Η ατέλειωτη πτώση της Βενεζουέλας

Η ατέλειωτη πτώση της Βενεζουέλας

Καθώς η χώρα εγκλωβίζεται όλο και περισσότερο στον φαύλο κύκλο της οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, προσπαθεί με κάθε τρόπο να παραμείνει στην εξουσία, ενώ οι σύμμαχοι του τον εγκαταλείπουν ένας - ένας. 

Η εκλογική επιτροπή της Βενεζουέλας ανέβαλε την κρίσιμη συνεδρίαση που επρόκειτο να διεξαχθεί την Πέμπτη, κατά τη διάρκεια της οποίας θα εξεταζόταν αν θα αρχίσει η διαδικασία για διεξαγωγή δημοψηφίσματος, με αντικείμενο την αποπομπή του προέδρου. Η νέα αυτή τροπή των γεγονότων ώθησε τους πολίτες να ξεχυθούν στους δρόμος μη μπορώντας πλέον να αντέξουν την κατάσταση. 

Ο εκπρόσωπος Τύπου του συνασπισμού της αντιπολίτευσης MUD απηύθυνε έκκληση για ηρεμία, εν μέσω σοβαρών κοινωνικών αναταραχών σε ολόκληρη τη χώρα.

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν από πολίτες που είχαν σχηματίσει ουρές έξω από καταστήματα στην πρωτεύουσα, είπαν αυτόπτες μάρτυρες, αφού κάποιοι από το πλήθος επιχείρησαν να κλέψουν τρόφιμα από φορτηγό.

Οι δυνάμεις ασφαλείας της Βενεζουέλας εκτόξευσαν δακρυγόνα εναντίον των διαδηλωτών που φώναζαν «θέλουμε φαγητό, είμαστε κουρασμένοι και πεινάμε» κοντά στο προεδρικό μέγαρο στο Καράκας, αναφέρει το Reuters.

Η Βραζιλία σκληραίνει τη θέση της απέναντι στη Βενεζουέλα

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να εμποδίσει τη Βενεζουέλα από την ανάληψη της προεδρίας της εμπορικής ένωσης Mercosur αυτό το μήνα, αναφέρει η Telesur TV.

Υπάρχουν δύο τρόποι με τους οποίους η Βραζιλία θα μπορούσε να εμποδίσει τη Βενεζουέλα από την ανάληψη της προεδρίας της Mercosur, δήλωσε αξιωματούχος της κυβέρνησης.

Ο πρώτος είναι η Βραζιλία να ακυρώσει ή να καθυστερήσει τη συνάντηση της Mercosur αυτό το μήνα, με την Ουρουγουάη να παραμένει προσωρινά στη προεδρία. Ο δεύτερος είναι η Βραζιλία να ζητήσει από τα άλλα μέλη να ψηφήσουν την αναστολή της συμμετοχής της Βενεζουέλας στη Mercosur. Αυτό θα απαιτήσει την επίκληση του Πρωτοκόλλου Ushuaia, το οποίο προβλέπει την αναστολή μιας χώρας μέλους, εάν υπάρχει μια διακοπή στην δημοκρατική τάξη.

Επίσης, η Παραγουάη την περασμένη εβδομάδα ζήτησε επείγουσα συνεδρίαση της Mercosur για να συζητηθεί η πολιτική κατάσταση στη Βενεζουέλα και να εξεταστεί ενδεχόμενη αναστολή της.

Το Μεξικό εξετάσει την αναστολή των πτήσεων προς τη Βενεζουέλα

Ο εθνικός αερομεταφορέα του Μεξικού, Aeromexico, εξετάζει το ενδεχόμενο αναστολής των πτήσεων προς τη Βενεζουέλα λόγω της κρίσης που πλήξει τη χώρα, δήλωσε διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, αναφέρει το Sputnik. Σύμφωνα με τον διευθύνων σύμβουλο της εταιρείας η κατάσταση στη Βενεζουέλα δεν είναι πλέον βίωση και ασφαλή.