούτε κι αυτό το τελευταίο του ψέμα», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες η επερχόμενη συζήτηση στο κοινοβούλιο θα διεξαχθεί σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, με τον κ. Μητσοτάκη να παρουσιάζει μεταξύ των άλλων αναλυτικά τα πεπραγμένα για τους χειρισμούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ του πρώτου εξαμήνου του 2015, που είχαν ως αποτέλεσμα την υπερχρεώση της χώρας.

Είναι σαφές ότι η συγκεκριμένη κοινοβουλευτική διαδικασία θα αποτελέσει μία «πρόβα εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία», αφού όπως έχει ήδη προαναγγείλει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού η ΝΔ είναι αποφασισμένη να διερευνήσει τυχόν ευθύνες για την πρώτη περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτίθεται να μιλήσει με ονόματα και διευθύνσεις, επιδιώκοντας να αναδείξει τις ευθύνες του κ. Τσίπρα.

Την ίδια ώρα πάντως στο επιτελείο της ΝΔ επιμένουν πως τα αποτελέσματα του γιούρογκρουπ της Πέμπτης αποτελεί την έναρξη της αντίστροφης μέτρησης για την κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου.

Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα τονίζεται πως το Μέγαρο Μαξίμου ξέχασε το λεγόμενο «γαλλικό κλειδί», στο οποίο είχαν επενδύσει. Για όσους θυμούνται πρόκειται για την γαλλική πρόταση, η οποία προέβλεπε την σύνδεση της ελάφρυνσής του χρέους με τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Με άλλα λόγια η Γαλλία είχε ταχθεί υπέρ ενός αυτόματου μηχανισμού ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, κάτι όμως που δεν πέρασε τελικά. Αντιθέτως σύμφωνα με την απόφαση του γιουρογκρουπ καταγράφονται αυστηρές προϋποθέσεις και αξιολογήσεις, πριν από κάθε βήμα.

Το «γαλλικό κλειδί» όμως έμεινε στην ντουλάπα τελικά και στο κείμενο του γιουρογκρουπ στην υπάρχει πουθενά, στοιχείο που «απέφυγε» επιμελώς να αναφέρει η κυβέρνηση.

Φωτογραφία: Intimenews