Αρ. Πελώνη: «Δυναμικό το σχέδιο της απαγόρευσης, πιθανά και άλλα μέτρα»

Αρ. Πελώνη: «Δυναμικό το σχέδιο της απαγόρευσης, πιθανά και άλλα μέτρα»

Ικανοποίηση επικρατεί στην κυβέρνηση για τη συμμόρφωση των πολιτών με το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας, κατά την πρώτη μέρα της εφαρμογής του, με την Αριστέλεια Πελώνη να το χαρακτηρίζει ως ένα «δυναμικό σχέδιο», ενώ δεν απέκλεισε να ληφθούν και άλλα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Κατά την ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους, η κα Πελώνη τόνισε πως το μέτρο λήφθηκε για να «κλείσει κάθε κερκόπορτα στο κακό», όπως είπε και ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του. «Εχθρός πρέπει να είναι ο ιός, δεν διασπείρεται μόνος του, τον διασπείρουμε εμείς», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Η κα Πελώνη σημείωσε πως «είναι ένας πόλεμος με έναν αόρατο εχθρό, όμως το πρώτο μέτωπο αυτού του πολέμου δεν είναι και δεν πρέπει να είναι τα νοσοκομεία μας και το Σύστημα Υγείας . Οι άνθρωποι του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού υπερβαίνουν εαυτούς για να φροντίσουν τους νοσούντες και τους ευχαριστούμε».

Πρόσθεσε ακόμη πως η πλειοψηφία της κοινωνίας αυτοπεριορίστηκε συνειδητά και επέδειξε ατομική και συλλογική υπευθυνότητα, ανταποκρινόμενη στα μέτρα που έλαβε από πολύ νωρίς η κυβέρνηση. «Δυστυχώς, υπήρξαν και μειοψηφικές συμπεριφορές,  που έθεσαν σε κίνδυνο την προσπάθεια για την μη διασπορά του ιού και οδήγησαν στην απόφαση της Κυβέρνησης για αυστηρό περιορισμό της κυκλοφορίας», σημείωσε.

Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος αναφέρθηκε επίσης στους περιορισμούς που ισχύουν από σήμερα το βράδυ και έως τις 15 Απριλίου για την είσοδο στη χώρα από την Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο και απαντώντας στο αν βρίσκεται στο τραπέζι γενική απαγόρευση πτήσεων προς τη χώρας μας, απάντησε ότι ήδη έχουν τεθεί περιορισμοί για συγκεκριμένες χώρες και η κίνηση είναι ήδη πολύ μειωμένη. «Αν αποφασιστούν σε συνεργασία με τους επιστήμονες, περαιτέρω μέτρα, αυτά προφανώς και θα ληφθούν», σημείωσε.

Επίσης αναφέρθηκε στο εθελοντικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε όσους μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο σύστημα υγείας και απηύθυνε έκκληση για εθελοντές στη μάχη κατά του κορονοϊού, τονίζοντας ότι κρίθηκε αναγκαία η απασχόληση εθελοντών στο ΕΣΥ.

«Το εθελοντικό πρόγραμμα του υπουργείου Υγείας απευθύνεται σε όποιον μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του όπως ιατροί, νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό, ψυχολόγοι, φοιτητές, αλλά και συνταξιούχοι επιστημών υγείας», σημείωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος.

Ανέφερε ότι μπορεί να συμμετάσχει όποιος επιθυμεί να προσφέρει σε αυτόν τον αγώνα παρέχοντας διοικητική, τεχνική και οποιαδήποτε άλλη υποστήριξη στο Σύστημα Υγείας ανεξαρτήτως της ειδίκευσης που έχει. «Από σήμερα βρίσκεται στον "αέρα" η διαδικτυακή πλατφόρμα εθελοντών του υπουργείου Υγείας στο ethelontes.gov.gr. Σε αυτήν οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή συμπληρώνοντας τα στοιχεία τους στη σχετική φόρμα καταγραφής», επισήμανε.

Η κα Πελώνη δήλωσε πως αύριο Τρίτη στις 11 π.μ. θα συνεδριάσει με τηλεδιάσκεψη του Υπουργικό Συμβούλιο υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με βασικό θέμα την πανδημία του κορονοϊού.