Handelsblatt: Ένα βήμα πριν το τέλος ο Αλ. Τσίπρας

Handelsblatt: Ένα βήμα πριν το τέλος ο Αλ. Τσίπρας

Για επερχόμενη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της 7ης Ιουλίου κάνει λόγο η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, επισημαίνοντας στον τίτλο του άρθρου της πως ο Αλ. Τσίπρας βρίσκεται «ένα βήμα πριν το τέλος, η Ελλάδα ετοιμάζεται για την αλλαγή».

Με τον ανταποκριτή της να ακολουθεί τον Αλέξη Τσίπρα στη Δραπετσώνα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Ερέτρια η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει ότι πως μετά τη μεγάλη ήττα στις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας προκήρυξε πρόωρες εκλογές «ελπίζοντας να αναστρέψει το κλίμα. Αλλά αυτό δεν δείχνει να έχει αποτέλεσμα. Σε ορισμένες δημοσκοπήσεις η ΝΔ έχει διευρύνει το προβάδισμά της», σημειώνεται.

Το δημοσίευμα επισημαίνει την τακτική Τσίπρα να επενδύει στον φόβο περιγράφοντας εικόνες τρόμου σε περίπτωση νίκης της ΝΔ στις εθνικές εκλογές προσθέτοντας ότι «αυτά τα επιχειρήματα δεν έπεισαν πριν τις ευρωεκλογές. Στις αρχές του 2015 ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ο φορέας της ελπίδας για πολλούς Έλληνες. Αλλά τώρα οι περισσότεροι ψηφοφόροι είναι βαθιά απογοητευμένοι».

handelsblatt

Αναφερόμενος στην περίοδο του 2015 ο ανταποκριτής της Handelsblatt γράφει πως «ο Τσίπρας και ο εκκεντρικός υπ. Οικονομικών του Γιάνης Βαρουφάκης έφεραν την Ελλάδα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και του Grexit. Η Ελλάδα που είχε επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2014 και ήταν κοντά στην επιτυχή ολοκλήρωση των Μνημονίων, επέστρεψε στην ύφεση».

Στη συνέχεια το ρεπορτάζ αναφέρεται στο πλήγμα που δέχθηκαν τα νοικοκυριά κατά τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ επισημαίνει την προσπάθεια Τσίπρα να πείσει τη μεσαία τάξη με «προεκλογικά δώρα που δεν είχαν αποτέλεσμα αλλά αντίθετα επιβάρυναν τον προϋπολογισμό με 1,3 δισ. ευρώ».

«Ο Τσίπρας έχει χτυπήσει ανελέητα τους πολίτες για τέσσερα χρόνια για να χρηματοδοτήσει τα εκλογικά του δώρα. Ειδικότερα, η μεσαία τάξη υποφέρει από αυτήν την πολιτική αναδιανομής», σημειώνει η Handelsblatt.

Στο ίδιο άρθρο η γερμανική εφημερίδα αναφέρεται στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στην υποδοχή που του επιφύλαξαν οι κάτοικοι της Ερέτριας.

Σχολιάζοντας το οικονομικό πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, επισημαίνει ότι «μετά την επιβολή ή την αύξηση 29 φόρων τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπόσχεται φοροελαφρύνσεις. Θέλει να μειώσει τον φόρο των επιχειρήσεων από το 28% στο 20% για να ενθαρρύνει τις επενδύσεις, να μειώσει τον εισαγωγικό φόρο από το 22% στο 9% και να μειώσει τον ΕΝΦΙΑ κατά 30%».