Φυλακές: Όπλα, ναρκωτικά, ανθρωποκτονίες - Τι δείχνουν τα στοιχεία

Φυλακές: Όπλα, ναρκωτικά, ανθρωποκτονίες - Τι δείχνουν τα στοιχεία

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Αποκαλυπτικά στοιχεία για την κατάσταση που επικρατεί στις ελληνικές φυλακές έδωσε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, στη Βουλή καταδεικνύοντας ότι εντός των τειχών των φυλακών επικρατεί πλήρης ανομία.

Ειδικότερα, στο διάστημα από 1.1.2015 εως 15.9.2019, σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, υπήρξε αύξηση των φαινομένων ανομίας αλλά και του εντοπισμού ναρκωτικών στα σωφρονιστικά καταστήματα. Ενδεικτικό είναι άλλων ότι εντοπίστηκαν 1.546 αυτοσχέδια όπλα, υπήρξαν 525 συμπλοκές κρατουμένων, έγιναν  88 επιθέσεις σε σωφρονιστικούς υπαλλήλους, υπήρξαν 7 ανθρωποκτονίες, 28 αυτοκτονίες, 2528 κατασχέσεις κινητών και 561 περιπτώσεις ναρκτωτικών.

Σε ό,τι αφορά, δε, το μεγαλύτερο κατάστημα κράτησης, τον Κορυδαλλό «είχαμε αυτό το χρονικό διάστημα (σ.σ. 1.1.2015-15.9.2019): 9 συμπλοκές, 16 επιθέσεις σε υπαλλήλους, 3 ανθρωποκτονίες και 6 αυτοκτονίες. Στάσεις δεν είχαμε. Είχαμε κατάσχεση 770 κινητών τηλεφώνων. Αντιλαμβάνεστε, ότι εάν οι κατασχέσεις είναι 770, τι πάρτι γίνεται με τα κινητά τηλέφωνα μέσα στις φυλακές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Είχαμε 100 περιπτώσεις ναρκωτικών και 663 αυτοσχέδια όπλα. Θα πρέπει δε, εδώ να τονίσω, ότι σχεδόν σε καμία φυλακή δεν υπάρχει κανένα σύστημα ανίχνευσης και ουσιαστικού ελέγχου ότι εισέρχεται μέσα από πλευράς ναρκωτικών κ.λπ.. Δεν υπάρχει τίποτα. Θα σας αναφέρω για τον Αυλώνα, 135 συμπλοκές κρατουμένων, 3 επιθέσεις σε υπαλλήλους, 25 στάσεις, 169 κατασχέσεις κινητών, 25 περιπτώσεις ναρκωτικών, 43 αυτοσχέδια όπλα».

Ο Λ. Οικονόμου ανέφερε, επίσης, ότι μόνο ο Κορυδαλλός διαθέτει ομάδα αντιμετώπισης έκνομων ενεργειών από κρατούμενους.  «Σήμερα που μιλάμε, παρ'' όλη την επί χάρτου σύσταση των ομάδων αυτών, σε όλα ανεξαιρέτως τα καταστήματα κράτησης, μόνο στον Κορυδαλλό εκπαιδεύτηκε και συστάθηκε επί της ουσίας, φέροντας τον κατάλληλο υλικοτεχνικό εξοπλισμό, επιχειρώντας πολλές φορές στο εσωτερικό των φυλακών, με πλήρη λειτουργική επάρκεια», είπε.