Εγκρίθηκε το πόρισμα της πλειοψηφίας - Προτείνεται δίωξη για 8 αδικήματα
Προανακριτική για Παπαγγελόπουλο

Εγκρίθηκε το πόρισμα της πλειοψηφίας - Προτείνεται δίωξη για 8 αδικήματα

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία το πόρισμα της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης σχετικά με τη διερεύνηση αδικημάτων, που έχουν τυχόν τελεσθεί από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης κατά την άσκηση των καθηκόντων του. Σύμφωνα με το πόρισμα,προτείνεται αιτιολογημένα η άσκηση ποινικής δίωξης κατά του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης για οκτώ αδικήματα, εκ των οποίων τέσσερα φέρουν κακουργηματικό χαρακτήρα.

Όπως τονίζει ο πρόεδρος της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής, βουλευτής της ΝΔ, Ιωάννης Μπούγας, η επιτροπή ολοκλήρωσε τις εργασίες της μετά από εννέα μήνες και το πόρισμα παραδόθηκε στον πρόεδρο της Βουλής μαζί με το σύνολο του αποδεικτικού υλικού. «Με αυτό προτείνεται αιτιολογημένα η απαλλαγή του κ. Παπαγγελόπουλου για δύο αδικήματα και η άσκηση ποινικής δίωξης για οκτώ, εκ των οποίων τέσσερα φέρουν κακουργηματικό χαρακτήρα», ανέφερε ο κ. Μπούγας

Σύμφωνα με τον ίδιο «επιτελέσαμε με θεσμική προσήλωση ένα ιδιαίτερο καθήκον: της άσκησης από Επιτροπή της Βουλής εισαγγελικών αρμοδιοτήτων, όπως προβλέπεται στο άρθρο 86 του Συντάγματος. Οι υποθέσεις που διερευνήθηκαν είναι ιδιαιτέρως σοβαρές».

«Δεν πρόκειται μόνο για τέλεση εγκλημάτων, τα οποία διώκονται και τιμωρούνται κατά το κοινό ποινικό δίκαιο, αλλά για έκνομες πράξεις, που πλήττουν αυτή καθαυτή τη λειτουργία του Δημοκρατικού μας Πολιτεύματος. Αγγίζουν την Συνταγματική Οργάνωση και Σύνταξη της Ελληνικής Πολιτείας, βασικό στοιχείο της οποίας είναι η διάκριση των εξουσιών», πρoσέθεσε.

«Με την πρόταση προς την Βουλή των Ελλήνων για ύπαρξη επαρκών ενδείξεων προς άσκηση ποινικής δίωξης, απαντούμε καταφατικά και στο μείζον ερώτημα, εάν υπήρξε αθέμιτη παρέμβαση από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό στην δικαστική εξουσία. Στο εξής, η Ολομέλεια του Σώματος και ενδεχομένως η Δικαιοσύνη θα αναλάβει να εξιχνιάσει και να κρίνει στο σύνολό τους τις υποθέσεις, τις οποίες σε επίπεδο προκαταρκτικής εξέτασης ερευνήσαμε. Χρέος του πολιτικού κόσμου είναι να αναλάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για τη περαιτέρω θωράκιση της Δημοκρατίας μας, ώστε να αποτραπούν στο μέλλον παρόμοιες εκτροπές και να μην μπορεί κανείς να αμφισβητήσει την ισχύ της», καταλήγει ο πρόεδρος της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής.

Δήλωση Τσοβόλα

Τα πορίσματα αποτελούν μνημεία παράνομης και απαράδεκτης απόπειρας παρέμβασης α) στην τακτική δικαιοσύνη που διενεργεί ανάκριση σε βάρος του Ανδρέα Λοβέρδου και β) στους Εισαγγελείς Διαφθοράς και στον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, στους οποίους εκκρεμούν οι υποθέσεις Γεωργιάδη και Αβραμόπουλου, τα πορίσματα των δύο αντιεισαγγελέων του Αρείου Πάγου, αντίστοιχα και η μήνυση Μυωνή κατά των δημοσιογράφων Γιάννας Παπαδάκου κλπ.», αναφέρουν, σε δήλωσή τους, οι Δημήτρης Τσοβόλας και Λυδία Τσοβόλα, συνήγοροι υπεράσπισης του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

«Τώρα αποκαλύπτεται πλήρως γιατί η πλειοψηφία της Κοινοβουλευτικής Προκαταρκτικής Επιτροπής, παρακάμπτοντας τους νόμους και παραβιάζοντας τα θεμελιώδη δικαιώματα του φερόμενου ως ύποπτου Παπαγγελόπουλου, βιάζονταν να καταθέσουν τα πορίσματά τους, χωρίς προηγουμένως να αποφανθούν οι αρμόδιοι δικαστές, ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών και ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών επί των ανωτέρω υποθέσεων. Τα πορίσματα της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ τελείως παρανόμως χαρακτηρίζουν τους τελευταίους (δημοσιογράφους) και τους Εισαγγελείς Διαφθοράς ως συμμέτοχους, χωρίς αυτοί να κληθούν μέχρι σήμερα να δώσουν εξηγήσεις, ούτε για να εξεταστούν ως μάρτυρες από οποιαδήποτε Αρχή. Η προσπάθεια παρέμβασης στη Δικαιοσύνη από την ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ είναι πλέον αδίστακτη και απροσχημάτιστη και θα πρέπει οι αρμόδιοι φορείς της Δικαιοσύνης να προβούν στις νόμιμες ενέργειες. Αποδεικνύεται πλήρως ότι η ανυπαρξία ενοχοποιητικών στοιχείων σε βάρος του Παπαγγελόπουλου και των φερόμενων αδίκως και παρανόμως ως συμμέτοχων δημοσιογράφων και Εισαγγελέων Διαφθοράς, οδηγεί απροσχημάτιστα τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ σε περαιτέρω υπονόμευση του κύρους της Δικαιοσύνης και της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής.

Η πολιτική σκευωρία δεν θα περάσει. Οι κατήγοροι πολύ σύντομα θα μετατραπούν σε κατηγορούμενους», δηλώνουν οι συνήγοροι υπεράσπισης του κ. Παπαγγελόπουλου.

Διαβάστε ακόμα:

Πόρισμα ΝΔ: Ζητά την παραπομπή Παπαγγελόπουλου για οκτώ αδικήματα

- Δ. Παπαγγελόπουλος: Είμαι αθώος, πολιτική η δίωξή μου

- Novartis: Στηρίζει Παπαγγελόπουλο ο ΣΥΡΙΖΑ - «Κατασκευασμένο το κατηγορητήριο»