Αποβολή από Ευρώπη για όποια ομάδα δεν τηρήσει τους νέους κανόνες
Συμφωνία UEFA - Κυβέρνησης

Αποβολή από Ευρώπη για όποια ομάδα δεν τηρήσει τους νέους κανόνες

«Ναι» στην προσπάθεια της κυβέρνησης για «κάθαρση» και επανεκκίνηση του ποδοσφαίρου είπε η UEFA, που συμφώνησε να παράσχει τεχνική βοήθεια. Η στάση της UEFA έρχεται να προστεθεί στην ξεκάθαρη τοποθέτηση του επικεφαλής της FIFA, o oποίος χθες τάχθηκε υπέρ των ενεργειών του Κυρ. Μητσοτάκη παρακάμπτοντας ουσιαστικά την ΕΠΟ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες η UEFA φέρεται αποφασισμένη να παρέχει στην ελληνική πλευρά την απαραίτητη τεχνική βοήθεια για την κατάρτιση των κανόνων που θα ανατάξουν το ελληνικό ποδόσφαιρο. Αυτό προκύπτει από τις συναντήσεις που έγιναν στην Ελβετία όπου είχε μεταβεί ο Γ. Γεραπετρίτης.

Η ελληνική πλευρά δεσμεύθηκε προς την UEFA ότι οι προτάσεις θα υλοποιηθούν στο ακέραιο. Μάλιστα υπήρξε δέσμευση πως στην περίπτωση που υπάρξει παραβίαση των κανόνων που θα υιοθετήσει η ελληνική κυβέρνηση θα γίνεται αποβολή ομάδων από ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Στην πράξη με τη συμφωνία Κυβέρνησης -UEFA-FIFA επιχειρείται να βρεθεί μια χρυσή τομή για την “κάθαρση” στο ελληνικό ποδόσφαιρο χωρίς να κατεδαφιστεί ολόκληρο το οικοδόμημα μέσω ενός συνολικού Grexit.

Η αποβολή από τις διεθνείς οργανώσεις θα αφορά μόνο τις ομάδες εκείνες οι οποίες δεν θα συμμορφώνονται στις προβλέψεις του Μνημονίου και όχι το σύνολο των ελληνικών ομάδων. Με αυτή τη συμφωνία η οποία διαχωρίζει τις ομάδες ανάλογα με τον βαθμό παραβατικότητας ή συμμόρφωσής τους, δίνεται η ευκαιρία να αποφύγουν μια άδικη τιμωρία οι συνεπείς ομάδες, η Εθνική, η διαιτησία κλπ.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, ο επικεφαλής της FIFA Τζ. Ινφαντίνο προχώρησε σε ευθεία στήριξη της Κυβέρνησης και των αποφάσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη σημειώνοντας ότι «για το καλό του ποδοσφαίρου πρέπει να υπάρχει συνεργασία με τις Κυβερνήσεις», ενώ έκανε λόγο για κοινές προσπάθειες προκειμένου να εκδιωχθεί από το άθλημα όποιος παραβιάζει τους κανόνες.

 Όπως είχε εξηγήσει ο ίδιος, «οι κυβερνήσεις κατανοούν τον παιδευτικό χαρακτήρα που έχει το ποδόσφαιρο για τις κοινωνίες. Πρέπει να μπορούμε να συνεργαστούμε. Οι πόρτες μας είναι πάντα ανοιχτές ώστε να προσπαθήσουμε να διώξουμε, ιδιαίτερα από το ποδόσφαιρο, όποιον επιχειρεί να κάνει κάτι παράνομο και αντίθετο με τους κανόνες».