«Ναι» στον νόμο για άσυλο και τον αντικαπνιστικό λένε 7 στους 10

«Ναι» στον νόμο για άσυλο και τον αντικαπνιστικό λένε 7 στους 10

Συντριπτικά υπέρ του νόμου για το άσυλο και της ύπαρξης κάρτας εισόδου στα Πανεπιστήμια, αλλά και της εφαρμογή των μέτρων του αντικαπνιστικού νόμου τάσσονται οι Έλληνες, σύμφωνα με έρευνα της Pulse για την τηλεόραση του ΣΚΑΙ. Παράλληλα, το κυβερνών κόμμα εμφανίζεται να διατηρεί την διαφορά των 14 μονάδων έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 19% του Αλέξη Τσίπρα στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία.

Οι απαντήσεις στα ερωτήματα που τέθηκαν είναι καταλυτικές ως προς τις δύο παρεμβάσεις της κυβέρνησης στο θέμα του ασύλου στα Πανεπιστήμια με τον νόμο που ψηφίσθηκε αλλά και με τον αντικαπνιστικό νόμο και την εφαρμογή των μέτρων που προβλέπουν και αυστηρές ποινές για τους παραβάτες.

Εξίσου σημαντική όμως είναι και η απάντηση που δίδεται στο θέμα της εφαρμογής του μέτρου της κάρτας εισόδου στα Πανεπιστήμια προκειμένου να σταματήσει το φαινόμενο να εισέρχονται άτομα που δεν ανήκουν στους φοιτητές της κάθε σχολής. 

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα αυτά αξίζει να σημειωθεί πως είναι αποδεκτά και συμφωνεί η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ ενώ διχάζουν τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ

Σημαντική είναι και η αύξηση του ποσοστού που εκτιμά ότι τα πράγματα στη χώρα οδεύουν στη σωστή κατεύθυνση φτάνοντας στο 63% από 61 στην προηγούμενη μέτρηση κάτι που αποτελεί και θετικό μήνυμα προς την κυβέρνηση.

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ PULSE

Στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται να αυξάνει διατηρεί και να αυξάνει την διαφορά της από τον ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με την δημοσκόπηση του Οκτωβρίου, συγκεντρώνοντας ποσοστό 38% έναντι 24% του ΣΥΡΙΖΑ, που χάνει μία ποσοστιαία μονάδα από τον προηγούμενο μήνα.

Ακολουθούν το Κίνημα Αλλαγής με 6%, το ΚΚΕ με 5,5%, ενώ την είσοδό τους στη Βουλή θα επιτύγχαναν σε περίπτωση εκλογών την ερχόμενη Κυριακή τόσο η Ελληνική Λύση με ποσοστό 4% όσο και το ΜέΡΑ 25 με 3,5%.

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ PULSE

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί προβάδισμα 19 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του Αλέξη Τσίπρα στο ερώτημα «Ποιον θεωρείται καταλληλότερο για πρωθυπουργό».

Πιο συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός και αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας προηγείται με ποσοστό 45% έναντι 26% του ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ το 23% των ερωτηθέντων να απαντά «Κανένας», ποσοστά αμετάβλητα από την αντίστοιχη έρευνα που είχε πραγματοποιηθεί στα τέλη Οκτωβρίου. 

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ PULSE

Στην παράσταση νίκης, η Νέα Δημοκρατία προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με 53 ποσοστιαίες μονάδες, με το 70% των ερωτηθέντων να πιστεύει πως θα αναδειχθεί πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές, σε αντίθεση με το 17% που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ PULSE

Στο ερώτημα «Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με την εφαρμογή και την τήρηση των μέτρων του αντικαπνιστικού νόμου», το 61% των ερωτηθέντων απάντησε «Σίγουρα συμφωνώ», 14% «Μάλλον συμφωνώ», 9% «Μάλλον διαφωνώ» και 8% «Σίγουρα διαφωνώ».

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ PULSE

Στο παραπάνω ερώτημα, το 87% των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας συμφωνεί με την εφαρμογή και την τήρηση του μέτρου, όπως και το 87% των ψηφοφόρων του Κινήματος Αλλαγής, ενώ ποσοστό 66% μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να συμφωνεί με το μέτρο σε αντίθεση με το 28% που απάντησε πως διαφωνεί.

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ PULSE

Στην ερώτηση «Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με το νόμο για το Πανεπιστημιακό Άσυλο», το 66% των ερωτηθέντων απάντησε  «Σίγουρα συμφωνώ/Μάλλον Συμφωνώ», ενώ το 23% «Σίγουρα διαφωνώ/Μάλλον διαφωνώ».

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ PULSE

Στο ίδιο ερώτημα, το 93% των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας συμφωνεί με το νόμο, όπως και το 83% των ψηφοφόρων του Κινήματος Αλλαγής, ενώ διχασμένοι εμφανίζονται οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, με ποσοστό 40% να απαντά πως «Σίγουρα συμφωνώ/Μάλλον συμφωνώ», ενώ το 49% απάντησε πως «Σίγουρα διαφωνώ/Μάλλον διαφωνώ».

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ PULSE

Τέλος, στο ερώτημα «Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με το ενδεχόμενο ύπαρξης κάρτας εισόδου στα πανεπιστήμια», το 71% του δείγματος απάντησε «Σίγουρα συμφωνώ/Μάλλον Συμφωνώ», σε αντίθεση με το 20% που απάντησε Σίγουρα διαφωνώ/Μάλλον διαφωνώ», ενώ ποσοστό 9% απάντησε «Δε γνωρίζω/δεν απαντώ».

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ PULSE

Αναφορικά με τους ψηφοφόρους των κομμάτων, ποσοστό 91% όσων ψήφισαν Νέα Δημοκρατία στις εκλογές του Ιουλίου εμφανίζεται να στηρίζει το παραπάνω ενδεχόμενο, όπως και το 84% των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ. Επιπλέον, το 50% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί με το ενδεχόμενο ύπαρξης κάρτας εισόδου στα πανεπιστήμια, ενώ ποσοστό 43% διαφωνεί.

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ PULSE

Τέλος, σημειώνεται πως η δημοσκόπηση της Pulse για λογαριασμό της τηλεόρασης του ΣΚΑΙ πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.211 πολιτών σε πανελλαδική κάλυψη κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ 18-20 Νοεμβρίου 2019.