«Γολγοθάς» για τον ΣΥΡΙΖΑ η Β. Ελλάδα, πρόταση-έκπληξη Μητσοτάκη που θα συζητηθεί

«Γολγοθάς» για τον ΣΥΡΙΖΑ η Β. Ελλάδα, πρόταση-έκπληξη Μητσοτάκη που θα συζητηθεί

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Και όμως επιμένει να μην ακούει το λαϊκό αίσθημα. Και όμως πιστεύει ότι οι πολίτες δεν του έχουν γυρίσει την πλάτη και απλώς τους χρειάζεται χρόνος για να ξαναγυρίσουν κοντά του. Ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει να μην αντιλαμβάνεται το μέγεθος της ζημιάς που έχουν προκαλέσει τμήματα των πολιτικών του και απλώς υποτιμάει την λαϊκή διαμαρτυρία.

Χαρακτηρίζοντας όλους όσοι διαμαρτύρονται ειδικά για την συμφωνία των Πρεσπών, συλλήβδην ακροδεξιούς, το Μέγαρο Μαξίμου δημιουργεί τη δική του γραμμή άμυνας, την ώρα που στη Βόρεια Ελλάδα οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος δεν περνούν και τις καλύτερες ημέρες τους.

Αναμφίβολα ακρότητες, ύβρεις και προπηλακισμοί είναι απολύτως καταδικαστέες. Κανείς δεν μπορεί και δεν πρέπει να συμφωνεί με λεκτικές ή άλλες επιθέσεις εναντίον εκλεγμένων μελών του κοινοβουλίου. Παράλληλα όμως ουδείς δικαιούται να αγνοεί το κοινό αίσθημα και το πώς αυτό έχει διαμορφωθεί τους τελευταίους μήνες, κάνοντας απλώς ότι δεν το βλέπει.
Πρόκειται για όλους αυτούς , μικρούς και μεγάλους, που τραγούδησαν το “Μακεδονία Ξακουστή” σε ολόκληρη τη χώρα.

Κανείς προφανώς δεν περίμενε να φτάσει η 25η Μαρτίου για να αντιληφθεί το πολύ κακό κλίμα που έχει δημιουργηθεί για το κυβερνών κόμμα στην Βόρεια Ελλάδα. Μία ολιγόωρη παραμονή σε μία οποιαδήποτε περιοχή πάνω από την Λάρισα θα ήταν αρκετή για να γίνει σαφές ένα απλό συμπέρασμα : Ο ΣΥΡΙΖΑ δύσκολα θα επανέλθει στην κατάσταση προ της συμφωνίας, ειδικά στην Μακεδονία. Μία ανάγνωση άλλωστε μιας οποιασδήποτε δημοσκόπησης, παρότι το Μέγαρο Μαξίμου τις απορρίπτει όλες, αρκεί για να γίνει κατανοητό το τί συμβαίνει...

Πλέον πρόσφατη αυτή της metron analysis για το «Βήμα της Κυριακής», από την οποία μεγάλο ενδιαφέρον έχουν ορισμένα ποιοτικά στοιχεία, ενδιαφέρον μεγαλύτερο ακόμα και από εκείνο της πρόθεσης ψήφου:

- Το 73% των ερωτώμενων διαφωνεί με τη λύση που έδωσε η συμφωνία των Πρεσπων, ενώ μόλις το 24% συμφωνεί.

- Το 41% θεωρεί πως η καλύτερη προοπτική για τη χώρα θα ήταν οι πρόωρες εκλογές, το 32% πιστεύει πως θα πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να εξαντλήσει την τετραετία, ενώ το 22% εκτιμάει πως θα πρέπει να σχηματιστεί οικουμενική κυβέρνηση.

- Το 72% των πολιτών κρίνει αρνητικά το έργο της κυβέρνησης, ενώ μόλις το 20% το επικροτεί.

- Το 70% των ερωτώμενων αξιολογεί αρνητικά τον τρόπο με τον οποίο ασκεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τα καθήκοντά του, ενώ το 23% τον αξιολογεί θετικά.

Είναι προφανές ότι η πλειοψηφία των πολιτών έχει ήδη πάρει τις αποφάσεις της για τον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τα δημοσκοπικά ευρήματα. Ένα μεγάλο μάλιστα ποσοστό , από όσους ψήφισαν τον Σεπτέμβριο του 2015, το κυβερνών κόμμα έχουν γυρίσει την πλάτη στον κ. Τσίπρα και ήδη αναζητούν άλλες επιλογές.

Την ίδια ώρα η αξιωματική αντιπολίτευση ακολουθεί μία τελείως διαφορετική πορεία, από εκείνην του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει στις στοχευμένες περιοδείες και στο τέλος της εβδομάδας θα βρεθεί στις Σέρρες και την Θεσσαλονίκη. Περιοχές δηλαδή που ο πρωθυπουργός και τα κυβερνητικά στελέχη δεν αισθάνονται και πολύ άνετα για να τις επισκεφτούν. Παράλληλα η αξιωματική αντιπολίτευση δίνει έμφαση στον τομέα της καθημερινότητας, επιχειρώντας να προσφέρει λύσεις σε δύσκολα ζητήματα. Στο πλαίσιο αυτό το απόγευμα της Τρίτης ο κ.Μητσοτάκης θα δώσει στη δημόσιοτητα το “γαλάζιο” πρόγραμμα στον τομέα των υποδομών. Ανάμεσα στα άλλα ο πρόεδρος της ΝΔ θα ανακοινώσει την απόφαση της ΝΔ για κατασκευή ενός “εναλλακτικού αυτοκινητοδρόμου” που θα ενώσει την Ελευσίνα με την Υλίκη.

Ένας δρόμος μήκους περίπου 50 χιλιομέτρων που θα παρακάμπτει πλήρως την Αθήνα .Το μεγάλο όφελος από μία τέτοια κατασκευή θα την νιώσουν οι οδηγοί που σε καθημερινή βάση ταλαιπωρούνται τις ώρες αιχμής στην περιοχή του Κηφισού. Παράλληλα θα καταγραφεί τόσο η εξοικονόμηση χρόνου και κόστους όσο και η αναβάθμιση της Ελευσίνας και της Δυτικής Αττικής.