Ευ. Βενιζέλος: Η χώρα κινδυνεύει να κυλήσει σε χειρότερη δημοσιονομική περιπέτεια

Ευ. Βενιζέλος: Η χώρα κινδυνεύει να κυλήσει σε χειρότερη δημοσιονομική περιπέτεια

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Καμπανάκι εκτροχιασμού της ελληνική οικονομίας χτύπησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στην επιτροπή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μετά το ρεσιτάλ παροχολογίας από τον Αλέξη Τσίπρα, τόνισε ότι πλέον μπαίνουμε ξανά στη παλιά συνταγή, δηλαδή στην «απουσία δημοσιονομικής επίγνωσης και ειλικρίνειας».

Ούτως ή άλλως όπως εκτίμησε ο κ. Βενιζέλος η χώρα κινδυνεύει να κυλήσει σε χειρότερη δημοσιονομική περιπέτεια. Υπό αυτό το πλαίσιο εκτίμησε ότι με το νομοσχέδιο για την ακύρωση της περικοπής της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις και οι νέοι συνταξιούχοι θα προσφύγουν μαζικά στη Δικαιοσύνη ζητώντας ίση μεταχείριση με τους παλαιούς συνταξιούχους.

Την ίδια ώρα, υπογράμμισε ότι η τύχη της συνταγματικής αναθεώρησης κρίνεται από την απόφαση της Βουλής για την αναθεώρηση του άρθρου 16 για τα μη κρατικά πανεπιστήμια.

Σύμφωνα με τον ίδιο,  αν η παρούσα Βουλή δεν αποφασίσει αναθεώρηση του 16, το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει συμπεριλάβει στην πρότασή του για τα υπό αναθεώρηση άρθρα- τότε είναι πολύ πιθανό η επόμενη Βουλή με μια άλλη κυβέρνηση να αποφασίσει να θυσιάσει όλη την αναθεώρηση.

Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ  της αναθεώρησης του άρθρου 16, που προωθεί η ΝΔ αλλά διαφωνεί κάθετα η κυβερνητική πλειοψηφία. Όπως, εξάλλου, τόνισε  αυτή την ώρα στην Ελλάδα στην πραγματικότητα ισχύουν 28 διαφορετικά εκπαιδευτικά συστήματα όσες δηλαδή οι χώρες της Ε.Ε και κανένας δεν μπορεί να απαγορεύσει την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. Μίλησε, συγκεκριμένα, για την Κύπρο όπου ήδη αναγνωρίζονται τα πτυχία.

Τέλος, για την πρόταση της ΝΔ περί συνταγματικά καθιερωμένου ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος διαφώνησε επί της ουσίας, λέγοντας ότι το ζήτημα είναι το Δημόσιο να έχει χρήματα να δίνει και όχι να υπάρχει η πρόβλεψη στο Σύνταγμα.