Εκλογικός νόμος: Στην αναζήτηση του μαγικού αριθμού των 200 ψήφων

Εκλογικός νόμος: Στην αναζήτηση του μαγικού αριθμού των 200 ψήφων

Στην αναζήτηση των 200 ψήφων για τον εκλογικό νόμο βρίσκεται η κυβέρνηση προκειμένου να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές, στόχος που δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται εύκολα αφού ο μόνος σίγουρος εκτός ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι η Ένωση Κεντρώων και πιθανώς η Χρυσή Αυγή.

Η ΝΔ τον απέρριψε ήδη, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι κάνουν αντιπροτάσεις ενώ το ΚΚΕ επιμένει για απλή αναλογική και τίποτα άλλο.

Η ΝΔ έκανε λόγο για εκλογικό νόμο "οπερέτα", που έχει στόχο να ανακόψει την πορεία της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς την εξουσία.

«Η κυβερνητική πρόταση, όπως κατατέθηκε στη διαβούλευση, συνιστά θεσμικό έγκλημα και η πλήρης κατάργηση του μπόνους θα οδηγήσει τον τόπο σε ακυβερνησία και πολιτική παραλυσία» υποστηρίζει το Ποτάμι.

Το ΠΑΣΟΚ ζητά την καθιέρωση ενός μικρότερου μπόνους, 25-30 εδρών. «Είναι φανερό ότι η πρόταση αυτή δεν μπορεί να αποτελέσει τη βάση για τη διαμόρφωση μιας ευρείας κοινωνικής, πολιτικής και κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, αλλά αντιθέτως αναγορεύει σε κρίσιμο ρυθμιστικό παράγοντα για κρίσιμα πολιτικά ζητήματα το φασιστικό μόρφωμα της ΧΑ» επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Η διατήρηση του ορίου του 3% προβληματίζει το ΚΚΕ, το οποίο, όμως, θα στηρίξει την κατάργηση του μπόνους και τη ψήφο στα 17 αν κατατεθούν στη Βουλή ως τροπολογίες.

Με αυτά τα δεδομένα οι ψήφοι του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ, της Ένωσης Κεντρώων και ίσως της Χρυσής Αυγής, δεν αρκούν όμως για να αγγίξει την πλειοψηφία των 200 εδρών για την άμεση εφαρμογή του εκλογικού νόμου απο τις επόμενες εκξλογές.

Ο νόμος που τέθηκε σε διαβούλευση προβλέπει καθιέρωση της απλής αναλογικής με διατήρηση του πλαφόν του 3% και κατάργηση του μπόνους και ψήφο στα 17 έτη.