Γ. Μώραλης: Η απόφαση του ΚΑΣ δυσκολεύει την οικονομική ανάπτυξη του Πειραιά

Γ. Μώραλης: Η απόφαση του ΚΑΣ δυσκολεύει την οικονομική ανάπτυξη του Πειραιά

Τον προβληματισμό του για την απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου να κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος ένα μεγάλο τμήμα του Πειραιά εξέφρασε ο δήμαρχος της πόλης, τονίζοντας ότι πρόκειται για απόφαση που δυσκολεύει τις επενδύσεις και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο Γιάννης Μώραλης επανέλαβε την απορία του για το γεγονός ότι το ΚΑΣ, ενώ δέχτηκε την αναβολή που είχε ζητήσει ο ΟΛΠ δεν έκανε το ίδιο με το αντίστοιχο αίτημα του δήμου. «Δεν μπορεί να ζητάει αναβολή μια ολόκληρη πόλη και να μην το δέχεται το ΚΑΣ» είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Μώραλη, στο ιστορικό κέντρο του Πειραιά υπάρχουν μνημεία, αλλά πόλη και λιμάνι πρέπει να συμπορεύονται. Επεσήμανε πως με την απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου πλέον δυσκολεύουν οι διαδικασίες για τις επενδύσεις και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

Τέλος ο δήμαρχος Πειραιά τόνισε ότι δεν αρκεί «να προστατεύουμε τα μνημεία, αλλά πρέπει να τα αναδεικνύουμε κιόλας για να τα χαίρονται οι πολίτες… ».

Υπενθυμίζεται ότι χθες το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο δέχτηκε την εισήγηση της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, να κηρυχθεί ο μισός χώρος του Πειραιά, το πρώτο και δεύτερο διαμέρισμα όπως και μέρος του τρίτου, όλο το τμήμα της πόλης που βρίσκεται εντός των τειχών, ουσιαστικά μπλοκάροντας την επένδυση της Cosco.

Σε νεότερες δηλώσεις του ο Δήμαρχος Πειραία υποστήριξε αυτό που επετεύχθη, κατά τον ίδιο, είναι πως «παρά τον απόλυτο αιφνιδιασμό που επιχείρησε η κυβέρνηση και το υπουργείο Πολιτισμού, μέσω του ΚΑΣ, η Δημοτική Αρχή του Πειραιά κατάφερε να αποτρέψει την αδικαιολόγητη και δρομολογημένη, σύμφωνα με την εισήγηση κήρυξη του συνόλου της πόλης του Πειραιά, σε αρχαιολογική περιοχή».

Ο κ. Μώραλης χαρακτήρισε «άκαμπτη και παράλογη» την αρχική θέση που είχε το ΚΑΣ, να χαρακτηρίσει δηλαδή ολόκληρο τον Πειραιά, αρχαιολογικό χώρο. «Η προστασία των αρχαιοτήτων και της πολιτιστικής κληρονομιάς μας είναι προτεραιότητα. Ωστόσο θα πρέπει κάποια στιγμή στην πόλη μας, οι αρμόδιοι να προχωρήσουν πέρα από την προστασία και στην ανάδειξη των σημαντικών αυτών ευρημάτων, ώστε να μπορούν αυτά να γίνουν κάποια στιγμή επισκέψιμα και φυσικά σε καμία περίπτωση όλη αυτή η διαδικασία, να μην λειτουργήσει εις βάρος της αναγκαίας και επιθυμητής από όλους προόδου και ανάπτυξης του Πειραιά και την δημιουργία θέσεων εργασίας», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά για την απόφαση του ΚΑΣ

Από την πλευρά του, ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά, θεωρεί «επιτακτική» την ανάγκη, το υπουργείο Πολιτισμού και το Κ.Α.Σ. να ενημερώσουν τις επιχειρήσεις και τους δημότες του Πειραιά, για το ποιες περαιτέρω γραφειοκρατικές διαδικασίες θα επιφέρει στην καθημερινότητά τους ο συγκεκριμένος χαρακτηρισμός.

«Μετά από δέκα χρόνια διαρκούς οικονομικής ύφεσης και οκτώ χρόνια μεγάλης κυκλοφοριακής ταλαιπωρίας από τα έργα Τραμ και Μετρό, η πόλη μας έχει άμεση ανάγκη από το οξυγόνο της γρήγορης ανάπτυξης και της επαναφοράς της στην κανονικότητα», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.