Γερμανικός Τύπος για Ελλάδα: Πιθανότερη ημερομηνία εκλογών η 26η Μαΐου

Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2019, 09:38 - Τελευταία ενημέρωση: 11:36
-A +A
Γερμανικός Τύπος για Ελλάδα: Πιθανότερη ημερομηνία εκλογών η 26η Μαΐου

Στο επίκεντρο των σχολίων του γερμανικού Τύπου βρίσκεται η αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την ελληνική κυβέρνηση και οι πολιτικές εξελίξεις που σηματοδοτεί, αποδίδοντας τo «διαζύγιο» Τσίπρα - Καμμένου στα διαφορετικά συμφέροντα των πολιτικά ανόμοιων εταίρων.

«Το τίμημα της συμφιλίωσης» τιτλοφορεί σχόλιο της Süddeutsche Zeitung, η οποία σημειώνει: «Ο πέρα από κάθε λογική γάμος ανάμεσα στον αριστερό ΣΥΡΙΖΑ και το εθνολαϊκιστικό κόμμα ΑΝΕΛ τελείωσε μετά από τέσσερα χρόνια. Ο Πάνος Καμμένος κατέθεσε αίτηση διαζυγίου την Κυριακή. Με τον τρόπο αυτό ο Τσίπρας θα μπορούσε να πληρώσει ένα υψηλό τίμημα για το θάρρος του να τερματίσει τη διαμάχη για το όνομα με την FYROM. Θέλει να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή τη Συμφωνία των Πρεσπών, μετά από την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του. Παρασκηνιακά έχει εξασφαλίσει και για τα δυο μια ισχνή πλειοψηφία. Σε διαφορετική περίπτωση ο Τσίπρας προειδοποιεί πως η χώρα θα γίνει περίγελως διεθνώς. Και εδώ έχει δίκιο. Εάν αποτύχει η συμφωνία, θα αποτύχει ένα έργο συμφιλίωσης και αυτό θα ήταν ένα τεράστιο λάθος».

Από την πλευρά της η ΤΑΖ του Βερολίνου σχολιάζει ότι «η περίεργη συμμαχία ανάμεσα στον Τσίπρα και τον Καμμένο θεωρήθηκε συχνά οπορτουνιστική».

«Θα καταφέρει άραγε ο Έλληνας πρωθυπουργός με αφορμή την κυβερνητική κρίση να βρει νέους συμμάχους ανάμεσα στους ‘σοσιαλδημοκράτες' βουλευτές και να ‘περάσει’ από τη Βουλή τη συμφωνία των Πρεσπών; Εάν πράγματι συνέβαινε αυτό, θα ήταν το καλύτερο για όλες τις ενδεχόμενες πλευρές» σημειώνει η εφημερίδα.

«Ο Τσίπρας θα μπορούσε να κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης αλλά παραμένει ανοιχτό για πόσο καιρό θα άντεχε να παραμείνει αρχηγός μιας κυβέρνησης μειοψηφίας» γράφει με τη σειρά της η Handelsblatt. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα αναζητά κατά περίπτωση ad hoc πλειοψηφίες στη βουλή. «Αυτό θα σήμαινε όμως για την Ελλάδα πολύμηνη στασιμότητα. Για το λόγο αυτό πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι ο Τσίπρας θα προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές και ως πιθανότερη ημερομηνία προβλέπουν την 26η Μαΐου» προσθέτει η Handelsblatt.

Η Märkische Oderzeitung της Φρανκφούρτης εξηγεί τους λόγους του πολιτικού διαζυγίου: «Ο πραγματικός λόγος είναι ότι οι δυο πολιτικοί εταίροι έχουν πλέον διαφορετικά συμφέροντα. Ο Πάνος Καμμένος φοβάται πως δεν θα καταφέρει να συγκεντρώσει το απαιτούμενο όριο του 3% για να μπει στη Βουλή. Με την αποχώρησή του από την κυβέρνηση ελπίζει να ενισχύσει το δεξιό-εθνικό του προφίλ και το κόμμα του. Η ψηφοφορία στη Βουλή για τη συμφωνία των Πρεσπών θα είναι μια πρώτη γενική πρόβα για νέες συμμαχίες στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα προσπαθήσει να μείνει όσο το δυνατόν παραπάνω στην εξουσία. Θα έκανε καλά όμως να σκεφθεί τη χώρα του και να προκηρύξει εκλογές όσο το δυνατόν γρηγορότερα».

Η Bild, επικαλούμενη στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα γράφει πως «τώρα θα φανεί εάν θα είναι ένα βρώμικο ή ένα αθόρυβο διαζύγιο». Η εφημερίδα εκφράζει φόβους ότι η κρίση θα μπορούσε να επιστρέψει στην Ελλάδα. Επ’ αυτού μάλιστα επικαλείται δηλώσεις του αντιπροέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας των Φιλελευθέρων  Αλεξάντερ Λάμπσντορφ, ο οποίος υποστηρίζει ότι «σε χρονιές που προβλέπεται να διεξαχθούν εκλογές, τέτοιου είδους χωρισμοί δεν είναι σπάνιοι. Στην Αθήνα όμως η κατάσταση είναι εκρηκτική και δεν θα πρέπει να γίνουν παρεκκλίσεις από το πρόγραμμα λιτότητας».

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Τετάρτη 19/06/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα