Δ. Τζανακόπουλος: Απέχουμε αρκετά από την κατάληξη των διαπραγματεύσεων με την πΓΔΜ

Δ. Τζανακόπουλος: Απέχουμε αρκετά από την κατάληξη των διαπραγματεύσεων με την πΓΔΜ

Την εθνική γραμμή για σύνθετη ονομασία της πΓΔΜ, η οποία θα ισχύει έναντι όλων, πράγμα που εξ ορισμού προϋποθέτει την αναθεώρηση του Συντάγματος στη γείτονα, επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. 

«Επιδιώκουμε τη μέγιστη δυνατή συναίνεση, ακούμε όλες τις απόψεις και τις προτροπές όλων των πλευρών ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση καθορίζει αυτοβούλως τη στάση της», είπε χαρακτηριστικά.

«Στις συνεχιζόμενες συζητήσεις με τους γείτονες μας έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου ωστόσο απέχουμε ακόμη αρκετά από την κατάληξη των διαπραγματεύσεων και την επίτευξη συμφωνίας», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας πως «η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον ομόλογο του, κ. Ζάεφ, θα είναι επομένως εξαιρετικά χρήσιμη και σημαντική ωστόσο δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να προεξοφλήσουμε ότι θα καταλήξει σε συμφωνία και είναι  πολύ πιθανό να χρειαστεί και επόμενος γύρος ώστε να διανυθεί η απαιτούμενη απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές».

Για το θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, ο Δ. Τζανακόπουλος δήλωσε ότι «η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει από την πρώτη στιγμή ότι είναι θετική στη δυνατότητα επιστολικής ψήφου στα παιδιά του brain drain, προσθέτωντας ότι η κυβέρνηση προτίθεται να πάρει σχετική πρωτοβουλία σε επόμενη φάση, αλλά ανεξάρτητα από το σπάσιμο των μεγάλων εκλογικών περιφερειών.

Όσον αφορά τα θέματα της οικονομίας, ο κ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε το στόχο της κυβέρνησης για «επιτυχή ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης ώστε να καταλήξουμε σε μια συνολική συμφωνία για την καθαρή έξοδο από το 3ο πρόγραμμα εντός Ιουνίου, έξοδο δηλαδή που δεν θα συνοδεύεται από πιστοληπτική γραμμή στήριξης».

Παράλληλα, παρέπεμψε στην πρόσφατη τοποθέτηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ όπου «χαρακτήρισε "νεοραγιαδισμό", την εμμονή ορισμένων στην Ελλάδα για συνέχιση της επιτροπείας είτε μέσω του μηχανισμού της πιστοληπτικής γραμμής είτε μέσω παράτασης του προγράμματος λόγω της υποτιθέμενης αναξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος».

«Τα δημοσιεύματα δε, που κάνουν λόγο για ανεπάρκειες και αντιρρήσεις των δανειστών επί του συναφούς σχεδίου είναι ανάξια σχολιασμού», συμπλήρωσε, ενώ είπε πως το αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης θα συζητηθεί αναλυτικά και στο Υπουργικό Συμβούλιο που θα συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα.

Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε τη φρίκη και τον αποτροπιασμό, όπως επί λέξη, είπε, «για τους δεκάδες θανάτους και τους χιλιάδες τραυματισμούς διαδηλωτών στην πολύπαθη Λωρίδα της Γάζας που προκλήθηκαν από τον ισραηλινό στρατό κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων εναντίον της απόφασης των ΗΠΑ να μεταφέρουν την πρεσβεία τους από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ».