Εντός της εβδομάδας η πρόταση του ΥΠΕΣ για την απλή αναλογική

Εντός της εβδομάδας η πρόταση του ΥΠΕΣ για την απλή αναλογική

Συναντίληψη για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν ώστε να εξασφαλισθεί στις Περιφέρειες η κυβερνησιμότητα, υπήρξε στην τρίωρη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών, με τους εκλεγμένους Περιφερειάρχες, υπό τον υπουργό κ. Τάκη Θεοδωρικάκο και τη συμμετοχή του υφυπουργού κ. Θεόδωρου Λιβάνιου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, κοινή διαπίστωση ήταν ότι η εφαρμογή της απλής αναλογικής δημιουργεί χάος στους Δήμους και στις Περιφέρειες και διατυπώθηκε μια σειρά προτάσεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος, οι οποίες συγκλίνουν στην ενίσχυση οργάνων διοίκησης στα οποία θα έχουν πλειοψηφία οι Δήμαρχοι και οι Περιφερειάρχες.

Ο υπουργός κ. Θεοδωρικάκος διαβεβαίωσε τους Περιφερειάρχες ότι το υπουργείο θα επεξεργαστεί το σύνολο των ιδεών που διατυπώθηκαν και θα υποβάλλει την τελική του πρόταση εντός της εβδομάδος.

Παράλληλα, τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατό σε νομοθετική παρέμβαση για να αντιμετωπίσει αυτό το θέμα.

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι 12 περιφερειάρχες: Γ. Πατούλης (Αττικής), Κ. Αγοραστός (Θεσσαλία), Στ. Αρναουτάκης (Κρήτη), Απ. Τζιτζικώστας (Κεντ. Μακεδονία), Αλ. Καχριμάνης (Ήπειρος), Ρόδη Κράτσα (Ιόνια νησιά), Κ. Μουτζούρης (Βορ. Αιγαίο), Γιωρ. Χατζημάρκος (Νοτ. Αιγαίο), Χρ. Μέτιος (Αν. Μακεδονίας - Θράκη), Παν. Νίκας (Πελοπόννησος), Φ. Σπανός (Στ. Ελλάδα).

Σημειώνεται πως ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης απουσίαζε λόγω προγραμματισμένων υποχρεώσεων. 

Ο κ. Θεοδωρικάκος χαρακτήρισε την Τοπική Αυτοδιοίκηση «βασικό πυλώνα» για την ανάπτυξη της Περιφέρειας και υποσχέθηκε κάθε δυνατή συνεργασία ώστε να καταστεί αυτή η «αντίληψη κτήμα της κοινωνίας». Στο πλαίσιο αυτό και προκειμένου να ξεπεραστούν τα εμπόδια που προκλήθηκαν στη λειτουργία των περιφερειακών συμβουλίων από την εφαρμογή της απλής αναλογικής (στις αυτοδιοικητικές εκλογές), ο κ. Θεοδωρικάκος ζήτησε τις προτάσεις των περιφερειαρχών για την διαμόρφωση κοινής θέσης ενίσχυσης της κυβερνησιμότητας.

Επίσης, ζήτησε συνοπτική ενημέρωση για την κατάσταση των Υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας ώστε να αντιμετωπιστούν με τον καλύτερο τρόπο οι πιθανές συνέπειες της επικείμενης κακοκαιρίας που προβλέπει η ΕΜΥ.