Άρχισαν επιθέσεις και στον Ανδρουλάκη

Άρχισαν επιθέσεις και στον Ανδρουλάκη

«Χρήσιμος ηλίθιος» και «αμορτισέρ που το προορίζουν να απορροφά τα τραντάγματα από τις λακκούβες της πολιτικής Μητσοτάκη», είναι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, κατά τον Θανάση Καρτερό, πρώην διευθυντή του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Τσίπρα, και νυν αρθρογράφου της Αυγής.

Είναι μια από τις εκφάνσεις της αγωνίας που διακατέχει τον ΣΥΡΙΖΑ, για την προσέλευση στις «εκλογές» της Κυριακής με τον μοναδικό υποψήφιο Τσίπρα. Η απρόσμενη προσέλευση των 179 χιλιάδων τάραξε τον ΣΥΡΙΖΑ. Στο καλύτερο που ευελπιστεί, σύμφωνα με συνεργάτη του Αλέξη, είναι να διπλασιάσει τα μέλη του την Κυριακή, ήτοι να ψηφίσουν 120.000.

Αλλά η κύρια αιτία της επιθετικότητας (που διακρίνεται και στους οπαδούς στα social media) είναι πρόθεση Ανδρουλάκη να διατηρήσει την αυτονομία του χώρου του, και η άρνησή του να γίνει εξίσου χρήσιμος ηλίθιος του ΣΥΡΙΖΑ, παρ' όλη την καταιγιστική επίθεση «αγάπης» που του ασκεί, από τότε που το πήρε απόφαση ότι η εξουσία είναι ένας παράδεισος που εχάθη.

Προχθές ο Τσίπρας ερωτηθείς εάν θα μπορούσε να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ απάντησε «βεβαίως, δεν αισθάνομαι κάποια απειλή από την ανασυγκρότηση του χώρου της σοσιαλδημοκρατίας… εμείς έχουμε έναν αντίπαλο, δεν είναι αντίπαλός μας ο Ανδρουλάκης, ούτε ο Κουτσούμπας. Εμάς αντίπαλός μας είναι ο Μητσοτάκης» (Ράδιο Θεσσαλονίκη).

Βουλευτές στα τηλεπαράθυρα, τα ραδιόφωνα και το διαδίκτυο, εκπέμπουν στο ίδιο μοτίβο: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κυβερνήσει ως ο κύριος πόλος μιας προοδευτικής κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και Πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα. Και δηλώνουν ότι τη δεύτερη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ θα κυβερνήσει αλλιώς.

Οι νουνεχείς δεν χρησιμοποιούν τον επιθετικό εκφοβισμό του Πολάκη. Αντιθέτως ισχυρίζονται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πιο έτοιμος, πιο ώριμος, πιο μαθημένος από τα λάθη του, πιο αποφασισμένος να συνεχίσει τις αναγκαίες αλλαγές που θα κάνουν την κοινωνική η πλειοψηφία να ζήσει καλύτερα».

Τόσο ώριμος που προχθές η νεολαία του, καθώς και βουλευτές αλλά και πρώην υπουργοί του (Φίλης, Τανακόπουλος κ.α.) με τη νέα «ωριμότητά» τους, τάχθηκαν με το μέρος των καταληψιών της βαριοπούλας στο ΑΠΘ, λες και είναι ακροαριστερό γκρουπούσκουλο και όχι αξιωματική αντιπολίτευση, και επέκριναν το Συμβούλιο της Επικρατείας για την απόφασή του ότι είναι συνταγματική η πανεπιστημιακή αστυνομία. Επέκριναν δηλαδή τη νομιμότητα!

Δεν ξέρουμε τι σχέση μπορεί να έχει το συγκεκριμένο ΠΑΣΟΚ με τους συγκεκριμένους οπαδούς, με ένα κόμμα αλλοπρόσαλλου και χωρίς αρχές λαϊκισμού, που θεωρεί το «όχι σε όλα» ως αριστερή πολιτική. Δεν μας αφορά επίσης και δεν προδικάζουμε τι θα κάνει ο Ανδρουλάκης. Όμως είναι γνωστό ότι το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε την ευθύνη να διαφυλάξει τη χώρα από τα βράχια, όταν ο «δεξιός» Βενιζέλος συνεργάστηκε με τον Σαμαρά, υπό τους ολολυγμούς των συριζαίικων ηχείων περί προδοτών.

Το ΠΑΣΟΚ έγινε εκλογικό παρανάλωμα σε αυτή την εναγώνια προσπάθεια, και τώρα ο Τσίπρας αφ' υψηλού αποφαίνεται ότι συνέβη εξαιτίας αυτής της συνεργασίας. Δήλωσε δε ότι ο ίδιος δεν θα συνεργαστεί με τη Δεξιά, γιατί είναι «δυο διαφορετικοί κόσμοι».

Δηλαδή πόσο διαφορετικοί κόσμοι ήταν με τους - δεξιότερα ευρισκόμενους της μητσοτακικής ΝΔ - «Ανεξάρτητους Έλληνες» του Πάνου Καμμένου, με τους οποίους συνυπήρξε εν αγαστή αρμονία, και του οποίου βουλευτές έχει στο κόμμα του - και στο συνέδριο τους αποκαλούσαν «συντρόφους»; («Να έρθει στο βήμα η συντρόφισσα Χρυσοβελώνη»).

Πόσο διαφορετικοί κόσμοι ήταν ο ενιαίος Συνασπισμός που συνεργάστηκε με τη ΝΔ του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, για να διαμοιράσουν τα ιμάτια του ΠΑΣΟΚ; Ναι είναι παλιές ιστορίες αυτά, αλλά είναι διαχρονική απόδειξη ότι όπως και με το κόμμα του Πάνου, κινητήριος δύναμη συνεργασιών δεν είναι η ιδεολογική συγγένεια, αλλά το στεγνό κομματικό συμφέρον. Όταν αυτό εξυπηρετείται στήνονται ανοίκειες και ανήθικες γέφυρες μεταξύ των «διαφορετικών κόσμων».

Οπότε μια χαρά μπορεί να συνεργαστεί με τη ΝΔ. Πολιτικό πρόσκομμα δεν υπάρχει. Το απέδειξε η ιστορία του…