Δ. Τζανακόπουλος: Πάνω από είκοσι οι επιβεβαιωμένοι νεκροί

Δ. Τζανακόπουλος: Πάνω από είκοσι οι επιβεβαιωμένοι νεκροί

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νεκρών από τις πυρκαγιές υπερβαίνει τους 20, ενημέρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος από το συντονιστικό της Πυροσβεστικής, σε δηλώσεις που έκανε στις 2.30 τα ξημερώματα.

Επιπλέον, ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε ότι ο αριθμός των τραυματιών ξεπερνά τους 88, εκ των οποίων οι 11 είναι σοβαρά και οι 16 παιδιά.

Όπως επισήμανε ο ίδιος, η κινητοποίηση της κρατικής μηχανής για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς ήταν άμεση.

«Τρία παράλληλα μέτωπα περιμετρικά της Αττικής και πάνω από δεκαπέντε εστίες πυρκαγιάς που ξέσπασαν σχεδόν ταυτόχρονα δημιούργησαν έναν πρωτοφανή και ανυπέρβλητο κλοιό, όπου έσπευσε το σύνολο των πτητικών δυνάμεων και σχεδόν 300 πυροσβεστικά οχήματα», είπε.

Επιβεβαίωσε ότι ο μεγαλύτερος αριθμός τραυματιών άλλα και νεκρών ήταν στην περιοχή Μάτι, από ανθρώπους οι οποίοι δεν πρόλαβαν να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους ή τα αυτοκίνητά τους.

Ενημέρωσε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει «παράλληλο σχέδιο αντιμετώπισης της έκτακτης ανάγκης στις ακτές της Ανατολικής Αττικής, με συντονισμένες προσπάθεια απεγκλωβισμού πολιτών από με 9 σκάφη του Λιμενικού, 2 του Πολεμικού Ναυτικού - μία φρεγάτα και ένα αρματαγωγό - καθώς και δεκάδες ιδιωτικά σκάφη, υπό τις οδηγίες του Λιμενικού σώματος».

«Όλα τα σκάφη μεταφέρουν πολίτες στις ακτές της Ραφήνας, από όπου επιβιβάζονται σε λεωφορεία του ΟΑΣ που τους μεταφέρουν σε ξενοδοχεία τα οποία έχει διαθέσει η Ένωση Ξενοδόχων καθώς και σε άλλους διαθέσιμους χώρους των ενόπλων δυνάμεων», πρόσθεσε.

«Αύριο με το πρώτο φως της ημέρας θα επιχειρήσουν όλες οι διαθέσιμες πτητικές δυνάμεις της πολεμικής αεροπορίας και του πυροσβεστικού σώματος» είπε ακόμα ο κ. Τζανακόπουλος, που έκανε γνωστό ότι «σε ανταπόκριση αιτήματος προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας θα συνδράμουν αεροσκάφη από την Ισπανία καθώς και πρόσθετο πεζοπόρων τμήμα 60 ατόμων από την Κύπρο».

Τέλος, ενημέρωσε ότι μετά από ελληνικό αίτημα αύριο θα επιτηρεί τον εναέριο χώρο της Αττικής μη επανδρωμένο αεροσκάφος των ΗΠΑ.

«Το φαινόμενο των 15 ταυτόχρονων εστιών σε 3 διαφορετικά μέτωπα που έλαβε χώρα σήμερα στην Αττική, οδήγησε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας προς τις ΗΠΑ, οι οποίες ανταποκρίθηκαν και έτσι αύριο θα επιθεωρεί τον εναέριο χώρο της Αττικής ειδικά εξοπλισμένο μη επανδρωμένο αεροσκάφος UAV το οποίο θα επιτηρεί και θα εντοπίζει οποιαδήποτε ύποπτη ενέργεια», είπε συγκεκριμένα ο κ. Τζανακόπουλος.