Βουλή: Σε θέσεις μάχης η αντιπολίτευση για να μην περάσει η συμφωνία των Πρεσπών

Βουλή: Σε θέσεις μάχης η αντιπολίτευση για να μην περάσει η συμφωνία των Πρεσπών

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Τη σκυτάλη από την πλατεία Συντάγματος παίρνει σήμερα η αντιπολίτευση στη Βουλή, σε μια προσπάθεια να «μπλοκάρει» κοινοβουλευτικά τη συμφωνία των Πρεσπών. Η πρώτη «μάχη» θα δοθεί στις 12 το μεσημέρι, όπου έχει προγραμματιστεί η Διάσκεψη των Προέδρων η οποία θα καταρτίσει το τελικό πρόγραμμα. Μέχρι τότε, μάλιστα, είναι πιθανό να δημοσιοποιήσει ο Ν. Βούτσης τις «αλχημείες» στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας, γεγονός που αναμφισβήτητα θα προκαλέσει τη σφοδρή αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευση.

Σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα πληροφορίες ο Σπ. Δανέλλης θα βρίσκεται ως δεύτερος ανεξάρτητος βουλευτής στην Επιτροπή, ενώ άγνωστο παραμένει τι μέλλει γενέσθαι με τον Θ. Θεοχαρόπουλο (ο οποίος ναι μεν θα αντικατασταθεί από τον Κ. Σκανδαλίδη, αλλά θεωρητικά μπορεί να τοποθετηθεί στην επιτροπή ως ανεξάρτητος με απόφαση του Ν. Βούτση) αλλά και τον έναν επιπλέον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, που θα δώσει και τυπικά την πλειοψηφία στους «151».

Ήδη η Νέα Δημοκρατία έχει καλέσει τον Ν. Βούτση να μην προχωρήσει σε τέτοιου είδους «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα», ωστόσο είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση για να πετύχει τον στόχο της δεν ορρωδεί προ ουδενός! Υπενθυμίζεται, ότι ήδη το Ποτάμι έχει προχωρήσει στην αντικατάσταση του Γρηγόρη Ψαριανού από τον Γιώργο Μαυρωτά, με το κόμμα να βρίσκεται ουσιαστικά λίγο πριν την διάλυση. Ενώ την ίδια ώρα, το Μέγαρο Μαξίμου έχει καλλιεργήσει το αφήγημα περί γνωμοδοτικού χαρακτήρα της Επιτροπής, κάτι που πάντως έχει υιοθετηθεί και στο παρελθόν.

Σε κάθε περίπτωση, η πρόταση του Προέδρου της Βουλής θα είναι –εκτός συγκλονιστικού απροόπτου-, να συνεδριάσει σήμερα (από τις πέντε μέχρι αργά το βράδυ) και αύριο όλη μέρα, η Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας και την Τετάρτη η Συμφωνία των Πρεσπών να εισαχθεί στην Ολομέλεια. Η συζήτηση, πιθανότατα, θα κρατήσει δύο μέρες, πράγμα που σημαίνει ότι με το σενάριο του Μαξίμου την Πέμπτη τα μεσάνυχτα  οι 145 συν τους… πρόθυμους θα ψηφίσουν «ναι σε όλα».

Ωστόσο, η Νέα Δημοκρατία έχει διαμηνύσει σε κάθε τόνο ότι θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της, ώστε να εμποδίσει την ψήφισή της. Χαρακτηριστική είναι η χθεσινή δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη: «Στη Βουλή, την εβδομάδα που έρχεται, η Νέα Δημοκρατία θα είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα για να μην κυρωθεί η Συμφωνία. Με επιχειρήματα, αλλά και με αποφασιστικότητα. Με δημοκρατική ωριμότητα θα αντιμετωπίσουμε και αυτή τη νέα περιπέτεια στην οποία μας οδηγεί ο κ. Τσίπρας, για λόγους που μόνο αυτός γνωρίζει».

Με λίγα λόγια, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο της κατάθεσης πρότασης δυσπιστίας από την αξιωματική αντιπολίτευση. Σε αυτό το σενάριο η συζήτηση για την Συμφωνία θα διακοπεί, για να συνεχιστεί το αργότερο τρείς ημέρες αργότερα και φυσικά υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση δεν απωλέσει τη δεδηλωμένη!

Υπό αυτά τα δεδομένα είναι σαφές ότι η ερχόμενη εβδομάδα αναδεικνύεται στη μητέρα των μαχών. Τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσουν με ό,τι όπλα να διαθέτουν να πετύχουν τον στόχο τους. Σίγουρα πάντως το χθεσινό συλλαλητήριο, παρά τα επεισόδια, έστειλε ένα μήνυμα στο Μέγαρο Μαξίμου. Το οποίο, όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Αλέξης Τσίπρας μάλλον δεν το άκουσε…