Δ. Αβραμόπουλος: Ηρθε η ώρα τα κράτη μέλη να επιδείξουν αλληλεγγύη μεταξύ τους

Δ. Αβραμόπουλος: Ηρθε η ώρα τα κράτη μέλη να επιδείξουν αλληλεγγύη μεταξύ τους

Η ασφάλεια και η μετανάστευση θέτουν το ευρωπαϊκό εγχείρημα προ κινδύνου τόνισε στην ομιλία του σε συζήτηση για το προσφυγικό-μεταναστευτικό στο περιθώριο του 10ου τακτικού συνεδρίου της ΝΔ ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Ο Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Μετανάστευσης και Ιθαγένειας προέταξε την ανάγκη να υπάρξει μια ευρύτερη συνεργασία έτσι ώστε να μην ανοίξει ο δρόμος στον λαϊκισμό, στον εθνικισμό και στην ξενοφοβία. « Ανάχωμα σε αυτές τις τάσεις είναι η ΝΔ» τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος επισημαίνοντας πως στέκεται στο πλευρό του κ. Μητσοτάκη όχι μόνο ως Επίτροπος αλλά και « ως ένας δικός σας άνθρωπος» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο και τα δύο αυτά θέματα αποτελούν προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισημαίνοντας πως η πίεση είναι ιδιαίτερα ασφυκτική για την Ελλάδα και την Ιταλία. « Η συνεργασία ήταν δύσκολη γιατί δυστυχώς άρχισαν να καλλιεργούνται στην Ευρώπη, μέσα στις χώρες, ξενοφοβικές, λαϊκίστικες τάσεις, άρχισε όμως να ξεδιπλώνεται το σχέδιο της ΕΕ» δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος τονίζοντας πως αυτό που σήμερα βιώνει είναι ένα crash test. «Ηρθε η ώρα τα κράτη μέλη να επιδείξουν αλληλεγγύη μεταξύ τους αλλά και αλληλεγγύη και προς αυτούς τους ανθρώπους» τονίζοντας πως η Ευρώπη θα είναι πάντα τελικός προορισμός. Ο κ. Αβραμόπουλος επεσήμανε πως ο ορισμός του «πολιτικού ασύλου» είναι σαφής ασκώντας κριτική στην Ελλάδα για το ότι δεν δημιούργησε έγκαιρα τους αντίστοιχους μηχανισμούς υποστήριξης. « Ναι θα παρέχεται άσυλο σε εκείνους που το δικαιούνται, όμως οι παράτυποι μετανάστες θα πρέπει να επιστρέφουν πίσω στις χώρες τους» τόνισε ο Έλληνας Επίτροπος στέλνοντας παράλληλα μήνυμα στην Τουρκία να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της. « Η συμφωνία πρέπει να εμφανιστεί» είπε ξεκαθαρίζοντας πως η Ευρώπη δεν θα κάνει καμία παραχώρηση απέναντι στις αξίες της. « Η Τουρκία θα πρέπει να εκπληρώσει πλήρως τις υποχρεώσεις της για να βρει τον δρόμο της Ευρώπης ανοιχτό» είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά την ασφάλεια ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε πως αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα των πολιτών και εξήρε τη συνεισφορά του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου ώστε να υπάρξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα. Εξέφρασε όμως για μια ακόμα φορά την ανησυχία του για την έλλειψη συνεργασίας μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ