Χ. Θεοχάρης: Τώρα που η χώρα μας είναι στο «κόκκινο» να εκμεταλλευτούμε τα κονδύλια για τους πρόσφυγες

Χ. Θεοχάρης: Τώρα που η χώρα μας είναι στο «κόκκινο» να εκμεταλλευτούμε τα κονδύλια για τους πρόσφυγες

Την ανάγκη αύξησης της απορρόφησης των κονδυλίων για τους πρόσφυγες επεσήμανε ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησής του προς τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, τονίζοντας ότι η χώρα μας ως κύρια πύλη εισόδου των μεταναστευτικών ροών, δε μπορεί να συγκριθεί με άλλες χώρες της ΕΕ σε σχέση με την αξιοποίηση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης.

«Το ζήτημά μας είναι η αξιοποίηση των κονδυλίων να κάνει τη διαφορά στο πεδίο. Να κάνει τη διαφορά στη Λέσβο, στην Κω, στη Σάμο, σε κάθε χώρο όπου υπάρχουν δομές φιλοξενίας. Το 2020 μπορεί να μην υπάρχει πρόβλημα, μπορεί να έχουμε κονδύλια και να μην μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε και μακάρι αυτό να συμβεί. Τώρα που η χώρα μας είναι στο "κόκκινο", τώρα πρέπει να εκμεταλλευτούμε τα κονδύλια», υπογράμμισε ο κ. Θεοχάρης.

Παράλληλα, έκανε λόγο για παλινωδίες που οδήγησαν την κυβέρνηση στην απόφαση τον Απρίλιο του 2016 να περάσει η ευθύνη διαχείρισης των κονδυλιών στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, ενώ επέστησε την προσοχή στην κραυγή αγωνίας των υπαλλήλων του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής -που είναι εντεταλμένοι για την υποδοχή και ταυτοποίηση των μεταναστών- οι οποίοι είναι αναγκασμένοι να φέρνουν υπολογιστές από το σπίτι τους, να φέρνουν αναλώσιμα, και να κάνουν μετακινήσεις με δικά τους έξοδα και μέσα.

«Ο κ. Μουζάλας αρνείται να δει και να ακούσει τους υπαλλήλους του, ρίχνει το μπαλάκι σε σχέση με τα κονδύλια στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και απειλεί με παραίτηση όταν δέχεται επικρίσεις ακόμη και από τον ΣΥΡΙΖΑ για το πώς χειρίζεται το προσφυγικό», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση περίπου 500 εκ. ευρώ από την ΕΕ προς τις ΜΚΟ , αναρωτήθηκε: «Είδαμε στην Κω να μην υπάρχει ούτε ένας γιατρός. Οι συμβάσεις με τους γιατρούς και τις οργανώσεις τους έχουν λήξει. Πώς οι τρίτοι θα διαχειριστούν τα κονδύλια όταν δεν υπάρχουν οι συμφωνίες και οι συμβάσεις με το ελληνικό κράτος που έχει και την ευθύνη;».

«Μία διαπίστωση υπάρχει, το τελικό αποτέλεσμα, αυτό που βιώνουν οι Έλληνες πολίτες στα νησιά και αυτό που βιώνουν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που δεν ζουν σε ανθρώπινες συνθήκες, σημαίνει ότι πρέπει να τελειώσει η κωλυσιεργία, να διπλασιαστούν και να τριπλασιαστούν οι ρυθμοί απορρόφησης των κονδυλίων αν θέλουμε να έχουμε θετικό αποτέλεσμα», κατέληξε ο κ. Θεοχάρης.

Διαβάστε ακόμα:

- Αλ. Χαρίτσης: Παραπλανητική εικόνα για την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων του προσφυγικού