Δ. Τσοβόλας: Καταθέσαμε αίτημα εξαίρεσης βουλευτών

Δ. Τσοβόλας: Καταθέσαμε αίτημα εξαίρεσης βουλευτών

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Την κατάθεση αιτήματος εξαίρεσης τριών βουλευτών, δύο της ΝΔ του Κώστα Κυρανάκη και του Θάνου Πλεύρη και ενός του Κινήματος Αλλαγής, του Βασίλη Κεγκέρογλου, κατέθεσε ο συνήγορος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, Δημήτρης Τσοβόλας. Παράλληλα, κατέθεσε και αίτημα ανάκλησης της απόφασης της προανακριτικής για εξαίρεση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Μιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο κ. Τσοβόλας υπογράμμισε ότι «καταθέσαμε αίτηση και υπόμνημα προς την επιτροπή με την οποία τεκμηριώνουμε νομικά με τις ισχύουσες διατάξεις ότι είναι αυθαίρετη και παράνομη η απόφαση της πλειοψηφίας για την εξαίρεση των δύο βουλευτών. Και το κάνουμε γιατί θέλουμε να προχωρήσει κανονικά η επιτροπή γιατί αν επιμένουν θα ακυρωθεί η διαδικασία όταν παραπεμφθεί από την ολομέλεια στο δικαστικό συμβούλιο».

Η… αιτία πίσω από την οποία δικαιολόγησε το αίτημα εξαίρεσης των τριών βουλευτών είναι ότι ουσιαστικά διότι είναι αμερόληπτοι. Ότι δηλαδή θεωρούν πως προκύπτουν ευθύνες κατά του πελάτη του. «Επικαλούμαι ότι ο Πλεύρης και ο Κεγκέρογλου ήταν εισηγητές και σαφώς μίλησαν για σκευωρία. Ο, δε, Κυρανάκης σε εκπομπές είπε ότι είναι βαρύτατες οι κατηγορίες», υπογράμμισε χαρακτηριστικά και υπενθύμισε σχετικό άρθρο του Ποινικού Κώδικα σύμφωνα με το οποίο «μπορεί (σ.σ. ο κατηγορούμενος) να ζητήσει εξαίρεση όταν υπάρχουν γεγονότα τα οποία οδηγούν τον κατηγορούμενο σε δυσπιστία και σε πιθανότατη δυσπιστίας».

Εντύπωση, πάντως, προκάλεσε η θέση του κ. Τσοβόλα όταν ρωτήθηκε αν οι Αντώνης Σαμαράς και Ανδρέας Λοβέρδος θα μπορούσαν να είναι μέλη της Επιτροπής. Ο πρώην Υπουργός απάντησε καταφατικά, αν και είπε πως πολιτικά δεν θα μπορούσαν να βρίσκονται στην επιτροπή. Μάλιστα, για να υπεραμυνθεί της θέσης του τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορούσε να ζητήσει την εξαίρεση του Α. Λοβέρδου.

Την ίδια ώρα, ο κ. Τσοβόλας εκτίμησε ότι εφόσον η υπόθεση φτάσει στο δικαστικό συμβούλιο σίγουρα θα θεωρηθεί άκυρη. «Ενώ προβλέπει διαδικασία εξαίρεσης όταν παραπέμπεται στο δικαστικό συμβούλιο ή όταν πάει στο ειδικό δικαστήριο για την διαδικασία την προανακριτικής δεν προβλέπεται τέτοιο δικαίωμα», σημείωσε ο Δ. Τσοβόλας, προσθέτοντας ότι ποτέ στα κοινοβουλευτικά χρονικά δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο. «Δεν μπορεί ο αιτών για την εξαίρεση να αποφασίζει από μόνος του», είπε χαρακτηριστικά.