Αναζητούν άλλοθι έναν μήνα μετά

Αναζητούν άλλοθι έναν μήνα μετά

Την ημέρα που συμπληρώνεται ένας μήνας από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι που κόστισε το θάνατο σε 96 ανθρώπους, επέλεξε ο Αλέξης Τσίπρας να συναντήσει τον καθηγητή Γιόχαν Γκόλνταμερ στον όποιο ο ίδιος ανέθεσε τη διερεύνηση των αιτιών της φονικής πυρκαγιάς και την εκπόνηση προτάσεων για το μέλλον.

Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας ανακονώνοντας την επικοινωνία του με τον κ. Γκόλνταμερ ειχε δηλώσει ότι προχώρησε σε αυτή την κίνηση προκειμένου η έρευνα να γίνει «αντικειμενικά και αδιάβλητα» χωρίς όμως να αναφέρει ότι ο καθηγητής του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ είχε ήδη λάβει θέση σχετικά με τα αίτια της πυρκαγιάς λίγες ημέρες πριν μιλώντας στο ΑΠΕ.

Συγκεκριμένα είχε υποστηρίξει πως βασική αιτία της φονικής πυρκαγιάς ήταν η αλλοίωση του φυσικού τοπίου όπως και η αλλαγή χρήσης γης δείχνοντας να συμφωνεί με την επικοινωνιακή γραμμή της κυβέρνησης περί ευθυνών της άναρχης δόμησης, καθώς και το γεγονός πως υπήρχαν την ίδια ημέρα σε εξέλιξη δύο μεγάλες πυρκαγιές.

Ο καθηγητής είχε επίσης αναφερθεί στους ισχυρούς ανέμους υποστηρίζοντας πως δεν ήταν εφικτή η αντιμετώπιση της πυρκαγιάς εξ αιτίας τους ενώ είχε ταχθεί και υπέρ της θέσης της κυβέρνησης και του Μεγάρου Μαξίμου ότι δεν ήταν δυνατή η εκκένωση στο Μάτι.

Όλα τα παραπάνω που ταυτίζονται πλήρως με τις θέσεις της κυβέρνησης ο κ. Γκολντάμερ τα είχε διαπιστώσει, λίγο πριν κληθεί από τον Πρωθυπουργό, εξ αποστάσεως και χωρίς να έχει τα στοιχεία που συλλέγονται ακόμη και σήμερα ούτε το πόρισμα του πραγματογνώμονα των δυο οικογενειών που πρώτες κατέθεσαν μήνυση αλλά ούτε και αυτό της πυροσβεστικής που αναμένεται την επόμενη εβδομάδα.

Η επιλογή της ημέρας δείχνει ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί ν επιχειρεί την επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος και να επιδιώκει την αναζήτηση άλλοθι μέσα από παρεμβάσεις όπως αυτή του κ. Γκολντάμερ, τη στιγμή που τα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα αναδεικνύουν ευθύνες στην αντιμετώπιση και τη διαχείριση της φονικής πυρκαγιάς.

Τ.Ε.

 

Διαβάστε ακόμα:

- Φωτιά στο Μάτι: Καθυστερήσεις στα επιδόματα πυρόπληκτων - Στη Βουλή η μήνυση κατά Τόσκα - Σκουρλέτη