Η ελαφρότητα των διεθνών ΜΚΟ και η Ελλάδα ως… Παπούα - Γουινέα!

Η ελαφρότητα των διεθνών ΜΚΟ και η Ελλάδα ως… Παπούα - Γουινέα!

Βαρύς αχός ακούστε για την έκθεση των «Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα», που υποβάθμισε τη χώρα μας στην κατάταξη δημοσιογραφικής ελευθερίας εντάσσοντας την στην 108η θέση ανάμεσα σε 180 χώρες.

Δεν θα ασχολούμασταν αν δεν παρενέβαινε χθες ο ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθώντας να την εκμεταλλευθεί. Και δεν θα ασχολούμασταν για σειρά από λόγους: Η συγκεκριμένη οργάνωση είναι απλώς μια ΜΚΟ που δικαιούται να δημοσιεύει ό,τι νομίζει. Σε προσωπικό επίπεδο τις μόνες ΜΚΟ που σέβεται ο γράφων είναι εκείνες που δρουν με αυταπάρνηση των μελών τους στις εμπόλεμες ζώνες και τις κάθε είδους καταστροφές. Όχι τις ΜΚΟ - Lobbιes.

Επίσης δεν θα παίρναμε πάνω μας την ευθύνη όλης της ελληνικής δημοσιογραφίας. Σε αυτό το επάγγελμα ο καθένας είναι μόνος του, με την υπογραφή του - «το κάθε πουλάκι από το ποδαράκι του κρέμεται» που θα έλεγε και ο Χαρίλαος Φλωράκης. Στο liberal γράφουμε ο καθένας υπό την ατομική του ευθύνη, και μας διαβάζει όποιος θέλει. Δεν υποχρεώσαμε κάποιον να του αρέσουμε.

Ενδεικτικά και μόνο για τη «σοβαρότητά» της, η έκθεση παρουσιάζει τα κατεχόμενα ως Βόρεια Κύπρο! Η Μπουρκίνα Φάσο βρίσκεται μια θέση πάνω από τις ΗΠΑ των New York Times, της Washington Post, του Bloomberg! Όσο για τη χώρα μας βρίσκεται περί τις 40 θέσεις κάτω από γνωστές χώρες ανελευθερίας, όπως ο Νίγηρας, η Παπούα Νέα Γουινέα, και περί τις θέσεις 20 κάτω από την Ουγγαρία του Ορμπάν, όπου τα πάντα τα σκιάζει η φοβέρα.

Προτάσσεται στην έκθεση η δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ. Όμως η υπόθεση παραμένει ανεξιχνίαστη, ουδείς γνωρίζει ποιοι και γιατί του αφαίρεσαν τη ζωή. Παρόλα χαρακτηρίζεται ως ακραία μορφή λογοκρισίας, δημιουργώντας συνειρμούς με τη δολοφονία της Μαλτέζας δημοσιογράφου Ντάφνι Γκαλιζία, η οποία είχε αποκαλύψει σκάνδαλα διαφθοράς στα οποία εμπλέκονταν και μέλη της κυβέρνησης, ή του Σλοβάκου δημοσιογράφου Γιαν Κούτσιακ, πριν δημοσιεύσει άρθρο για διαφθορά, στην οποία εμπλέκετο η ιταλική μαφία και πολιτικοί του κράτους του.

Παράλληλα αναφέρεται σε νομοθεσία που ποινικοποιεί τη διάδοση ψευδών ειδήσεων. Ουσιαστικά τις διαδόσεις για τον κόβιντ αφορούσε, δεν έχει εφαρμοστεί καν, αλλά με ποια ελευθεριακή λογική δεν θα πρέπει να διώκονται οι αποδεδειγμένα σκόπιμες ψευδείς ειδήσεις; (αναλόγως του δημοσίου βάρους τους πάντα).

Παράλληλα αναφέρεται στην Ολλανδέζα δημοσιογράφο (την γνωστή φιγούρα με το κόκκινο καπέλο), η οποία περισσότερο ως ακτιβίστρια δικαιωματισμού λειτουργεί - αλλά αυτό είναι δικό της θέμα. Η εν λόγω ήταν αγενής στην ερώτηση προς τον Μητσοτάκη. Αυτό βέβαια δεν δικαιώνει και την εκνευρισμένη απάντηση του Πρωθυπουργού. Στη συνέχεια η ίδια δήλωσε ότι δέχεται απειλές. Μάλλον η μόνη δημοσιογράφος που… δέχεται απειλές, όχι για μια επικείμενη αποκάλυψη που θα κάψει κόσμο, αλλά για μια ερώτηση διατυπωθείσα με αγενή τρόπο!

Υπάρχει βέβαια και η υπόθεση των δημοσιογράφων Βαξεβάνη και Παπαδάκου που εκλήθησαν από τη Δικαιοσύνη για κατάθεση. Αλλα και αυτούς δεν τους έμπλεξε κάποια εξουσία. Τον Βαξεβάνη τον έμπλεξε ο Καλογρίτσας και την Παπαδάκου ο Μιωνής!

Τα απλά και αυτονόητα λέμε, που κάποιοι τα εργαλειοποιούν πολιτικά. Και συγχέουν σκόπιμα, όπως συγχέει και ο πολίτης, τις έννοιες: Είναι άλλο η ποιότητα της ενημέρωσης και δη της τηλεοπτικής, για την οποία και ο γράφων έχει ενστάσεις, και άλλο η ανελευθερία ενημέρωσης.

Γι’ αυτό δεν θεωρήσαμε άξια ενασχόλησης την έκθεση. Αλλά χθες ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να την αξιοποιήσει πολιτικά, με τη ευκαιρία της παρουσίας στη Βουλή του προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, Αθανάσιου Κουτρομάνου, στην επιτροπή Θεσμών και διαφάνειας.

Κίνηση εντυπωσιασμού και αντιπερισπασμού, τις ημέρες που η εισαγγελέας του δικαστικού συμβουλίου του Αρείου Πάγου, προτείνει την παραπομπή του Νίκου Παππά στο ειδικό δικαστήριο για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος με αφορμή τους χειρισμούς του στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών!

Το επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ του οποίου η τότε κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη δήλωνε ότι αποτελεί δικαίωμα της κυβέρνησης υποδεικνύει στα κανάλια τις ειδήσεις! Ο ΣΥΡΙΖΑ των νυχτερινών συναντήσεων Τσίπρα με πανίσχυρο πρώην εκδότη ενώπιον μιας «γάτας Ιμαλαίων», προκειμένου να πάρει υπό τον έλεγχό του ολόκληρο εκδοτικό συγκρότημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ των καταγγελιών του Δημήτρη Κοντομηνά, ότι ήθελε να του αρπάξει το κανάλι από τα χέρια!

Οι «εύκολοι» θα πούνε επιχειρούμε συμψηφισμό, λες και μας νοιάζει. Απλώς την απορία μας διατυπώνουμε, αν οι Δημοσιογράφοι χωρίς σύνορα τα είχαν μάθει αυτά, και γιατί δεν τα καυτηρίασαν στις εκθέσεις τους.

Δεδομένου ότι τα συμπεράσματά τους βασίζονται σε συνεργάτες και ανταποκριτές στη χώρα μας, μας κάνει να υποπτευόμαστε ότι έχουν βρει (ή τους έχουν πασάρει), συγκεκριμένης πολιτικής κατεύθυνσης συνεργάτες, που «όλως τυχαίως» εκφράζουν τις σκοπιμότητες ΣΥΡΙΖΑ.