Γ. Γεωργαντάς:  Η κυβέρνηση απέτυχε σε μεταρρυθμίσεις και ανάπτυξη

Γ. Γεωργαντάς: Η κυβέρνηση απέτυχε σε μεταρρυθμίσεις και ανάπτυξη

 "Αυτό που θα περιμέναμε να μας πει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ότι χαίρεται πάρα πολύ που βλέπει ότι η χώρα έκανε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, τις οποίες έπρεπε να κάνει σε τομείς δημόσιας διοίκησης, σε τομείς οικονομίας, φορολογικής πολιτικής και ότι πλέον χαίρεται που βλέπει τη χώρα να έχει αυτόν τον ρυθμό ανάπτυξης, ο οποίος θα της επιτρέπει με έναν αξιόπιστο τρόπο να βγει στις αγορές, αλλά δυστυχώς και τα δύο αυτά δεν μπορούν να ακουστούν, ακριβώς επειδή απέτυχε η κυβέρνηση και στα δύο", δήλωσε ο τομεάρχης Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΝΔ Γιώργος Γεωργαντάς, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο 104,9 FM".

 "Αυτό το ζήτημα με τις μεταρρυθμίσεις, το οποίο ήταν υποβαθμισμένο σε μεγάλο βαθμό όλο το προηγούμενο διάστημα - παρόλο που το θύμιζαν πάντα οι Ευρωπαίοι εταίροι και δανειστές μας - επανέρχεται, καθώς διαπιστώνεται τώρα ότι, ενώ ολοκληρώνεται το πρόγραμμα κι ενώ ήταν αναγκαίο να γίνουν ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις σε πολλούς τομείς, δεν έχουν γίνει", επισήμανε ο κ. Γεωργαντάς και εξήγησε: "Η αποκομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης είναι αναγκαίος παράγων, για να μπορέσει να λειτουργήσει με έναν γρήγορο, ευέλικτο και αποτελεσματικό τρόπο η δημόσια διοίκηση και να μην εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες. Όχι απλά δεν έχει γίνει κάτι σε αυτό, αλλά έχουμε με έναν απροκάλυπτο τρόπο μια πλήρη εργαλειοποίηση της δημόσιας διοίκησης από την παρούσα κυβέρνηση και το παράδειγμα της χθεσινής παραίτησης, με όσα κατήγγειλε ο κ. Κριμιζής, είναι το πιο ξεκάθαρο και πρόσφατο παράδειγμα".

"Δεν έχει κανέναν λόγο ένας επιστήμονας αυτού του βεληνεκούς, ένας άνθρωπος ο οποίος έχει ολοκληρώσει μία παγκόσμια καριέρα να πει κάτι με αυτόν τον τρόπο", είπε ο κ. Γεωργαντάς για όσα ανέφερε ο καθ. Κριμιζής στην επιστολή παραίτησής του από τη θέση του προέδρου του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού. "Εγώ αισθάνθηκα πολύ άσχημα ως Έλληνας χθες, δεν ήταν μία ήττα της κυβέρνησης η παραίτησή του, είναι μία ήττα για τη χώρα", πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά την προοπτική της ελληνικής οικονομίας την επομένη της ολοκλήρωσης του τρέχοντος προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής ο τομεάρχης της ΝΔ τόνισε: "Με τρομάζει που βλέπω ότι η κυβέρνηση διαφαίνεται καθαρά πως προσπαθεί να μαζέψει κάποια χρήματα για να μπορεί να κάνει, όπως λέει η ίδια, καλύτερη διαχείριση των πραγμάτων, με πιο αυτόνομο τρόπο, αλλά δεν ξέρω κατά πόσο τελικά αυτό δεν θέλει να αποτελέσει ένα μαξιλαράκι για προεκλογικές παροχές. Το σίγουρο είναι ότι αυτή τη στιγμή, έτσι όπως είμαστε, δεν θεωρώ ότι έχουμε φτάσει στο επίπεδο που μας επιτρέπει μια έξοδο στις αγορές μετά το τέλος του προγράμματος, η οποία θα επέτρεπε έναν δανεισμό, ο οποίος θα ήταν ικανοποιητικός".

Σχετικά με τη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους, αλλά και το ενδεχόμενο ο μηχανισμός που θα σχεδιαστεί να ενεργοποιείται αν η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της ο κ. Γεωργαντάς παρατήρησε: "Η πρόταση αυτή από την πλευρά των Ευρωπαίων δανειστών φαίνεται λογική και ρεαλιστική [...] Η παρούσα κυβέρνηση έδειξε ότι και στα πολύ απλά ζητήματα, όπως ήταν το θέμα της επένδυσης στο Ελληνικό, δεν έχει κάποια ιδιαίτερη ζέση, για να τα προχωρήσει, οπότε καταλαβαίνετε ότι δεν θα μπορέσουν να έλθουν σε μια συμφωνία ελάφρυνσης του χρέους, χωρίς δεσμεύσεις για τα επόμενα χρόνια για την παρακολούθηση όλης της εξέλιξης αυτής της πορείας". 

Αναφερόμενος, εξάλλου, στην κλιμάκωση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο κ. Γεωργαντάς τόνισε: "Με ανησυχεί ότι η κυβέρνηση, παρά το ότι στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και της Άμυνας συνολικά θα έπρεπε να έχει σοβαρό, υπεύθυνο ενιαίο λόγο, βλέπουμε ότι υπάρχει μια προχειρότητα όπως αυτό που έγινε με τις φρεγάτες [...] Είναι αδιανόητο για μια κυβέρνηση να υποχρεώνεται ο ένας υπουργός να κάνει συνέντευξη Τύπου, ουσιαστικά για να διαψεύσει τον έτερο υπουργό, που κάθεται και παρακολουθεί τη συνέντευξη, για να φανεί ότι δεν υπάρχει πρόβλημα [...] Αυτή τη στιγμή βλέπουμε ότι ουσιαστικά την εξωτερική πολιτική σε σχέση με την Τουρκία την ασκεί το υπουργείο Άμυνας, γιατί ο υπουργός Εξωτερικών ασχολείται μόνο με τα Σκόπια".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ