SOS από Γ. Μουζάλα

SOS από Γ. Μουζάλα

Οι χώροι που προετοιμάζονται για την παραμονή των προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας είναι χώροι έκτακτης ανάγκης και όχι κανονικοί χώροι φιλοξενίας, διαβεβαίωσε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, μιλώντας σε εκπομπή του «MEGA».

Όπως τόνισε ο κ. Μουζάλας, έχει δημιουργηθεί σχέδιο έκτακτης ανάγκης το οποίο δυστυχώς πρέπει να εφαρμοστεί και έχει ενημερωθεί σχετικά η ΕΕ.

«Είχαμε υπολογισμό να χτίσουμε χώρους προσωρινής φιλοξενίας. Στη Μακεδονία θα έχουμε 4 hot spots. Έχουμε σχέδιο έκτακτης ανάγκης το οποίο πλέον πρέπει να υλοποιηθεί. Ελπίζουμε ότι η ΕΕ θα κινηθεί πιο γρήγορα», δήλωσε.

Κάνοντας λόγο για ενιαίο σχέδιο, ο κ. Μουζάλας τόνισε ότι υπολογίζεται, βάσει των μελετών πως θα εγκλωβιστούν 50.000 - 70.000 άνθρωποι στη χώρα, μέσα στον επόμενο μήνα.

Ωστόσο, τόνισε πως «οι ροές μειώνονται όσο υπάρχει το σχέδιο, όταν κλείνουν τα σύνορα. Σήμερα είμαστε στις 22.000 εγκλωβισμένων ανθρώπων στη χώρα μας».

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής σημείωσε πως μεγάλος αριθμός ανθρώπων θα αποχωρήσει μέσω του προγράμματος οικειοθελούς επιστροφής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης και πρόσθεσε πως  ήδη 3.000 παράνομοι μετανάστες έχουν αποχωρήσει δι'' αυτού του τρόπου.

Ερωτηθείς για την κατάσταση στην Ειδομένη, ο κ. Μουζάλας δήλωσε ότι ακόμα οι άνθρωποι δεν έχουν πειστεί ότι έχει κλείσει ο διάδρομος.

Αναφερόμενος σε δημοσίευμα του Spiegel για πιθανότητα κήρυξης της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ο ίδιος σημείωσε ότι υπάρχει η δυνατότητα να τεθεί σε έκτακτη ανάγκη λ.χ. η νότια Αττική, λέγοντας ότι αυτό δεν εξετάζεται μεν ως ενδεχόμενο, ωστόσο μέσα στο πλαίσιο της Πολιτικής Προστασίας πάντα υπάρχει.

Αναφερόμενος στη φήμη ότι το γήπεδο του μπέιζμπολ στο Ελληνικό θα γίνει κέντρο συγκέντρωσης προσφύγων, επισήμανε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι αληθές, λόγω της κακής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η εγκατάσταση.

Τέλος, σε ότι αφορά την εφαρμογή του σχεδίου του ΝΑΤΟ ο κ. Μουζάλας τόνισε ότι για να κλείσουν τα θαλάσσια σύνορα απαιτείται η συμμετοχή της Τουρκίας.

«Με το ΝΑΤΟ δεν θα είναι εύκολο να κάνουν τα στραβά μάτια οι Τούρκοι και να αφήνουν τις βάρκες να “σκάνε”», είπε χαρακτηριστικά. Ενώ, ο ίδιος εκτιμά ότι δεν θα διέρχονται 5.000 πρόσφυγες την ημέρα από την Τουρκία, κι έτσι θα περιοριστούν οι ροές στο 70%.

Επίσης, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση έχει προτείνει στην Ευρώπη αναλογική κατανομή εξηγώντας ότι «με βάση αυτούς που πέρασαν από την Ελλάδα θα μπορούσαν να είναι 30.000».

Αποκάλυψε ότι θα δημιουργηθεί ένα σποτ σε συνεργασία με τον ΟΗΕ που θα τους ενημερώνει στις χώρες τους ότι «η Ειδομένη είναι κλειστή μην πουλάτε τα σπίτια σας για να έρθετε στην Ελλάδα».

Στην συνέχεια υπογράμμισε ότι «εμείς δεν ανοίξαμε κανένα σύνορο. Δεν πνίγαμε κανένα στη θάλασσα. Εάν δεν καλούσαν οι κεντροευρωπαϊκές χώρες δεν θα ερχόντουσαν στην Ελλάδα». Παράλληλα εξήγησε ότι οι πρόσφυγες επιλέγουν την Ελλάδα γιατί θεωρείται ασφαλές πέρασμα. «Μιλώντας καθαρά τεχνοκρατικά είναι 400 περίπου πνιγμοί σε 850.000 ανθρώπους».

Αναφορικά με τη στάση της Αυστρίας, ο κ. Μουζάλας δήλωσε ότι η χώρα αυτή «είναι φιλή μας, αλλά κάτω από τον πανικό και τα εσωτερικά τους θέματα επειδή έχουν εκλογές έκαναν μια άκρως εχθρική ενέργεια προς την Ελλάδα και την ΕΕ και γι'' αυτό απομονώθηκε».

Στο μεταξύ το απόγευμα, μιλώντας σε εκδήλωση της τοπικής οργάνωσης του Σύριζα Χαϊδαρίου, ο Γιάννης Μουζάλας, αφού επανέλαβε όσα είπε το πρωϊ στο Mega, πρόσθεσε ότι σε δεκαπέντε ημέρες προβλέπει πως θα μπει μια τάξη στη φιλοξενία των προσφύγων (φαγητό-μπάνιο-στέγη), οι μετανάστες που δεν δικαιούνται άσυλο θα συνεχίζουν να επιστρέφονται και η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί.