Ευκλείδης Τσακαλώτος: Είχαμε Plan B, αλλά... δεν έγινε Plan A

Ευκλείδης Τσακαλώτος: Είχαμε Plan B, αλλά... δεν έγινε Plan A

Παραδέχτηκε εμμέσως πλην σαφώς την ύπαρξη σχεδίου εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή.

Όπως είπε θα ήταν ανεύθυνη η κυβέρνηση αν δεν προχωρούσε κάτι τέτοιο. «Κάθε κυβέρνηση πρέπει,  και είχαμε κι εμείς ιδιαίτερη μέριμνα σχεδιασμούς για διάφορα ενδεχόμενα γιατί κινδύνευε το ευρώ έτσι κι αλλιώς», είπα αρχικά και υπενθύμισε ότι  το 2012 όλοι φοβόντουσαν,  μέχρι τουλάχιστον να πει ο Ντράγκι θα κάνω ότι χρειαστεί. «Άρα θα ήταν ανεύθυνη κάθε κυβέρνηση να μην αντιμετωπίζει αυτό ενδεχόμενο και διάφορα σχέδια αν μας κόψουν ρευστότητα», προσέθεσε για αντιτείνει προς την ΝΔ ότι δεν κατάφερε να αποδείξει ότι το σχέδιο Β ήταν κάποτε σχέδιο Α!

«Ούτε ένα επιχείρημα δεν πείθετε ούτε δικούς σας», τόνισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και… αποκάλυψε ότι δεν έχει καν διαβάσει το βιβλίο του άλλοτε συνεργάτη του Γκαλμπρεϊθ. «Ευχαριστώ τη ΝΔ για τη βιβλιοπαρουσίαση του Γκαλμπρέιθ  δεν το έχω διαβάσει μου κινήσατε την περιέργεια να το διαβάσω», ισχυρίστηκε.

Σε ότι αφορά το κόστος της διαπραγμάτευσης, το οποίο η αντιπολίτευση υπολογίζει από 86 μέχρι και 100 δις, ο Υπουργός Οικονομικών αρκέστηκε σε τσιτάτα. «Λέτε  ότι το κόστος ήταν μεταξύ 86 δις και 100 δις. Δηλαδή λέτε ότι αν κερδίζατε τις εκλογές του Ιανουαρίου του  2015, τον Ιανουάριο 2016 το χρέος αντί αν είναι 300 δις και κάτι θα ήταν 200 δις και κάτι. Πρέπει να σας πω ότι είμαι πιο έτοιμος να πιστέψω ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πολιτικός κρατούμενος παρά αυτό», υπογράμμισε. 

Ο κ. Τσακαλώτος συμπλήρωσε ότι υπήρχαν και ήττες και νίκες από την διαπραγμάτευση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι απέτρεψε την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ελλάδα. Τέλος, ο Υπουργός Οικονομικών απευθυνόμενος στη ΝΔ σημείωσε: Αποτύχατε στην επιδίωξή σας για αριστερή παρένθεση. Συζητάτε για το παρελθόν για να μην φανεί ότι ο Κ. Μητσοτάκης επιμένει σε ένα  νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα».

Αλέξανδρος Διαμάντης