Ευ. Βενιζέλος: Βαθιά πολιτικό το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας

Ευ. Βενιζέλος: Βαθιά πολιτικό το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας

Του Γιώργου Φιντικάκη

Είναι αμιγώς πολιτικό το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας, αφού χρειάζεται να περιμένουμε έως τις επόμενες εκλογές, πρώτα να αλλάξει το κλίμα, μετά να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών, και τότε μόνο η επόμενη κυβέρνηση να επαναναδιαπραγματευτεί με τους δανειστές, τους ασφυκτικούς δημοσιονομικούς στόχους ως το 2060, και αυτό υπό το αυστηρό βλέμμα των αγορών. 

Τα λόγια ανήκουν στον Ευάγγελο Βενιζέλο και δείχνουν πόσο αλυσοδεμένη είναι η ελληνική οικονομία, και πόσο μακρύς είναι ο δρόμος της χώρας προς την κανονικότητα. 

Μιλώντας σε εκδήλωση του e-Kyklos, με τίτλο “Στον απόηχο της ΔΕΘ, η πορεία της χώρας μέχρι τις εκλογές”, o πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εκτίμησε ότι η πορεία της οικονομίας θα επιδεινωθεί μέχρι τις εκλογές, περιγράφοντας ένα περιβάλλον αντιαναπτυξιακών υπερπλεονασμάτων, έξαρσης του ιδιωτικού χρέους, προβληματικού τραπεζικού συστήματος δίχως επιστροφή καταθέσεων, και ενός ασφαλιστικού που θα σέρνεται στην πολιτική ατζέντα για μήνες, εντείνονται την αβεβαιότητα.

“Όταν τα πρώτα χρόνια μετά τα μνημόνια, δηλαδή την τετραετία 2019-2022, τότε δηλαδή που το συμπιεσμένο ελατήριο θα έπρεπε λογικά να εκτιναχθεί, οι προβλέψεις των διεθνών οργανισμών μιλούν για ρυθμούς ανάπτυξης 2%, τότε τι θα συμβεί αργότερα, όταν το ελατήριο θα έχει εξαντλήσει την όποια δυναμική του;” διερωτήθηκε ο κ. Βενιζέλος.

Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, εξήγησε ότι είναι τέτοια η κατάσταση μετά τα μνημόνια, ώστε δεν έχουμε την άνεση να παρακολουθούμε να εξελίσσεται μπροστά μας μια ιδεολογική αντιπαράθεση μεταξύ των κομμάτων εξουσίας, παρά πρέπει να αντιμετωπίσουμε θεμελιώδη ζητήματα της χώρας, που τελεί υπό αυστηρή εποπτεία, όχι των εταίρων, αλλά των αγορών. 

Σχετικά με το περίφημο μαξιλάρι, ο κ. Βενιζέλος, το αποκάλεσε “εγγύηση της Ελλάδας απέναντι στις αγορές”, εξηγώντας ότι αν η κυβέρνηση το ροκανίσει, θα είναι σαν να δηλώνει την αδυναμία της χώρας απέναντί τους. 

Σε κάθε περίπτωση, όπως είπε, η αντίληψη που πρέπει να επικρατήσει από την επόμενη κυβέρνηση, όταν θα εξηγεί πως έχουν τα πράγματα στους Ελληνες, είναι επίγνωση, απόλυτη ειλικρίνεια, και αίσθηση κινδύνου. Το πρώτο πάντως πολιτικό πρόβλημα της χώρας που χρειάζεται να αντιμετωπιστεί άμεσα, είναι η γενική καχυποψία, όπως είπε χαρακτηριστικά.