Έλλειμμα ηγεσίας στην ΕΛΑΣ

Έλλειμμα ηγεσίας στην ΕΛΑΣ

Το ρεπορτάζ της «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ» είναι σαφές. Η εντολή που δόθηκε από το κέντρο επιχειρήσεων της ΕΛΑΣ προς την ομάδα ΔΙΑΣ ήταν να εγκαταλείψουν την καταδίωξη των παρανόμων για να μην τους τραυματίσουν. Καλά διάβασε ο αναγνώστης. Η εντολή ήταν να μην καταδιώξουν τους κλέφτες για να μην τους τραυματίσουν.

Προφανώς, κάποιος αξιωματικός με την κλασσική δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία είπε στην ομάδα ΔΙΑΣ να αποσυρθεί για να μην «καθίσει καμιά στραβή στη βάρδια του». Αγνοεί ο κύριος αυτός ότι ο ρόλος του είναι να διαχειρίζεται τη «στραβή που θα καθίσει στη βάρδια του».

Ο κ. Θεοδωρικάκος θα έχει πολλή δουλειά. Θα πρέπει να εξηγήσει στους υφισταμένους του πως το έργο της ΕΛΑΣ είναι να συλλαμβάνει τους παράνομους και να προστατεύει τους πολίτες. Και αν οι παραβάτες του νόμου αντιστέκονται, τότε οι αστυνομικοί οφείλουν να τους καταδιώκουν για να τους συλλάβουν. Και αν επιτίθενται στους αστυνομικούς, οι τελευταίοι θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν κάθε πρόσφορο μέσο για να προστατεύσουν τη ζωή τους.

Συνεπώς, ο κ. υπουργός θα πρέπει να αρχίσει από την αλφαβήτα για κάποιους αξιωματικούς.

Το περιστατικό είναι γνωστό. Αυτό που επιμελώς αποσιωπάται από τους γνωστούς «προοδευτικούς» κύκλους είναι πως οι άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ δέχθηκαν επίθεση με εμβολισμό των μηχανών τους από τους δράστες, με αποτέλεσμα έξι (6) εξ αυτών των αστυνομικών να τραυματισθούν.

Σύμφωνα λοιπόν με τη λογική των «ευαίσθητων» θα έπρεπε οι αστυνομικοί είτε να μην αντιδράσουν είτε να ανταποδώσουν αναλόγως. Ακούσαμε και αυτή τη βλακεία. Δηλαδή τι να κάνουν; Να εμβολίσουν και αυτοί το αυτοκίνητο; Ή να σημάδευαν τα λάστιχα του, όπως ζήτησαν κάποιοι που βλέπουν πολλές κινηματογραφικές ταινίες; Αυτοί αγνοούν τι γίνεται στην πραγματική ζωή, σε όλες τις πολιτισμένες χώρες του κόσμου, όταν δέχονται επίθεση οι αστυνομικοί. Τραβάνε το όπλο τους και πυροβολούν.

Αναμφίβολα είναι λυπηρό που, ένας νέος άνθρωπος, ανεξαρτήτως της φυλής ή του χρώματος του, έχασε τη ζωή του. Όλα θα είχαν αποφευχθεί, αν σταματούσε στον έλεγχο της ΕΛΑΣ. Και αν δεν εμβόλιζαν τους μοτοσικλετιστές της ομάδας ΔΙΑΣ, ο εικοσάχρονος Ρομά θα ζούσε. Τα πράγματα ήρθαν αλλιώς και ετέθη σε κίνδυνο η ζωή αστυνομικών.

Βέβαια, αν κάποιοι θέλουν μιαν ΕΛΑΣ σαν αυτή του Τόσκα, ας μας το πουν να ψηφίσουμε άλλο κόμμα, που θα επιβάλλει το νόμο και την τάξη και θα προστατεύει τις ζωές των πολιτών. Σε αυτήν την περίπτωση, ας αφοπλίσουν την ΕΛΑΣ να μην τραβολογούνται και τα παιδιά των 800 ευρώ στα δικαστήρια και στις ΕΔΕ γιατί κάνουν το καθήκον τους. Συγχρόνως, και οι «προοδευτικοί» θα είναι καταευχαριστημένοι. Ούτως ή άλλως, ανέκαθεν δεν συμπαθούσαν την Αστυνομία και σε σταθερή βάση ήταν με τον παράνομο και τον κακοποιό, για την κατάσταση του οποίου πάντα έφταιγαν οι κοινωνικές συνθήκες.

Υποθέτω ότι η εντολή πειθαρχικού ελέγχου που διέταξε ο κ. υπουργός θα αφορά κυρίως τον αστυνομικό που έδωσε την εντολή να αποσυρθούν από την καταδίωξη οι άντρες της ομάδας ΔΙΑΣ. Είμαι σίγουρος πως ο κ. Θεοδωρικάκος δεν θέλει μιαν ΕΛΑΣ που καταδιώκει κακοποιούς μόνο σε ερημικές τοποθεσίες, ούτε ευνουχισμένους αστυνομικούς που τους κτυπούν κι αυτοί προσφέρουν και το άλλο μάγουλο τους στους κακοποιούς.