Ερωτήματα για ρύθμιση υπέρ Κουφοντίνα ήγειρε διάταξη για τους αρτοποιούς φυλακών

Ερωτήματα για ρύθμιση υπέρ Κουφοντίνα ήγειρε διάταξη για τους αρτοποιούς φυλακών

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Μια ευεργετική διάταξη για τους εργαζόμενους ως αρτοποιοί στις αγροτικές φυλακές άνοιξε ένα γύρο συζητήσεων σχετικά με το αν αφορά τον αρχιεκτελεστή της 17 Νοέμβρη, Δημήτρη Κουφοντίνα. Συγκεκριμένα, το άρθρο 77 του νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης που συζητείται σήμερα στη Βουλή προβλέπει την επέκταση του μέτρου για των ευεργετικό υπολογισμό ημερών ποινής για καταδίκους ή υποδίκους (τρεις ημέρες εκτιτέας ποινής για κάθε ημέρα εργασίας τους) και σε εργαζόμενους σε μονάδες αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής Αγροτικών Καταστημάτων Κράτησης.

Ο βουλευτής της ΝΔ, Μάκης Βορίδης παίρνοντας τον λόγο ζήτησε εξηγήσεις από τον αρμόδιο Υπουργό Μιχάλη Καλογήρου ρωτώντας αν αφορά τον Δ. Κουφοντίνα: «Αυτό τώρα με το αρτοποιείο έχει καμία σχέση με τις αγροτικές φυλακές και τον Κουφοντίνα; Διερωτώμαι γιατί μέχρι τώρα υπήρχε η πρόβλεψη για όποιον εργαζόταν σε αγροτικές ή κτηνοτροφικές και για το αρτοποιείο της κεντρικής αποθήκης των φυλακών. Τώρα ξαφνικά μπαίνει και αυτό ειδικώς. Να μας πείτε πως σας ήρθε η εξειδικευμένη και στοχευμένη διάταξη. Δεν λέω ακόμα ότι είναι φωτογραφική», είπε ο γαλάζιος βουλευτής.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης απαντώντας λίγο αργότερα διευκρίνισε ότι δεν έχει σχέση με τον καταδικασμένο για συμμετοχή στη 17Ν. «Αφορά το συγκεκριμένο πρόσωπο; Όχι γιατί του μετράνε ήδη τρεις ημέρες. Συνεπώς μετράνε σε εκείνον και όχι σε άλλους αγροτικών φυλακών. Άρα μετράει ανάποδα. Αν ανοίξουμε άλλη συζήτηση γιατί του μετράνε 3 κι όχι 2 ή μία θα σας πω ότι είναι αδιάφορο γιατί έχει 25 χρόνια μεικτά και 19 καθαρά. Άρα 19 εκτιτέα σε κάθε περίπτωση από το 19 έως 25 που ξεκινάμε να υπολογίζουμε τα εν λόγω μεροκάματα. Όταν έχουν εκτίσει και έχουν φτάσει στα 19 χρόνια τα μεροκάματά τους ανεξαρτήτως πώς τα έχουμε μετρήσει είναι υπερκαλυμμένα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, επιχείρησε να δείξει ότι και επί Νέας Δημοκρατίας φυλακισμένοι για συμμετοχή στη 17Ν λάμβαναν άδειες.  «Ο κατηγορούμενος Χ.Ξ. (σ.σ. Χριστόδουλος Ξηρός) της συγκεκριμένης υπόθεσης είχε πάρει 7 άδειες από το 2013 μέχρι που παραβίασε όρους αναζητήθηκε συνελήφθη το 2015. Δεν έχω δει καμία φωτογραφία του το 2013 και το 2014 όταν έπαιρνε τις 7 άδειες.  Τα ίδια ισχύουν για τον Σ.Κ. ο οποίος έτυχε απόλυσης το 2007. ο Τ.Π πήρε 14 τακτικές άδειες, ο Κ.Κ. έλαβε 5 τακτικές άδειες – 2 το 2008 – 3 το 2009 και αποφυλακίστηκε το 2009», υπογράμμισε.