Αποστάσεις Κυρ. Μητσοτάκη από τη συμφωνία Τσίπρα - Μέρκελ για τους πρόσφυγες

Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018, 14:31
-A +A
Αποστάσεις Κυρ. Μητσοτάκη από τη συμφωνία Τσίπρα - Μέρκελ για τους πρόσφυγες

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Με πλούσια ατζέντα και με τις αντιθέσεις μεταξύ των χωρών-μελών να κυριαρχούν συνεδριάζει η Σύνοδος Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες.

Στο επίκεντρο το προσφυγικό ζήτημα, ένα θέμα το οποίο δοκιμάζει τις αντοχές της κυβέρνησης Μέρκελ στη Γερμανία και για το οποίο υπάρχει διάσταση απόψεων στους κόλπους του ΕΛΚ, κάτι που αποτυπώνεται και στο ότι δεν υπήρξε σχέδιο κοινών συμπερασμάτων.

Οι θέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη έγιναν σαφείς κατά τη δήλωση που έκανε προσερχόμενος στο κτίριο της βελγικής ακαδημίας. Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι η συνοχή της Ε.Ε. δοκιμάζεται με αφορμή το προσφυγικό πρόβλημα και επεσήμανε πως οι λύσεις οι οποίες θα δοθούν θα πρέπει είναι ευρωπαικές και θα πρέπει να στηρίζονται στις αρχές της αποτελεσματικότητας, της αλληλεγγύης αλλά και της δίκαιης κατανομής βαρών ανάμεσα σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Πρώτη προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης αλλά και η ενιαία διαδικασία χορήγησης ασύλου σε όσους επιχειρούν να μπουν στην Ευρώπη», ξεκαθάρισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μάλιστα άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, παίρνοντας σαφείς αποστάσεις από τα όσα ακούγονται περί συμφωνίας Τσίπρα-Μέρκελ για επαναπροώθηση προσφύγων στην Ελλάδα από τη Γερμανία.

«Ο κ. Τσίπρας δυστυχώς έχει μεγάλες ευθύνες για την πολιτικών των ανοιχτών συνόρων την οποία υιοθέτησε το 2015. Όπως έχει επίσης μεγάλες ευθύνες για το γεγονός ότι οι διαδικασίες χορήγησης ασύλου στη χώρα μας στα ελληνικά νησιά καθυστερούν αδικαιολόγητα πολύ, με αποτέλεσμα η κατάσταση σε πολλά νησιά να είναι σήμερα τραγική. Ο κ. Τσιπρας δεν είναι αξιόπιστος συνομιλητής όταν μιλάμε για το προσφυγικό πρόβλημα. Και κάτι τελευταίο η χώρα μας έχει δοκιμαστεί πολύ και έχει τραυματιστεί από την προσφυγική κρίση. Σήμερα η συζήτηση θα πρέπει να είναι για το πώς περισσότεροι πρόσφυγες θα φύγουν από την Ελλάδα στα πλαίσια ενός νέου προγράμματος μετεγκατάστασης σε άλλες ευρωπαικές χώρες και όχι για το πώς κάποιοι κάποιοι άλλοι  θα επιστρέψουν πίσω στη χώρα μας», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ συμμετέχει στις Βρυξέλλες με συγκεκριμένο πλαίσιο, επιμένοντας:

- Στο μοίρασμα της  ευθύνης για το προσφυγικό και μάλιστα την περικοπή κοινοτικών κονδυλίων σε όσες χώρες αρνούνται να την αναλάβουν.

- Στην άμεση εφαρμογή της απόφασης για την ενίσχυση της φύλαξης στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης,  με 10 χιλιάδες συνοριοφύλακες.

- Στη δημιουργία κλειστών κέντρων φιλοξενίας για τους παράτυπους μετανάστες.

Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ο πρόεδρος της ΝΔ συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Ιρλανδίας, Λίο Βαραντκάρ, τον Γάλλο πρόεδρο του ρεπουμπλικανικού κόμματος, Λορέντ Βασκέζ, ενώ θα έχει τετ α τετ και με τον καγκελάριο της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς.

Αναφορικά με το Σκοπιανό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επαναλάβει αν χρειαστεί ότι η ΝΔ δε θα ψηφίσει και δε θα κυρώσει τη συμφωνία, ούτε τώρα ούτε ως κυβέρνηση και θα σημειώσει ότι αν κυρωθεί η συμφωνία από την παρούσα Βουλή θα είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει.

Διαβάστε ακόμα: 

- Κυρ. Μητσοτάκης: Η περιπέτεια Τσίπρα - Καμμένου έφερε αχρείαστα μέτρα στη χώρα

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Τετάρτη 19/06/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα