Γ. Τσιρώνης: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση ο βασικότερος μοχλός υλοποίησης του Εθνικού Σχεδιασμού

Γ. Τσιρώνης: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση ο βασικότερος μοχλός υλοποίησης του Εθνικού Σχεδιασμού

Η στροφή προς την κυκλική οικονομία, εγκαταλείποντας το αδιέξοδο αναπτυξιακό γραμμικό μοντέλο μιας ανάπτυξης βασισμένης στην αλόγιστη κατανάλωση φυσικών πόρων, αγαθών και ενέργειας, χαρακτηρίζει τη φιλοσοφία που αποτυπώνεται στο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη.

Στον χαιρετισμό του που απέστειλε στο συνέδριο της ΚΕΔΕ για τη διαχείριση των αστικών αποβλήτων, ο κ. Τσιρώνης παρουσίασε τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με τις οποίες οι πολιτικές για την προώθηση της μετάβασης σε πιο κυκλική οικονομία, με πιο αποδοτική χρήση των διαθέσιμων πόρων, αναμένεται να αυξήσουν κατά 30% την παραγωγικότητα των πόρων της ΕΕ κατά την περίοδο 2014-2030, να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών οικονομιών, ενώ μόνο μέσω των νέων στόχων που προτείνονται για τα απόβλητα αναμένεται η δημιουργία 140 χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας.

Διαβεβαίωσε πως το υπουργείο καταβάλλει συστηματικές προσπάθειες, για την αντιμετώπιση των χρόνιων αδυναμιών ελλείψεων σε υποδομές, ώστε να προχωρήσει με συστηματικό σχεδιασμό και γοργά βήματα στην ουσιαστική αναβάθμιση της διαχείρισης των αποβλήτων.

Χαρακτήρισε την Τοπική Αυτοδιοίκηση τον βασικότερο μοχλό της υλοποίησης του Εθνικού Σχεδιασμού και εξέφρασε τη διάθεση στήριξης των δημοτικών αρχών και ενθάρρυνσης των συμπράξεων και των συνεργειών τους. «Το νέο ΕΣΔΑ δίνει μεγάλη ευελιξία σε κάθε δήμο μεμονωμένα, αλλά επιτρέπει και τη συνεργασία μεταξύ των δήμων, για την καλύτερη εξεύρεση λύσεων στη διαχείριση των απορριμμάτων κάθε περιοχής», ανέφερε στον χαιρετισμό του.

Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος γνωστοποίησε πως, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομίας, στο πλαίσιο της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020, προωθούνται έργα για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων με προβλεπόμενη χρηματοδότηση της τάξεως των 900 εκατ. ευρώ, ενώ για τα υγρά απόβλητα προβλέπεται δημόσια δαπάνη της τάξεως σχεδόν 1 δισ. ευρώ. «Ήδη διαφαίνεται ότι η ολοκλήρωση όλων των ΠΕΣΔΑ, με τη βοήθεια και καθοριστική σας συμβολή, είναι εφικτή μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2016, ώστε άμεσα να προχωρήσουμε στην υλοποίηση τους», τόνισε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ