Γ. Κυρίτσης: Στη Λατινική Αμερική η Αριστερά συγκροτεί ένα «στρατό φτωχών»

Γ. Κυρίτσης: Στη Λατινική Αμερική η Αριστερά συγκροτεί ένα «στρατό φτωχών»

Την κυβερνητική επιλογή να σηκώσει την ατζέντα της στην συνταγματική αναθεώρηση επικρίνει ο Γιώργος Κυρίτσης σε άρθρο του στον ιστότοπο της κίνησης των 53+ commonality.gr. Παράλληλα, εντύπωση προκαλεί και η αναφορά του κ. Κυρίτση για αριστερές κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής που «συγκροτούν από τις λαϊκές τάξεις ένα ''στρατό φτωχών'' έτοιμο να υπερασπιστεί τις κατακτήσεις του». Το σχόλιο αυτό έρχεται στον απόηχο της δήλωσής του για τους «Μενουμευρωπαίους» που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.

Ειδικότερα, όπως σημειώνει στο άρθρο του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, και εκπρόσωπος του Συντονιστικού για τους πρόσφυγες, «τα προβλήματα της καθημερινότητας είναι τόσο μεγάλα που καμία θεσμική τομή, ιδίως στη σφαίρα της ''υψηλής πολιτικής'' δεν μπορεί να τα επηρεάσει ή έστω να τα διασκεδάσει. Πρωτοβουλίες όπως η συνταγματική αναθεώρηση είναι ''άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε''.»

«Μια χαρούλα είναι το Σύνταγμα, τηρουμένων των αναλογιών και συσχετισμό για προοδευτική αναθεώρηση δεν έχουμε, κινδυνεύουμε να πάμε προς τα πίσω και μάλιστα σε καταστάσεις προ του 1986 ή να κληθούμε να συνταγματοποιήσουμε νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες. Αν ρωτήσει κανείς έναν εργαζόμενο στη σημερινή εργασιακή ζούγκλα αν θέλει αναθεώρηση του Συντάγματος θα σου πει ''εντάξει, οκ, αλλά προτιμάω να λειτουργήσει αποτελεσματικά η Επιθεώρηση Εργασίας''».

Όσον αφορά τα περί κυβερνήσεων της Λατινικής Αμερικής, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ότι «επί χρόνια ο συριζαϊκός διάλογος περιστρεφόταν γύρω από την εμπειρία της Λατινικής Αμερικής με την ιδιαιτερότητα μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν αντιπολίτευση να αντλεί έμπνευση από αριστερές δυνάμεις που ήταν στην κυβέρνηση».

«Σήμερα που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κυβέρνηση, προσθέτει, δεν φαίνεται να βγάζει τα δύο βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν από την κυβερνητική εμπειρία στη Βενεζουέλα, τη Βραζιλία και την Αργεντινή, κυρίως τις δύο πρώτες: 1. Οι κυβερνήσεις της Αριστεράς πολεμιούνται από το σύστημα αστική αντιπολίτευση-corporate media, με το πρόσχημα της διαφθοράς και με όχημα τη μεσαία τάξη, αφού η υποστήριξη από λαϊκά στρώματα αδρανοποιηθεί λόγω πολιτικών λιτότητας. 2. Οι αριστερές κυβερνήσεις συγκροτούν από τις λαϊκές τάξεις ένα "στρατό φτωχών" έτοιμο να υπερασπιστεί τις κατακτήσεις του και την κυβέρνηση που τους βοήθησε να τις επιτύχουν έναντι των ελίτ.»

«Να μην υποτιμάμε, λοιπόν, τις δυνατότητες του αστικού μπλοκ. Κανείς δεν μπορεί να φανταστεί πού μπορεί να φτάσει μια διαχρονική ελίτ όταν έχει μείνει ενάμιση χρόνο με την κουτάλα στο χέρι» τονίζει, και καταλήγει: «Να τα σκεφτόμαστε αυτά, καθώς η ανηφόρα είναι μπροστά μας και όχι πίσω μας.

Πηγή: skai.gr