Χάος με τις τροπολογίες: Αποχώρησαν ΚΚΕ, Ποτάμι – Όπισθεν ολοταχώς από την κυβέρνηση

Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2018, 17:12 - Τελευταία ενημέρωση: 18:47
-A +A
Χάος με τις τροπολογίες: Αποχώρησαν ΚΚΕ, Ποτάμι – Όπισθεν ολοταχώς από την κυβέρνηση

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Ο ορυμαγδός των τροπολογιών, τουλάχιστον 22 υπουργικές και αρκετές βουλευτικές, ανάγκασε την κυβέρνηση, υπό την ασφυκτική πίεση της αντιπολίτευσης να οπισθοχωρήσει, προτείνοντας να συνεχιστεί η συνεδρίαση και αύριο, Παρασκευή!

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η τοποθέτηση του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, υπό την ανοχή του οποίου κατατίθενται σωρηδόν εκπρόθεσμες τροπολογίες, καθώς «απείλησε» τους βουλευτές της αντιπολίτευσης ότι θα παραμείνει ανοικτή η Βουλή κατά τη διάρκεια των εορτών.  

Μάλιστα, την ώρα που μιλούσε ο Ν. Βούτσης στην Ολομέλεια οι Υπουργοί συνέχιζαν την κατάθεση εκπρόθεσμων ρυθμίσεων, με αποτέλεσμα του ΚΚΕ και το Ποτάμι να αποχωρήσουν και την Δημοκρατική Συμπαράταξη να βρίσκεται ένα βήμα πριν ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κατέθεσε μια τροπολογία 85 σελίδων με ρυθμίσεις που μόνο κατεπείγουσες δεν είναι. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να «εκραγούν» οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, με πρώτους τον Γρηγόρη Ψαριανό και τους Νότη Μηταράκη και Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. «Είναι κωμικοτραγικό αυτό που συμβαίνει», είπε ο κ. Ψαριανός δείχνοντας τον πάκο με τις τροπολογίες. «Μπορούμε να βρούμε 20 ανθρώπους να τα διαβάσουν και να τα ψηφίσουμε μέχρι την πρωτοχρονιά», διερωτήθηκε σκωπτικά και συνέχισε: «Έχει να τακτοποιήσει πελάτες πολλούς, είναι απαράδεκτο, κωμικοτραγικό, αυτό που γίνεται και είναι στα όρια της εκτροπής. Είναι ντροπή για τη δημοκρατία και τη Βουλή, δεν ντρέπεστε», έλεγε φωνάζοντας.

«Ή τις αποσύρουν οι Υπουργοί ή εμείς αποχωρούμε από τη συνεδρίαση», απείλησε ο Θ. Παπαθεοδώρου, με τον Ν. Μηταράκη να συμπληρώνει ότι είναι αδύνατον να συνεχιστεί η συνεδρίαση. «Παρήλασε όλο το Υπουργικό Συμβούλιο με μια τροπολογία στο χέρι, είναι ντροπή και ανεπίτρεπτο, το καταγγέλλουμε», είπε η Διαμάντω Μανωλάκου ενώ και ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης προειδοποίησε ότι η ΝΔ θα αποχωρήσει αν δεν αποσυρθούν οι τροπολογίες. «Θα μείνει μόνη της κυβέρνηση να κάνει το πλυντήριό της. Στο πλυντήριο του ΣΥΡΙΖΑ εμείς δεν συμμετέχουμε», προσέθεσε.

Τον λόγο πήρε ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος αν και είπε πως αντιλαμβάνεται το παράπονο της αντιπολίτευσης, υποστήριξε ότι δεν υπάρχει καμία… πελατεία που ευνοείται. Ισχυρίστηκε, δε, ότι δεν πρόλαβαν λόγω προϋπολογισμού και υπενθύμισε ότι και παλαιότερα ίσχυε το ίδιο καθεστώς. «Δέχομαι την κριτική ότι αργήσαμε ζοριστήκαμε και μπορούσαμε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί, αλλά δεν δέχομαι αυτό που είπε ο Μηταράκης», τόνισε.

Σε αυτό το σημείο επενέβη ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης επιχειρώντας μια (κακή) ντρίμπλα. «Η Βουλή δεν είναι σχολείο δεν έχουμε υποχρέωση να κλείσουμε, υπάρχει και το Σαββατοκύριακο», είπε απειλώντας δήθεν τους βουλευτές. «Αυτή η Βουλή ήταν να τελειώσει 9 Δεκεμβρίου. Όσο συζητούνταν ο προϋπολογισμός δεν μπορούσε έρθει νομοθετικό έργο στη Βουλή. Αυτή είναι η αλήθεια και το ξέρετε», είπε και απεμπόλησε τις κατηγορίες της ΝΔ περί τροπολογιών εκ του πονηρού! Υπενθύμισε, τέλος,  ότι το 2014 είχαν έρθει 111 τροπολογίες μαζί με τις βουλευτικές και ψηφίστηκαν στις 24/12 το βράδυ 43 εξ αυτών.

Απαντώντας στον Ν. Βούτση, ο βουλευτής της ΝΔ Νότης Μηταράκης αποδέχτηκε την πρόταση Βούτση για συνέχιση της διαδικασίας και αύριο, συνεχίζοντας να βάλλει κατά της κυβέρνησης. «Δεν καταλαβαίνω τι προέκυψε σήμερα το πρωί σε πολλούς υπουργούς. Σήμερα ανακάλυψαν ότι είχαν προθεσμίες; Το 80% τροπολογιών δεν ήταν έτοιμες τη Δευτέρα;», αναρωτήθηκε σχετικά. «Ζητάει η κυβέρνηση εκ των υστέρων νομιμοποίηση δαπανών σε δαπάνες που έχουν απορριφθεί από δημόσιο λογιστικό ή κανόνων της ΕΕ να νομιμοποιηθούν εκ υστέρων. Ίσως η λέξη πλυντήριο να ήταν αργκό και έπρεπε να βρίσκαμε άλλη…», είπε σκωπτικά.

Αμέσως μετά η Διαμάντω Μανωλάκου έσπευσε να καταγγείλει την διαδικασία και να αποχωρήσει, λέγοντας ότι το ΚΚΕ δεν προτίθεται να συντηρήσει αυτή την πρακτική, ενώ κάτι αντίστοιχο έκανε και ο Γρ. Ψαριανός. «Ο χρόνος δεν αρκεί ούτε μέχρι τη νύχτα της πρωτοχρονιάς χωρίς να κλείσει καθόλου η Βουλή», τόνισε!

-A +A

Δημοφιλέστερα Άρθρα