Επίθεση Αλ. Τσίπρα στην κυβέρνηση για τα ελληνοτουρκικά

Επίθεση Αλ. Τσίπρα στην κυβέρνηση για τα ελληνοτουρκικά

Επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τα ελληνοτουρκικά άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, καταλογίζοντάς στον πρωθυπουργό αστοχίες και αντιφάσεις στον χειρισμό της εξωτερικής πολιτικής.

Ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε ότι "Ασφαλώς και θα σας ασκήσουμε κριτική...Είναι υποχρέωση και καθήκον πατριωτικό να το πράξουμε».

Αναφερόμενος στην στάση του ΣΥΡΙΖΑ για τα ελληνοτουρκικά είπε ότι "εμείς στηρίζουμε την πολιτική των ανοιχτών διαύλων. Καλά κάνατε που συναντήσατε και συναντάτε τον κ. Ερντογάν. Και στηρίζουμε την επανεκκίνηση του διαλόγου για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που συμφωνήσατε. Και κακώς είχαν παγώσει τόσους μήνες. Ευτυχώς συνεννοηθήκατε εν τέλει και με τον υπουργό Εθνικής ''Αμυνας και σταματήσατε τις αντικρουόμενες διαρροές. Και στηρίζουμε τη διεθνοποίηση του ζητήματος της παράνομης και άκυρης Συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης. Και είναι θετικό και σημαντικό ότι υπήρξαν δηλώσεις υποστήριξης από την ΕΕ, το State Department και τους εταίρους μας".

Σχετικά με το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων ο κ. Τσίπρας είπε πως ο κ. Θεοδωρικάκος αποδέχτηκε έστω και μερικώς τις δυο. "Παραμένουν όμως δύο κορυφαία ζητήματα, που θα πρέπει έστω και αυτή την τελευταία στιγμή να γίνουν κατανοητά από την κυβέρνηση. Το πρώτο έχει να κάνει με την επικαιροποίηση των ειδικών εκλογικών καταλόγων εξωτερικού. Το δεύτερο βασικό ζήτημα έχει να κάνει με το ότι στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται ευρύτατες εξουσιοδοτήσεις προς τον εκάστοτε Υπουργό Εσωτερικών για ρύθμιση βασικών θεμάτων, όπως η διαδικασία εγγραφής στους καταλόγους και ο τρόπος πιστοποίησης του εκλογέα" και κατέληξε λέγοντας ότι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο σημερινό νομοσχέδιο είναι "ακριβώς η στάση που είχαμε απέναντι στους απόδημους τα τεσσεράμισι χρόνια που ήμασταν κυβέρνηση".