Γερμανός Πρέσβης: To βλέμμα μας στραμμένο στο λόγο του Αλ. Τσίπρα στη ΔΕΘ

Γερμανός Πρέσβης: To βλέμμα μας στραμμένο στο λόγο του Αλ. Τσίπρα στη ΔΕΘ

Μήνυμα στον Αλέξη Τσίπρα και την ελληνική κυβέρνηση έστειλε ο Γερμανός πρέσβης στην Αθήνα, Γενς Πλέτνερ κατά την ομιλία του στην Ελληνογερμανική Ένωση «Φιλαδέλφεια» δηλώνοντας ότι το «βλέμμα μας είναι στραμμένο προς τη Θεσσαλονίκη».

Συγκεκριμένα, ο κ. Πλέτνερ σημείωσε ότι μπορεί η Ελλάδα να εξήλθε από το πρόγραμμα, αλλά πρέπει να συνεχιστούν με συνέπεια οι μεταρρυθμίσεις τονίζοντας ότι ο τελικός στόχος δεν έχει επιτευχθεί ακόμα.

Ο Γερμανός πρέσβης αναγνώρισε τη σημασία ενίσχυσης των κοινωνικών εργαλείων για τη βοήθεια των αδυνάμων αλλά αναφέρθηκε στο δίδαγμα της ατζέντας του 2010 υπογραμμίζοντας με νόημα ότι «η καλύτερη κοινωνική πολιτική είναι εκείνη η οποία παράγει ανάπτυξη, διότι έτσι μπορεί να δώσεις περισσότερα».

«Κάθε ευρώ που κερδίζει μια ανθούσα οικονομία μπορεί να διατεθεί για κοινωνική ενίσχυση. Γι'' αυτό και το βλέμμα μας είναι στραμμένο προς τη Θεσσαλονίκη, στο λόγο του κ. Τσίπρα, για να πληροφορηθούμε τι προτίθεται να κάνει η ελληνική κυβέρνηση για να βρει τη δύσκολη ισορροπία ανάμεσα στην -απολύτως κατανοητή- κοινωνική πολιτική και την προσανατολισμένη στο μέλλον πολιτική ανάπτυξης και επενδύσεων» δήλωσε ο γερμανός πρέσβης.

Ο κ. Πλέτνερ υπογράμμισε τη βούληση της Γερμανίας να μην είναι θεατής στις μελλοντικές οικονομικές εξελίξεις, λέγοντας : «Ορισμένοι μπορεί να ανησυχούν βλέποντας την ενίσχυση της παρουσίας της Γαλλίας και των ΗΠΑ στην Ελλάδα, όμως εμείς οι Γερμανοί είμασταν, είμαστε και θα παραμείνουμε ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ελλάδας. Τολμώ να κάνω αυτήν την πρόγνωση και χαίρομαι ιδιαίτερα που οι εξαγωγές από την Ελλάδα προς την Γερμανία αυξάνονται. Είμαστε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε αυτήν την πρωτιά».

Πρόσθεσε, δε, ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης ελάχιστες ήταν οι γερμανικές επιχειρήσεις, οι οποίες έφυγαν από την Ελλάδα. «Οι περισσότερες έμειναν, ενώ άλλες επένδυσαν κιόλας εν μέσω κρίσης» είπε και έφερε ως παράδειγμα τη φαρμακευτική εταιρεία Boehringer Ingelheim, η οποία διπλασίασε τις επενδύσεις της στην Ελλάδα.

Tις ελληνογερμανικές σχέσεις θα τις περιέγραφε ως «ένα τρενάκι του τρόμου ενός λούνα παρκ που ξεκίνησε από την εποχή του Όθωνα -και ποιος μπορεί να αγαπήσει έναν ξένο βασιλιά-, συνεχίστηκε με τον Α΄παγκόσμιο Πόλεμο με τη διαμάχη μεταξύ Βενιζελικών και Μοναρχίας και -την πιο σκοτεινή σελίδα τους- το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ