7ος χρόνος, ημέρα 2154η
Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου 2021

Κυρ. Μητσοτάκης σε Μπ. Τζόνσον: Η εικόνα της Ελλάδας επιτρέπει άρση περιορισμών για τους Βρετανούς τουρίστες

Η εικόνα της Ελλάδας επιτρέπει άρση περιορισμών για τους Βρετανούς τουρίστες

Με τον Βρετανό ομόλογό του Μπόρις Τζόνσον συναντήθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, το μεσημέρι της Δευτέρας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Κυρ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τον Μπ. Τζόνσον για τη θετική επιδημιολογική πορεία της χώρας που, κατά τη γνώμη του, επιτρέπει την άρση των περιορισμών, από τη βρετανική κυβέρνηση, για τις επισκέψεις Βρετανών τουριστών στην Ελλάδα, ενώ ζήτησε να μην γίνεται διάκριση των ευρωπαϊκών χωρών από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Παράλληλα, τον ενημέρωσε για τις πρόσφατες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τονίζοντας την ανάγκη να διατηρηθεί η αποκλιμάκωση, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει ο διάλογος και να δημιουργηθεί σταδιακά κλίμα εμπιστοσύνης.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι τα όποια επόμενα βήματα προς την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, μπορούν να συμφωνηθούν μόνον εντός του δεδομένου και δεσμευτικού για όλους πλαισίου των σχετικών Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, οι οποίες προβλέπουν λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Οι δύο ηγέτες εξέτασαν, ακόμη, την εφαρμογή της Συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Ηνωμένου Βασιλείου, συμπεριλαμβανομένου του λεγόμενου Ιρλανδικού Πρωτοκόλλου καθώς και τις θετικές προοπτικές που διανοίγονται για τη Συμμαχία μέσα από την Ατζέντα «ΝΑΤΟ 2030». 

Τέλος, ο Έλληνας πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Βρετανό ομόλογό του για την πρόσκληση να παρευρεθεί στη Διάσκεψη Κορυφής Ηγετών, στο πλαίσιο της 26ης Διάσκεψης για την Κλιματική Αλλαγή (COP-26), τον Νοέμβριο στη Γλασκώβη, την οποία αποδέχτηκε.