Γ. Μουζάλας: Θα ήταν τραγωδία μια κατάρρευση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας

Γ. Μουζάλας: Θα ήταν τραγωδία μια κατάρρευση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας

Στην παραδοχή ότι οι μεταναστευτικές ροές αυξήθηκαν και ότι η κατάσταση στη Λέσβο και τη Σάμο είναι «κακή» προχώρησε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή. Υποστήριξε, πάντως, ότι η αύξηση είναι «παρατηρήσιμη» κι όχι «σοβαρή».

«Υπάρχει παρατηρήσιμη αύξηση σε Σάμο και Μυτιλήνη ειδικά, αλλά δεν συνιστά πτώση συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Αν γίνει μια τέτοια πτώση, είναι σαφές ότι δεν θα παραμείνουν στα νησιά, και θα προωθούνται στην ενδοχώρα. Αλλά θα συνιστά μια τραγωδία η εξέλιξη», υπογράμμισε ο υπουργός και προσέθεσε ότι η «κυβέρνηση κάνει τεράστια προσπάθεια και θα τα καταφέρει παρά τις ξενοφοβικές φωνές».

Σύμφωνα με τον κ. Μουζάλα στη Λέσβο βρίσκονται αυτή τη στιγμή 6.400 πρόσφυγες και μετανάστες κι όχι 10.000 που διαρρέεται, ενώ κατά τον ίδιο θα πρέπει να συμμετέχει περισσότερο η τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και η κοινωνία στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής  απηύθυνε πρόσκληση στα στελέχη της ΝΔ να επισκεφθούν μαζί τα νησιά: «Οι τοπικοί παράγοντες της ΝΔ δεν υποστηρίζουν καν τις θέσεις του κόμματος τους: θα περίμενα να πείτε ότι πρέπει να φτιάξουμε προαναχωρησιακό σε Σάμο, Μυτιλήνη, Χίο. Δεν το λέτε. Αν τα είχαμε φτιάξει, θα ήταν καλύτερη η κατάσταση» είπε.

Από την πλευρά τους οι βουλευτές της ΝΔ υπογράμμισαν ότι το πρόβλημα της μετανάστευσης έχει το τελευταίο διάστημα αυξηθεί κυρίως από την αντιμετώπισης της κυβέρνησης. «Είναι εκρηκτική η κατάσταση στα νησιά βορείου και ανατολικού Αιγαίου, υπάρχουν εγκλωβισμένοι πρόσφυγες και παράνομοι μετανάστες», επισήμανε χαρακτηριστικά ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Αλέξανδρος Διαμάντης