Ευ. Βενιζέλος: Το πρόβλημα της χώρας δεν είναι συνταγματικό αλλά πολιτικό

Ευ. Βενιζέλος: Το πρόβλημα της χώρας δεν είναι συνταγματικό αλλά πολιτικό

Του Αλέξανδρου Διαμαντή

Δριμύ κατηγορώ κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στο πλαίσιο της συζήτησης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης υπογράμμισε ότι το πρόβλημα της χώρας δεν είναι συνταγματικό αλλά πολιτικό και γι' αυτό χρειάζεται πολιτική αλλαγή.

«Το πρόβλημα της χώρας είναι πολιτικό όχι συνταγματικό. Χρειάζεται πολιτική αλλαγή. Αν υπάρξουν οι προϋποθέσεις της πολιτικής αλλαγής τότε και η ερμηνεία του Συντάγματος και η εφαρμογή του θα γίνουν με άλλο τρόπο, με έναν τρόπο προοδευτικό αποτελεσματικό κινητήριο για τη χώρα που μπορεί να δώσει πραγματικά προοπτική στη χώρα», τόνισε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η αναθεώρηση δεν υποκαθιστά την ανάγκη να έχει η χώρα σχέδιο ανασυγκρότησης και ανάπτυξης.

Πάντως, υποστήριξε ότι δεν πρέπει καμία διάταξη να εγκριθεί με περισσότερες από 179 ψήφους προκειμένου η επόμενη Βουλή σε κλίμα συναίνεσης να ολοκληρώσει την αναθεώρηση με συνεργασία των κομμάτων. Σε ότι αφορά, δε, αν η παρούσα Βουλή δεσμεύει την επόμενη επανάλεβε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί. «Η πρωτοβουλία αυτή φέρνει στην επιφάνεια ένα άλλο πρόβλημα που θα μας απασχολήσει στην αυριανή συνεδρίαση εάν δηλαδή δεσμεύεται η επόμενη Βουλή απο τις κατευθύνσεις της παρούσας Βουλής.

Κατά την άποψή μου η θεωρία της δέσμευσης οδηγεί σε πραγματολογικό και νομικό Παραλογισμό. Περιμένω να δω τις αντιδράσεις της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στην απόφαση αυτή της Νέας Δημοκρατίας», είπε.

Τέλος, σχολιάζοντας την συμφωνία εκκλησίας πολιτείας για την μισθοδοσία των κληρικών υπογράμμισε ότι «δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι υπάρχουν 10.000 κενές θέσεις στο δημόσιο . «Η αβεβαιότητα για τον εφημεριακό κλήρο διατηρείται όταν η μισθοδοσία του είναι προϊόν επιχορήγησης της πολιτείας σε ειδικό εκκλησιαστικό ταμείο και δεν είναι μία προσωπική σχέση του εφημερίου με το κράτος έναντι του οποίου έχει αξίωση μισθοδοσίας ως θρησκευτικός λειτουργός», είπε.

Διαβάστε Περισσότερα