7ος χρόνος, ημέρα 2183η
Σάββατο, 23 Οκτωβρίου 2021

ΔΕΘ: Ο πρωθυπουργός διαμόρφωσε την ατζέντα για το δεύτερο μισό της κυβερνητικής θητείας

ΔΕΘ: Ο πρωθυπουργός διαμόρφωσε την ατζέντα για το δεύτερο μισό της κυβερνητικής θητείας
Shutterstock

Ανεβαίνοντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη για να εγκαινιάσει τη Διεθνή Έκθεση «κουβαλούσε» ένα βαρύ φορτίο. Πρόκειται για τον πολιτικά δύσκολο Αύγουστο, κατά τη διάρκεια του οποίου η κυβέρνηση «τραυματίστηκε» τόσο από τις καταστροφικές πυρκαγιές όσο και από τη διαχείριση του ανασχηματισμού και την υπαναχώρηση του Ευάγγελου Αποστολάκη.

Για τον Κυρ.Μητσοτάκη η διεθνής έκθεση Θεσσαλονίκης αποτελούσε μία μεγάλη πρόκληση. Να μπορέσει μέσα τόσο από την ομιλία του στο Βελλίδειο όσο και κατά τη συνέντευξη τύπου να αλλάξει σελίδα και να πάει ένα βήμα παραπέρα το κυβερνητικό αφήγημα. Πολυτέλεια χρόνου δεν είχε. Εάν κάποιος λοιπόν αποτιμήσει το τελευταίο 48ωρο μπορεί να πει ότι για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στόχος επετεύχθη.

Με τη συνολική του εμφάνιση κατόρθωσε να εκπληρώσει τον πρωταρχικό του στόχο: Nα διαμορφώσει την ατζέντα και να μπει σε θέση «οδηγού» αναφορικά με τα θέματα που κυριαρχούν στο δημόσιο διάλογο. Τόσο σε επικοινωνιακό όσο και σε ουσιαστικό επίπεδο η κυβέρνηση βγαίνει κερδισμένη από το διήμερο της Θεσσαλονίκης τουλάχιστον, προς ώρας.

Στο οικονομικό πεδίο το πακέτο είναι μεγάλο, κάτι που ουδείς είχε προβλέψει. Καλύπτει ένα ευρύ φάσμα απαιτήσεων και στοχεύει στην καρδιά του ακροατηρίου της ΝΔ. Τη μεσαία τάξη. Με την προϋπόθεση ασφαλώς ότι όλα όσα εξαγγέλθηκαν υλοποιηθούν στην ώρα τους η κυβέρνηση βάζει τις βάσεις όχι μόνο για ένα πειστικό come back, τερματίζοντας έναν μήνα που ισοδυναμεί με την πιο περίοδο στη μέχρι σήμερα διαδρομή της, αλλά τοποθετεί τις βάσεις για να αρχίσει τον προεκλογικό αγώνα στο τέλος της θητείας της, ένα βήμα πιο μπροστά από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Σε πολιτικό επίπεδο ο κ.Μητσοτάκης έδειξε να έχει αντιληφθεί τα λάθη που έγιναν το προηγούμενο διάστημα και φάνηκε ότι έχει κάνει μία σημαντική πολιτική επιλογή, ως προς την τακτική που θα ακολουθήσει στο δρόμο προς τις κάλπες. Βασικό όχημα για τη νίκη ή την ήττα στις επερχόμενες εκλογές θα είναι η οικονομία.

Από το πόσο καλά ή κακά θα πάει το οικονομικό πρόγραμμα θα εξαρτηθούν πολλά. Γι' αυτό τον λόγο στο Μέγαρο Μαξίμου επιθυμούν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα οι πολίτες να γίνουν κοινωνοί των κυβερνητικών εξαγγελιών της Θεσσαλονίκης. Στο πλαίσιο αυτό το πρωί της Δευτέρας θα αρχίσει κύκλος δημόσιων εξειδικεύσεων πρώτα από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και στη συνέχεια από το υπουργείο Ενέργειας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε, όμως, και να βάλει το «νερό στο αυλάκι» αναφορικά με το πότε θα γίνουν εκλογές, μια και το εύρος του οικονομικού πακέτου που ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου έκανε πολλούς να πιστέψουν ότι οι κάλπες έρχονται. Ήταν από τις λίγες φορές που εν ενεργεία πρωθυπουργός ξεκαθάρισε με μεγάλη σαφήνεια το διακύβευμα της εκλογικής αναμέτρησης, η οποία θα γίνει κατά δήλωση του μετά από δύο χρόνια. Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη η εξήγηση εδράζεται στις πολύ μεγάλες και ευδιάκριτες διαφορές μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες δε χρειάζεται να φτάσουμε στην τελική ευθεία για τις κάλπες για να φανούν.

Σε κάθε περίπτωση η επίσκεψη του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ μόνο θετική μπορεί να χαρακτηριστεί για την κυβέρνηση, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, βάζοντας πλέον την μπάλα για τα καλά στο γήπεδο του Κυριάκου Μητσοτάκη.