Η απεργία της ΑΔΕΔΥ, οι πανελλαδικές εξετάσεις και η βιασύνη του ΣΥΡΙΖΑ

Η απεργία της ΑΔΕΔΥ, οι πανελλαδικές εξετάσεις και η βιασύνη του ΣΥΡΙΖΑ

Η ΑΔΕΔΥ προκήρυξε απεργία για τις 16 Ιουνίου χωρίς να υπολογίσει τις εξετάσεις των μαθητών της τρίτης λυκείου. Ο ΣΥΡΙΖΑ δια του Νίκου Φίλη έσπευσε μετά την παρέμβαση της Νίκης Κεραμέως να υψώσει ασπίδα προστασίας στους συνδικαλιστές που μόλις στις 12 το μεσημέρι έβγαλαν ανακοίνωση εξαίρεσης των εμπλεκομένων στις εξετάσεις των μαθητών. Σε αναδίπλωση υποχρεώθηκαν και οι συνδικαλιστές των μέσων μεταφοράς...

Το άγχος των επαγγελματιών του συνδικαλισμού να δημιουργήσουν εικόνες αντίδρασης κατά του εργασιακού νομοσχεδίου που πλήττει ακριβώς αυτού του είδους τα… κεκτημένα έρχεται να επιβεβαιώσει την ανάγκη αλλαγών τόσο σε ότι αφορά τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων από μια μικρή μειοψηφία όσο και του τρόπου με τον οποίο γίνονται οι όποιες διεκδικήσεις.

Ξεπερνώντας το γεγονός πως η ΑΔΕΔΥ δεν συνδέεται με το εργασιακό νομοσχέδιο και τις δήθεν αλλαγές στο 8ωρο και τα ρεπό σε βάρος των εργαζομένων, η σημερινή ημέρα ανέδειξε τις βασικές αιτίες που η μεταπολίτευση οδήγησε το συνδικαλιστικό κίνημα στην απαξία.

Διότι ακόμη και η στήριξη που επιχείρησε ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος έχει επενδύσει στη δημιουργία κλίματος νεοαγανακτισμένων μέσα από τις αντιδράσεις για το εργασιακό στην ουσία εξέθεσε και τους συνδικαλιστές της ΑΔΕΔΥ.

Συγκεκριμένα ο Νίκος Φίλης ως αρμόδιος τομεάρχης υποστήριξε πως και οι εξετάσεις θα γίνουν και η απεργία της ΑΔΕΔΥ υποστηρίζοντας πως «Η υπουργός Παιδείας κα Κεραμέως προσέφυγε στη Δικαιοσύνη κατά μιας ανύπαρκτης απεργίας της ΟΛΜΕ, για λόγους καθαρά επικοινωνιακούς» και σημειώνοντας ότι «γνώριζε, το παραδέχεται άλλωστε η ίδια, ότι η ΟΛΜΕ έχει ζητήσει να εξαιρεθούν οι καθηγητές από την αυριανή απεργία της ΑΔΕΔΥ. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά πριν μια βδομάδα, με μεγάλη πλειοψηφία, η ΟΛΜΕ είχε αποφασίσει να μην γίνει απεργία μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις, προκειμένου -φυσικά- αυτές να γίνουν κανονικά. Και είναι προφανές ότι θα γίνουν».

Μόνο που η ΑΔΕΔΥ ανάρτησε στην ιστοσελίδα της στις 12 το μεσημέρι και αφού η Νίκη Κεραμέως προσέφυγε στη δικαιοσύνη ζητώντας όχι να ακυρωθεί η απεργία αλλά να ληφθούν τα μέτρα που θα επιτρέψουν την ομαλή διεξαγωγή των πανελλαδικών επικεντρώνοντας το αίτημά της σε συγκεκριμένους φορείς, δηλαδή τους καθηγητές του εργαζόμενους στο υπουργείο Παιδείας και τα Μέσα Μεταφοράς.

Έτσι η ΑΔΕΔΥ εξέδωσε απόφαση για τους δύο πρώτους φορείς το μεσημέρι δείχνοντας πως παρά τα όσα υποστηρίζει ο Νίκος Φίλης το αίτημα και των ίδιων των καθηγητών, που ήταν υπαρκτό και το αναγνώρισε και η υπουργός Παιδείας δεν είχε εγκριθεί.

«Το εργατικό - λαϊκό κίνημα, διαθέτει δημοκρατικό ήθος, περίσσευμα ευθύνης και αίσθηση καθήκοντος» υποστηρίζει ο Νίκος Φίλης δεδομένου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πατήσει πάνω στην ΑΔΕΔΥ με την οποία ακολουθεί κοινή πορεία ως προς τις κινητοποιήσεις των δημοσίων υπαλλήλων για ένα νομοσχέδιο που αφορά τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

Μόνο που οι συνδικαλιστές έδειξαν πως δεν έλαβαν μέτρα ακόμη και γι' αυτόν τον άγραφο νόμο που αφορά τις απεργίες εν μέσω εξετάσεων μαθητών. Είναι ενδεικτικό άλλωστε πως ο παράγοντας μετακίνησης δεν ελήφθη υπόψη. Τα μέσα μεταφοράς σταθερής τροχιάς ανακοίνωσαν 24 απεργία αύριο Τετάρτη. Δηλαδή Μετρό, Τραμ, Προαστιακός προανήγγειλαν πως δεν θα λειτουργήσουν.

Την ίδια στιγμή λεωφορεία και τρόλεϊ ανακοίνωσαν απεργία από την έναρξη της βάρδιας μέχρι τις 9 το πρωί δηλαδή την ώρα αιχμής τόσο για καθηγητές και επιτηρητές όσο και εργαζόμενους εμπλεκόμενους στο υπουργείο Παιδείας αλλά και μαθητές και γονείς

Η… αναδίπλωση  άρχισε μετά την παρέμβαση της υπουργού Παιδείας και οι ανακοινώσεις για μετάθεση της στάσης εργασίας στον ΟΑΣΑ έγιναν κατόπιν εορτής, όπως και σε τραμ και προαστιακό.

Σε κάθε περίπτωση οι συνδικαλιστές συμπεριφέρθηκαν όπως και σε κάθε κινητοποίηση. Αδιαφόρησαν για την ταλαιπωρία των υπολοίπων πολιτών που υποχρεώνονται κάθε φορά να αντιμετωπίζουν απίστευτες ταλαιπωρίες και καθυστερήσεις και αυτή τη φορά δεν έλαβαν καν υπόψη το άγχος χιλιάδων μαθητών και γονιών.

Το τραγελαφικότερο όλων είναι το γεγονός πως απεργούν οι δημόσιοι υπάλληλοι για τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα οι οποίοι θα ταλαιπωρηθούν προκειμένου να μεταβούν στους χώρους εργασίας τους και θα ξοδέψουν περισσότερα χρήματα για την αυριανή τους μετακίνηση δεδομένου ότι και η ΓΣΕΕ έχει προκηρύξει στάση εργασίας για το μεσημέρι...