Αυτοί που εργαλειοποίησαν το μεταναστευτικό να είναι πιο προσεκτικοί

Αυτοί που εργαλειοποίησαν το μεταναστευτικό να είναι πιο προσεκτικοί

Ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην 4η Ευρω-αραβική Σύνοδο, τονίζοντας πως όσοι εργαλειοποίησαν το μεταναστευτικό για δικές τους επιδιώξεις πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί όταν αναφέρονται στην Ελλάδα. Σημείωσε επίσης πως για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού «δεν χρειάζονται ρητορικές εξάρσεις».

«Με αφορμή όσα ακούστηκαν τις τελευταίες μέρες, πρέπει να πω ότι το ελληνικό Λιμενικό έχει σώσει χιλιάδες ζωές στη θάλασσα. Ταυτόχρονα είναι επιφορτισμένο με την αποστολή της φύλαξης των συνόρων μας, την οποία με αυτή την κυβέρνηση θα επιτελεί στο ακέραιο. Αυτοί που εργαλειοποίησαν το προσφυγικό χρησιμοποιώντας τους κατατρεγμένους ως πιόνια για την επιδίωξη των δικών τους γεωπολιτικών στόχων, ας είναι πιο προσεχτικοί όταν αναφέρονται στην Ελλάδα. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού χρειάζεται από όλους νηφαλιότητα και όχι ρητορικές εξάρσεις. Γιατί κανένα τραύμα δεν κλείνει, ανοίγοντας άλλα δίπλα του» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός τόνισε για άλλη μια φορά τις πρακτικές της Τουρκίας να αμφισβητεί τα δεδομένα δεκαετιών και να «εγείρει απαράδεκτες διεκδικήσεις τόσο όσον αφορά την Κυπριακή ΑΟΖ όσο και τη συμπεριφορά της στο Αιγαίο». «Θα ήταν ήταν καλό να μην φορτίζει (σ.σ. η Τουρκία) περαιτέρω την ευαίσθητη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου και να ακολουθήσει τη διαδρομή του διεθνούς δικαίου» πρόσθεσε. 

«Η Ελλάδα αποδεικνύει με πράξεις ότι αποτελεί πυλώνα σταθερότητας, ασφάλειας και ανάπτυξης. Ως μέλος του ΟΗΕ και του ΝΑΤΟ, διατυπώνει στην περιοχή τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και του απαραβίαστου συνόρων και συνθηκών. Ως Ευρωπαίος εταίρος, μεταφέρει παντού το κεκτημένο του κράτους δικαίου, της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων. Και ως εθνική δύναμη, πρωταγωνιστεί στην προσπάθεια συνεννόησης και κοινών δράσεων με τις κυβερνήσεις και τους λαούς της ευρύτερης περιφέρειας» δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Στο προσφυγικό δοκιμάζεται η αλληλεγγύη και ο ανθρωπισμός μας»

«To μεταναστευτικό είναι ένα πρόβλημα που δεν περιορίζεται στους χάρτες της γεωγραφίας αλλά απλώνεται στα όρια της παγκόσμιας συνείδησης και γίνεται το πεδίο στο οποίο δοκιμάζονται η αλληλεγγύη μαζί με την αποφασιστικότητα να αντιμετωπιστει το παγκόσμιο έγκλημα και να προστατευτούν τα διεθνή σύνορα», σημείωσε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα «δέχεται ειδικά τους τελευταίους μήνες ροές ασύμμετρες σε σχέση με τον πληθυσμό της. Τα νησιά ασφυκτιούν, οι δομές της ενδοχώρας αντιμετωπίζουν τα πρώτα προβλήματα».

«Ελέγχουμε τα σύνορά μας και φροντίζουμε πάντα για τους κυνηγημένους του κόσμου. Όμως, μία και μόνο χώρα δεν μπορεί να σηκώσει στους ώμους της τα προβλήματα τριών ηπείρων. Μόνο συντεταγμένα, με νομιμότητα και συνεργασία θα μπορέσουμε να απαντήσουμε σε αυτό το μεγάλο στοίχημα του 21ού αιώνα», πρόσθεσε ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Ακόμη, σημείωσε πως «χρειάζεται περισσότερος συντονισμός Ευρωπαίων και Αράβων για την αντιμετώπιση των αιτιών της προσφυγιάς. Να υπάρξει, δηλαδή, βιώσιμη ειρήνη στις εστίες κρίσης. Και χρειάζεται σοβαρή ενίσχυση στις χώρες προέλευσης και διέλευσης. Χρειάζεται, επίσης, περισσότερη συνεργασία στην καταπολέμηση των εγκληματικών δικτύων παράνομης διακίνησης μεταναστών. Για να σταματήσει αυτό το χυδαίο εμπόριο ελπίδας».

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τους ομολόγους του της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς, της Αλβανίας Έντι Ράμα και της Σερβίας Άνα Μπρνάμπιτς, όπου θα υπογραμμίσει τον ηγετικό ρόλο που διατηρεί η Ελλάδα στον χώρο των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς ακόμη και μετά από 10 χρόνια κρίσης διατηρεί διπλάσιο ΑΕΠ από το άθροισμα του ΑΕΠ των κρατών της περιοχής. Πέραν όμως από τις χώρες της Βαλκανικής θα συναντηθεί και με τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Ahmed Aboul Gheit. Η συνάντηση αυτή θα είναι η κατακλείδα των σύντομων επαφών που θα έχει ο πρωθυπουργός με πολλούς υπουργούς αραβικών χωρών που συμμετέχουν στην Σύνοδο, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα επιθυμεί να ξανά-αποκτήσει την σχέση που είχε με τη Μέση Ανατολή.