Ανασχηματισμός πολιτικού «αναχρωματισμού» με το βλέμμα στις εκλογές

Ανασχηματισμός πολιτικού «αναχρωματισμού» με το βλέμμα στις εκλογές

Του Γιώργου Κωτσού*

Ο τελευταίος ανασχηματισμός της συγκυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΑΝ.ΕΛ. είναι πλέον πραγματικότητα και το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι τα «κρυφά» χαρτιά του Αλέξη Τσίπρα έχουν από καιρό εξαντληθεί, το ίδιο και ο χρόνος της διακυβέρνησής του στη χώρα μας!

Το Μέγαρο Μαξίμου επιδίδεται πλέον ξεκάθαρα στην τακτική των καθυστερήσεων, με σκοπό να εξοικονομήσει χρόνο για να μετριάσει όσο είναι δυνατόν τη διαφαινόμενη βαριά ήττα στις ερχόμενες εθνικές εκλογές, όποτε κι' αν γίνουν. Παράλληλα, πασχίζει με κάθε πρόσφορο επικοινωνιακό τρόπο να διατηρήσει τον Πρωθυπουργό εκτός του «μαύρου» κάδρου των φρικτών πολιτικών ευθυνών για σειρά υπουργικών και κομματικών επιλογών, η τραγικών συμβάντων, που έχουν καταρρακώσει την δημοτικότητά του. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς στα 3,5 περίπου χρόνια της διακυβέρνησης των ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΑΝ.ΕΛ…

- Το περίφημο «πρόγραμμα Θεσσαλονίκης» που χάθηκε στις μεταφρασμένες σελίδες των «αριστερών» μνημονίων που ακολούθησαν;

- Την υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας για μια εκατονταετία;

Το ξαφνικό άνοιγμα των ελληνικών συνόρων, λόγω τραγικής ιδεοληπτικής αφέλειας, που είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν τα ανατολικά νησιά μας και η ενδοχώρα από το άνευ προηγουμένου, μεταναστευτικό κύμα που δημιουργήθηκε;

- Τον περιβόητο νόμο Κατρούγκαλου που από μόνος του είναι ένα τεράστιο αντικίνητρο για την ανάπτυξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και την ίδια την εργασία; Με τις πρωτοφανείς διατάξεις του, όχι μόνο «ληστεύει» τον «ιδρώτα» των ελεύθερων επαγγελματιών και των εργαζομένων αφαιρώντας τους την ελπίδα να έχουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα στη δύση της ζωής τους, αλλά εξαθλιώνει και τους συνταξιούχους, περικόπτοντας βάναυσα τις δίκαιες απολαβές των κόπων μιας ολόκληρης ζωής.

- Την προκαταβολική ψήφιση (από το 2017) νέων μειώσεων ύψους 2,88 δις ευρώ στις υφιστάμενες συντάξεις για το 2019 που είναι εκλογική χρονιά, δεσμεύοντας προκλητικά την επόμενη κυβέρνηση;

- Την έμμεση αύξηση της ήδη δυσβάσταχτης φορολογίας, ακόμη και στα χαμηλά κοινωνικά στρώματα, με την ψήφιση μεγάλου «ψαλιδίσματος» στο ατομικό αφορολόγητο;

- Την ετσιθελική, εντελώς αντίθετη με τη λαϊκή βούληση, παράδοση του ονόματος της «Μακεδονίας» μας στο κράτος των Σκοπίων, με την διαμόρφωση και υπογραφή της πολύ κακής συμφωνίας των Πρεσπών;

- Την κακόγουστη θεατρική παράσταση στο Ζάππειο Μέγαρο, όπου ο κ. Τσίπρας φόρεσε γραβάτα - όπως είχε υποσχεθεί στην περίπτωση που ρυθμιστεί το ελληνικό χρέος -, αλλά αργότερα την έβγαλε και δεν την ξαναφόρεσε(!) διότι δεν άντεξε την καυστική, ενίοτε και περιπαικτική κριτική ακόμη και ομοϊδεατών του για τη σχετική απόφαση του Γιούρογκρουπ της 21ης Ιουνίου 2018;

- Την παντελή ανικανότητα διαχείρισης σοβαρών εθνικών κρίσεων όπως - για πρώτη φορά μετά τα Ίμια - οι ιδιαίτερα αναβαθμισμένες τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο που δημιούργησαν αμφισβητούμενες ζώνες οι οποίες θίγουν καίρια τα ελληνικά επιχειρησιακά και εμπορικά συμφέροντα, καθώς επίσης η πλημμύρα στη Μάνδρα και η πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής, όπου δυστυχώς χάθηκαν δεκάδες ανθρώπινες ζωές, καταστράφηκαν περιουσίες και το φυσικό περιβάλλον υπέστη αποκρουστική παραμόρφωση; 

Η επιστροφή στην πατρίδα των δυο στρατιωτικών μας μετά από περίπου έξι μήνες παράνομης κράτησης στις φυλακές της Ανδριανούπολης, είναι ίσως το μόνο πολύ σημαντικό ευχάριστο γεγονός που μπορεί να επικαλεστεί η κυβέρνηση ότι συνέβη στην διάρκεια της θητείας της…

Κι' όμως, παρά την τεράστια ανακούφιση των ευτυχώς ελεύθερων πλέον στρατιωτικών, των οικογενειών τους, αλλά και όλων των ελλήνων που παρακολουθούσαν με αγωνία το δράμα τους, προκαλεί απορίες το αναπάντεχο της απελευθέρωσής τους σε χρονική συγκυρία που η κυβέρνηση… «καμένη» από την πύρινη λαίλαπα, με την πλάτη στον τοίχο από την κοινωνική κατακραυγή, μετρούσε καθημερινά εγκληματικές ολιγωρίες, παραλείψεις, λάθη και απανθρακωμένα πτώματα!

Απορίες που δεν σχετίζονται βέβαια με την ευτυχή απόφαση της τουρκικής δικαιοσύνης, αλλά με τις μυστικές επαφές που έκανε η ελληνική κυβέρνηση με την τουρκική πολιτική ηγεσία και τους μεγάλους διεθνείς «παίκτες» στην περιοχή, την Ε.Ε., τις ΗΠΑ και τη Ρωσία.

Κοινή είναι η διαπίστωση ότι την ημέρα της προσγείωσης του Πρωθυπουργικού αεροσκάφους με τους Έλληνες στρατιωτικούς στη Θεσσαλονίκη, ο επικοινωνιακός μηχανισμός του Μαξίμου προσπάθησε να την εκμεταλλευθεί πλήρως και να τη μετατρέψει σε εφαλτήριο κυβερνητικής δημοσκοπικής ανάτασης.

Συνέχεια αυτής της στρατηγικής, αποτελεί και ο πρόσφατος κυβερνητικός ανασχηματισμός ο οποίος κατά την άποψή μου θέλει να καταδείξει αφενός την απόδοση πολιτικών ευθυνών για την καταστροφή στο Μάτι, (τις είχε αναλάβει on camera ο Αλέξης Τσίπρας ενώπιον του προηγούμενου υπουργικού συμβουλίου), και αφετέρου τον εκτεταμένο «αναχρωματισμό» της «αριστερής» ταυτότητας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ενόψει εθνικών και αυτοδιοικητικών εκλογών.

Εμπλουτίζοντας το κυβερνητικό σχήμα με περισσότερα πρόσωπα από τον χώρο του παλιού ΠΑΣΟΚ και της παλιάς κεντροδεξιάς, με την έγκριση κιόλας(!) του κομματικού Συριζαϊκού μηχανισμού, το Μαξίμου επιχειρεί ξεκάθαρα να προσελκύσει όσους περισσότερους ψηφοφόρους μπορεί από αυτούς τους χώρους, μα και να κερδίσει πολύτιμο προεκλογικό χρόνο φιλοτεχνώντας ένα νέο κεντρώο πολυσυλλεκτικό πολιτικό προφίλ.

Πιστεύει φαίνεται ότι έτσι μπορεί να αποπροσανατολίσει, η και να μεταβάλλει θετικά τους επόμενους μήνες την εξοργισμένη σήμερα κοινή γνώμη!

Έχοντας άμεση και καθημερινή επαφή με τους πολίτες, είμαι πεπεισμένος ότι δεν πρόκειται να το επιτύχει, διότι ο κόσμος έχει παγιωμένη μια εξόχως καταδικαστική άποψη για τις επικοινωνιακές μεθόδους και κυρίως για τις ικανότητες των ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΑΝ.ΕΛ. να οδηγήσουν την Ελλάδα με ασφάλεια στο μέλλον!

Ωστόσο, οι παροχές, οι προσλήψεις και οι ευνοϊκές φορολογικές παρεμβάσεις που είμαι σίγουρος ότι θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός σε λίγες ημέρες από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, το Μαξίμου περιμένει να λειτουργήσουν ενισχυτικά στην αγωνιώδη προσπάθειά του για ανάκαμψη, αλλά και να αυξήσουν την καταρρέουσα δημοτικότητα του κ. Τσίπρα, στοιχείο απολύτως απαραίτητο για να επιβιώσει πολιτικά.

Ανεκπλήρωτες προσδοκίες μιας αδίστακτης παρέας η οποία κατέλαβε την εξουσία στην πατρίδα μας κάνοντας επαίσχυντο εμπόριο ελπίδας, νέμεται όλα τα προνόμια που απεύχονταν από τα αντιπολιτευτικά έδρανα κι' όταν βρει «τα σκούρα», ξεσπάει κυνικά στα ΜΜΕ και σε απλούς πολίτες επειδή διαμαρτύρονται και χαλούν το εικονικό αναπτυξιακό και κοινωνικό κατασκεύασμά της!

Όσο για τους υποστηρικτές ΑΝ.ΕΛ., εάν δεν τηρήσουν την υπόσχεσή τους να αντισταθούν αληθινά, η να ρίξουν την κυβέρνηση όταν η συμφωνία των Πρεσπών, αφού εγκριθεί στο επικείμενο δημοψήφισμα της ΠΓΔΜ, έρθει προς ψήφιση στην Ελληνική Βουλή, μάλλον μοναδική οδός πολιτικής σωτηρίας γι' αυτούς είναι η προεκλογική συγχώνευσή τους στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.!

Εξυπηρετείται άλλωστε από τον ευρύτατο πολιτικό «αναχρωματισμό» της κομματικής ταυτότητας του Συνασπισμού μέσω του νέου κυβερνητικού σχήματος που διοικεί πια τη χώρα και θα διεξάγει τις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

*Ο κ. Γιώργος Κωτσός είναι πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας και Δήμαρχος Μουζακίου.